FONTOS


 

Európa-bajnokság, Székesfehérvár
Szerencsés tizenhármasok összecsengése

A tavalyi kontinensviadal- és vb-elsőség után újra aranyérmes a magyar férfi öttusaváltó megvédte címét a Balogh Gábor, Hanzély Ákos, Sárfalvi Péter összeállítású váltó a székesfehérvári Európa-bajnokságon. Ez a diadal a magyar férfi öttusázás 13. győzelme a kontinensviadal 13 éves történetében, ettől függetlenül Székesfehérvárott mindenki szerencsésnek érezhette magát. Balogh bejelentette, nem indul a hagyományos versenyben, mert inkább pihen az olimpiára.

Szalmás Péter felvétele
Az aranytrió: Sárfalvi Péter, a visszavonuló
Hanzély Ákos és Balogh Gábor
Még a keddi női váltóverseny alatt történt: Pécsi Gábor, a magyar válogatott technikai igazgatója odasétált Sárfalvi Péterhez, az "univerzális" Európa-bajnoki címvédőhöz - tavaly Dzronkówban váltó-, csapat- és egyéni győzelmet aratott, csak gabonát nem, mert tavasszal még nem érett be Lengyelországban -, s kezébe nyomott egy cédulát. Rajta kis táblázatba rendezve függőlegesen három név, Sárfalvién kívül Hanzély Ákosé és Balogh Gáboré, vízszintesen az öt tusa szerepelt, a rubrikákban pedig 1, 2, vagy 3. "Nem rossz", mondta Sárfalvi, miután rájött, hogy ez lesz az "aranycsapat" számonkénti fellépési sorrendje a férfi váltóban, majd hozzátette: "Holnap még módosíthatunk rajta."

Holnap, azaz tegnap azután elmaradt a módosítás, s nem csak a sorrenddé, hanem a célkitűzésé is, hiszen a világ- és Európa-bajnok trió váltóban nem akart váltani, azaz lelépni a dobogó tetejéről. Hanzélynak ráadásul vélhetően ez az utolsó világversenyes fellépése (csak Sárfalvi "testén át", azaz sérülése esetén juthatna el Sydneybe), így ez a nagyrahivatott, s azt meg is valósító gárda utoljára kápráztatta el hű híveit tegnap Székesfehérvárott.

Mert kétségtelenül elkápráztatta, lenyűgözte, megbabonázta. A lövészetet 1072 pontot érő 264 körrel, a 12 nemzeti váltóból a negyedik legjobbként tudták le a magyarok, majd a 99 csörtéből 63-at nyerve győztek a vívásban (922 pont) és az élre álltak, már örökre, de legalábbis az esti eredményhirdetésig. Az úszás ötödik helye (1177) nem gyengített a vezető pozíción, a lovaglás maximális 1100 pontja pedig természetszerűleg erősített rajta. Így a futás előtt 156 pont volt a franciák és 220 az oroszok hátránya a mieink mögött. S még mielőtt kísértett volna a honi hölgyváltó keddi esete (lefutni a dobogó tetejéről az aljára), kiderült: a férfiak nem nők. Persze nemcsak általános testi és lelki értelemben, hanem speciálisan a magyar öttusára vonatkoztatva, ugyanis míg Simókáék a mezőny leglassabb, Sárfalviék a leggyorsabb futói. Nem véletlenül fogadta Balogh Gábor minden óvatosság és álpesszimizmus nélkül a végső győzelemhez szóló gratulációkat.

- Köszönöm, most már meglesz.
- Nem tűnik izgatottnak, pedig még maradt egy tusa.
- A lovaglás mindig kockázatos, a futás viszont ritkán.
- Látjuk még itt az Eb-n versenyezni?
- Nem, nem indulok el a hagyományos versenyben. Bár csak a váltó eredményhirdetése után akartam nyilvánosságra hozni, de most már bátran kijelenthetem.
- Mi az oka, hogy nem vállalja a pluszstrapát?
- Inkább pihenek.

Balogh álláspontja teljes mértékben érthető, hiszen neki idén az olimpia a fő versenye, az egyéni vb-ezüst és a váltó Eb-arany amolyan ajándék. Persze utóbbihoz kellett még egy bokabicsaklás-mentes futás is.

Hanzély 39 másodperces előnnyel vágott neki a rá osztott 1500 méternek, s ebből 29-et megőrzött az őt üldöző francia Ibanezzel szemben. Sárfalvi jött, s mögötte Clergeau, de maradt is ott, méghozzá 38 másodperccel. "Tartalékoltam a hagyományos versenyre de közelebb láttam a franciát, mint valójában volt, ezért megnyomtam a végét", mesélte utólag "előnyhizlalása" történetét a magyar klasszis. Aztán Balogh következett, akire biztonsági okokból, legjobb hajrázóként jutott a befutó szerep - mint a tavalyi vb-n. S Balogh egy pályára tévedt doberman kíséretében befutott, mögötte több mint fél perccel a franciák veteránja, a mezőny legidősebbje, Ruer, majd a sebeslábú svédek és a többiek.

A magyar aranycsapat tehát nem hazudtolta meg önmagát s eposzi jelzőjét, megvédte címét. Ez a magyar férfi öttusázás 13. Európa-bajnoki címét jelentette a kontinensviadalok 13 éves történetében (a nők egy elsőségnél tartanak) mégsem érezte magát senki szerencsétlennek szerdán Székesfehérvárott.

Férfi váltó, 1. Magyarország (Balogh Gábor, Sárfalvi Péter, Hanzély Ákos) 5087 (lövészet: 1072, vívás: 922, úszás: 1177, lovaglás: 1100, futás: 816), 2. Franciaország 4953, 3. Svédország 4907.

(Deák Zsigmond - Népszava), [origo] 2000.07.06.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK