FONTOS


 

Legyen ésszerűbb a pénzelosztás!
Császári Attila a magyar lánc folytatását szeretné


-- Egy nap telt el azóta, hogy a Budapesten összesereglett küldöttek egyhangúlag az Európai Öttusaszövetség elnökévé választották önt. Hogyan értékeli így utólag a kongresszust? -- kérdeztük Császári Attilát, a honi szövetség elnökét.

-- A legnagyobb pozitívumnak azt tartom, hogy sikerült az ötperces kandidáló beszédemet meghosszabbítanom, ugyanis a hivatalos rész utáni kötetlen beszélgetés során megtárgyaltunk mindent, amit a beszédemben csak érinteni tudtam. Ennek a munkaértekezletnek az lett a következménye, hogy akik korábban bár mellettem álltak, de néhány kérdéskörben más véleményen voltak, bevallották: részletesebben megismerve terveimet, teljes mértékben elfogadják az elképzeléseimet.

-- Mik ezek az elképzelések?

-- Három fő területet említenék: az egyik a versenynaptár, a másik a reklám- és marketingjogok tisztázása, a harmadik pedig a támogatás elosztási elveinek rendezése.

-- Mivel régi igazság, hogy a pénz mozgatja a világot, az utóbbit részletezné kicsit bővebben is?

-- Értelmetlen egy távoli régióban dollárezreket költeni arra, hogy egy passzív országban létrehozzuk az öttusát. Sokkal értelmesebb és hasznosabb, ha egy olyan szövetségnek nyújtunk segítséget, amely valamit már letett az asztalra, ahol hagyományai vannak az öttusának, csak éppen különböző okok miatt most kissé háttérbe szorult az adott ország. Hogy érzékeltessem: régen a volt Szovjetunió nagyon sok versenyt rendezett, például Moszkvában, Leningrádban, Jerevánban, Kijevben. Mára, az anyagi nehézségek miatt, csak a kijevi maradt. És ehhez kapcsolódik, hogy ne a részvételt támogassuk, hanem a versenyek rendezőit. Különböző kategóriákba soroljuk be a szövetségeket aszerint, hogy mennyire veszik ki a részüket a rendezésből. Annak az országnak a képviselőjét, amely sok versenyt rendez, ingyen kell fogadniuk azoknak az országoknak, amelyek sosem rendeznek viadalt. Viszont ha az ő sportolójuk utazik valahova, fizessen nevezési díjat. Ezzel akarunk minél több szövetséget versenyrendezésre ösztönözni. És még egy feladat a pénzügyi területről: a versenyzők már az idény elején tisztán láthassák a pénzdíjakat, és ez ne függjön semmiféle marketingtevékenységtől.

-- A versenynaptárral kapcsolatban milyen megállapodás született?

-- Eldöntöttük, hogy ezentúl minden korosztályban megrendezzük az Európa-bajnokságokat, hogy minél több versenyzési lehetőséghez jussanak az utánpótlás tagjai is. Ám a jövőben nem szükséges három- és négytusa-világbajnokságokon indulnunk, mert azokon -- sokszor a nagy távolság miatt -- költséges a részvétel.

-- Végezetül egy gyakorlati kérdés. Ön a nemzetközi szövetség (UIPM) technikai bizottságának a tagja. Ezt a posztot európai elnökké választása után is megtarthatja?

-- A decemberi kongresszusig él a megbízatásom, vagyis gyakorlatilag a sydneyi olimpiával véget ér a munkám. Szeretném, ha úgy adhatnám át ezt a területet, ahogy én annak idején, nyolcvannyolcban Szöulban Szabácsy Pista bácsitól átvettem. Vagyis magyar szakember kapja meg a posztot. Bár nincs arra szabály, hogy azonos nemzetiség? kerüljön a leköszönő ember helyére, de úgy érzem, van olyan erős a magyar öttusa, hogy magyar kerül a helyemre, és így nem szakad meg a lánc.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.07.12.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK