FONTOS


 

9. férfi és 8. női Európa-bajnokság, Székesfehérvár
Császári Attila az európai szövetség élén


Huszonegy ország küldöttei szálltak hajóra hétfőn délelőtt, hogy Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter Parlamentben tartott fogadása után a Budapest fedélzetén részt vegyenek az Európai Nemzetközi Öttusaszövetség kongresszusán. Az ülés legfontosabb napirendi pontjaként az elnök és az elnökség megválasztására került sor a következő négyéves ciklusra.

A magyar sikerektől hangos -- három arany- és egy bronzérmet szerzett a férfi- és a női válogatott -- székesfehérvári kontinensviadalt követő tanácskozáson újabb hazai siker született, ugyanis a tagság egyhangúlag, azaz huszonegy szavazattal Császári Attilának, a Magyar Öttusa Szakszövetség elnökének szavazott bizalmat a decemberben leköszönő olasz Alfonso Piccone helyére.

A kongresszust követő sajtókonferencián elsőként Piccone úr kért szót, és röviden összefoglalta az ülésen történteket.

-- Először is, nagyon elégedett vagyok, hiszen mind az Európa-bajnokságot, mind a kongresszust kifogástalanul rendezték meg a házigazdák -- mondta a búcsúzó elnök, majd rátért a tisztújításra. -- Az itt, a hajón megválasztott elnökség és Császári Attila programja, amelyet vázolt előttünk, számomra biztosíték arra, hogy igen erős lesz az új európai szövetség.

Alfonso Piccone egyébként decembertől -- amikor ténylegesen átadja a stafétabotot a magyar elnöknek -- sem lesz h?tlen az öttusához, hiszen a tagság tiszteletbeli elnökként számít rá a jövőben.

A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) elnöke, Klaus Schormann is megtisztelte jelenlétével a kongresszust, és gratulált a magyar vezetőnek.

-- Köszönöm a még hivatalban lévő Piccone úrnak, hogy meghívást kaptam erre a kongresszusra -- kezdte Klaus Schormann, aki utalt arra, hogy nem jelent újdonságot a budapesti helyszín, hiszen 1996-ban az UIPM egyszer már a magyar fővárosban tartotta az ülését. Akkor döntöttek arról, hogy az egyes konföderációk elnökei automatikusan bekerülnek a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságába. -- Az európai konföderáció kiemelt jelentőséggel bír a nemzetközi szövetségben, hiszen még mindig az öreg kontinensről kerülnek ki a sportág vezető nagyhatalmai. Így fontos, hogy a vezető testületben is érvényesüljön ez a meghatározó szerep. Ezért is üdvözlöm nagy örömmel Császári Attilát az európai szövetség élén. A mai összejövetelen, amelyen az elnök mellett alelnököket és végrehajtó bizottsági tagokat is választottak a küldöttek, azt tapasztaltam, hogy megfiatalodott a vezetőség. Bízom benne, hogy ez a fiatalos lendület és gondolkodás érvényesülni fog a nemzetközi testületben is. Még egyszer gratulálok az új elnöknek, akivel hamarosan már kollégaként találkozunk.

-- Nagyon jó érzés ennyi bizalmat kapni, és óriási felelősség -- vette át a szót Császári Attila. -- A négy éves időszak alatt igyekszem majd bebizonyítani, hogy alkalmas embert találtak erre a posztra a küldöttek.

*

Az Európai Nemzetközi Öttusa Szövetség kongresszusán megválasztott új tisztségviselők.

Elnök: Császári Attila (Magyarország). Alelnökök: Johannes Peets (Észtország) és Walter Magini (Olaszország). A végrehajtó bizottság tagjai: Jiri Hrdlicka (Csehország), Simeon Karstev Monev (Bulgária), Peter Kroner (Németország) és Loverdosz Takisz-Panagiotisz (Görögország).

Csanálosi Beáta, Nemzeti Sport 2000.07.11.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK