FONTOS


 

9. férfi és 8. női Európa-bajnokság, Székesfehérvár
Észt és orosz győzelem
Érem nélkül a zárónapon


BEBORULT. Noha a meteorológusok már hét eleje óta ijesztgettek bennünket, közeleg a hidegfront, a hőmérő higanyszála folyamatosan harminc fok fölött mozgott. Egészen vasárnapig. A férfi egyéni és csapat döntőre ugyanis nemcsak a hőmérséklet hűlt le, hanem az ég is beborult.

A versenyt nyitó lövészet után pedig a mi hangulatunk is borúsra fordult. Mert míg a mezőny eleje 190 kör körül teljesített -- az észt Imre Tiidemann 193-as eredménye például mindenki elismerését kivívta --, addig Kovács Gergely és Kállai Ákos 178 kört, Sárfalvi Péter, valamint az egyéni induló Fülep Sándor pedig 177-et ért el. S míg egyéniben ez igencsak kevésnek bizonyult az élbolyba kerüléshez, addig a csapat az oroszok mögött a második helyre került. Igaz, nem sokáig állt ott.

A páston ugyanis újfent nem a mieink vitték a prímet. Szombaton ugyan pirosra csapkodhatta a közönség a tenyerét lányaink szárnyalása láttán, egy nappal később viszont már csak szórványosan hangzott fel a taps.

-- Mit is mondhatnék? -- kezdte az értékelést a második tusa után Hegedűs Ferenc vívóedző. -- Kállai és Kovács nem kezdett rosszul, ám a végére mindkettő elfáradt egy kicsit. Fülep önmagához képest jól vívott, hiszen neki korántsem ez a kedvenc száma. És ha a pontját nézzük, akkor Sárfalvi sem szerepelt rosszul, de ahogy vívott... Péternek sürgősen össze kell szednie magát idegileg, nem szabad kiborulnia egy-egy elveszített asszó után, mert különben nem fog tudni javítani az eredményen, de ezt ő is tudja.

Hogy mit jelentett ez a számok nyelvére fordítva? Először is a 32 induló alaposan körbeverte egymást, így a holtversenyben az élen végző négyes -- Papuc, Giommoni, Svensson és Szabirhuzin -- is mindössze 19 győzelem/12 vereséget, és az ezért járó 910 pontot könyvelhetett el. Sárfalvi (17/14) 850 pontot gy?jtött, amivel kilencedikként zárta a vívást, Fülep (15/16) a 17., Kovács és Kállai (13/18) pedig egyaránt a 22. helyen végzett. Ezek után összetettben sem különösebben sikerült javítaniuk, sőt, a csapat már csak bronzos pozícióból várhatta az úszást.

LÉPÉSRE A DOBOGÓTÓL. A városi fedett uszodában szinte egy t?t sem lehetett leejteni -- a későn érkezők már nem is találtak maguknak ülőhelyet. A buzdítás is felélénkült, ám ezúttal ez sem segített. Igaz, a nőkkel ellentétben a magyar férfiak korántsem uralják ezt a tusát. Olyannyira nem, hogy a legjobbakat tömörítő utolsó futamba egyikük sem került be.

A cél ugyan az volt, hogy csapatunk próbálja tartani a dobogós helyét, végül eggyel hátrább kellett lépnie, ugyanis az oroszok és a németek után a franciák is előzésbe kezdtek. Így a 15 csapatos mezőnyben -- amelyből csupán négy került teljes létszámmal a döntőbe -- a negyedik helyre került a magyar trió.

BORÓKA A MUMUS. Bár időközben az eső is eleredt, a nézők a lovaspályára is elkísérték az öttusázókat, mire jutalmul újra kisütött a nap. Akik tehát attól tartottak, hogy a sok csapadék miatt csúszni fog a pálya, azok megnyugodhattak. Ennek ellenére akadt egy-két igencsak gyenge produkció. Ott volt mindjárt a negyedik tusát kezdő orosz Turkin, aki Poharas nyergében csupán 882 pontig jutott. A negatív csúcsot azonban a három szám után még a hatodik helyen álló ukrán Vitalij Budovszkij állította fel, miután Borókával "lebontotta" a pályát (597 pont). S a magyarok?

-- Sorsolhattunk volna jobban is -- összegzett tömören Balaska Zsolt, a válogatott lovasedzője.

Ennek tudatában nem is alakult túl rosszul a lovaglás. Sárfalvi két verőhibát csinált Honleánnyal, Kovács Gergely pedig hibátlanul teljesítette az akadályokat Erdőkerülő hátán. A legnehezebb helyzetben azonban Kállai volt, akinek az első körben nagyon gyengén muzsikáló Borókát kellett ugrásra fognia. Ákos három verőhibával és némi időtúllépéssel, de végül megoldotta a feladatot. Az egyéni induló Fülep viszont már azelőtt pontlevonást kapott, mielőtt megkezdte volna a számot, mivel az indulást engedélyező csengőszót megelőzve áthaladt a startvonalon. Ez negyven pont levonást ért, amelyet még 340 követett, vagyis végül mindössze 720 szerénykedett a neve mellett, amivel a 31. helyről várhatta a futást.

BEVÁLT ELNÖKI JÓSLAT. Az élen ugyan a lengyel Horbacz vágott neki a három körnek, ám Császári Attila, a magyar szövetség elnöke előre megjósolta, hogy a hatodikként, tizenegy másodperces hátránnyal rajtoló észt Tiidemann nyakába kerül majd az aranyérem. Az elnök nem tévedett, Tiidemann óriási vágtába kezdett, amely végén elsőként haladt át a célvonalon, míg mögötte két román versenyző, Papuc és Toader osztozhatott az érmeken.

Sárfalvi Péter kilencedikként, Kovács Gergely tizenötödikként, Kállai Ákos pedig -- közvetlenül Fülep előtt -- huszonhetedikként zárt.

A csapatok között az orosz egység szerezte meg az Európa-bajnoki címet a németek és a franciák előtt, a mieink a negyedik helyen végeztek.

-- Szomorú vagyok, mert dobogóra szerettünk volna kerülni -- értékelt Pécsi Gábor technikai igazgató. -- De annyiszor volt már szerencsénk, törvényszer? volt, hogy egyszer valamelyik társaság elcsúszik. Sajnálom, hogy itt a nagyszer? székesfehérvári közönség előtt nem sikerült érmet szerezni, pedig a fiúk reggeltől kezdve igyekeztek, küzdöttek, ám, ami elromolhatott, az most el is romlott.

***

Tusatabló

9. férfi és 8. női Európa-bajnokság, Székesfehérvár

Férfiak. Egyéni. Európa-bajnok: Imre Tiidemann (Észtország) 5427, 2. Micolae Papuc (Románia) 5406, 3. Adrian Toader (Románia) 5378, 4. Strangfeld (Németország) 5353, 5. Cserkovszkij (Lettország) 5324, 6. Szabirhuzin (Oroszország) 5319, ...9. Sárfalvi Péter (Magyarország) 5273 (lövészet: 177 kör/1060pont, vívás: 850 pont, úszás: 2:11.52/1185 pont, lovaglás: 1040 pont, futás: 9:25.68/1139 pont), ...15. Kovács Gergely (Magyarország) 5174 (178/1072, 730, 2:13.40/1166, 1100, 9:33.83/1106), ...27. Kállai Ákos (Magyarország) 4954 (178/1072, 730, 2:15.96/1141, 935, 9:41.29/1076), 28. Fülep Sándor (Magyarország) 4805 (177/1060, 790, 2:10.34/1197, 760, 10:00.75/998). Csapat. Eb: Oroszoszág (Rusztem Szabirhuzin, Gyenisz Sztojkov, Alekszej Turkin) 15624, 2. Németország (Olivier Strangfeld, Jan Veder, Sebastien Dietz) 15607, 3. Franciaország (Raphael Astier, Oliver Ibanev, Christophe Ruer) 15552, 4. Magyarország (Sárfalvi Péter, Kovács Gergely, Kállai Ákos) 15401, 5. Románia (Papuc Toader, Catichi) 14125, 6. Csehország (Capalini, Sedlecky, Krivsky) 14110.

Fehérvári fricskák

Míg a női mezőnyből tíz olimpiai kvótával rendlekező versenyző jutott a szombati fináléba, addig a férfiaknál hatan -- Sárfalvi, Papuc, Tiidemann, Cserkovszkij, Dovgal és Tkacsuk -- lesznek majd ott Sydneyben. Igaz, az Európa-bajnokságra több ötkarikás résztvevő is érkezett, ám néhányukat (mint például Balogh Gábort) csupán a váltóversenyre nevezték.

*

A litván Edvinas Krungolcas nagyon sietett. Az úszásra figyelő versenybíróság elsőre még elnézte neki, hogy nem várja meg a rajtjelet, másodjára viszont lesújtott. Az ismételten bemozduló öttusázót ugyan elengedte a társakkal, ám végül negyven pontot levont az eredményéből. Ezzel pedig Krungolcas meg is pecsételte a sorsát.

Csanálosi Beáta, Nemzeti Sport 2000.07.10.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK