FONTOS


 

9. férfi és 8. női Európa-bajnokság, Székesfehérvár
Kettős magyar siker az Európa-bajnokságon


FELEMÁS NYITÁNY. Ennél szélsőségesebben nem is kezdhette volna a versenyt a magyar női csapat. Mert míg Vörös Zsuzsanna 186 körével az élre állt - miután azonos eredményt ért el az orosz Velicskóval és a német Kasimirral -, Simóka Bea (174) a középmezőnybe került, Füri Csilla pedig 145 körével az utolsó lett. Ezek után nincs mit csodálkozni azon, hogy az öt, teljes létszámmal a fináléba kerülő csapat közül csupán az ötödik helyre kerültek a magyar versenyzőnők.

A lőtéren egyébként kifejezetten jól célzott a mezőny, hiszen közel a fele teljesített 180 kör fölött. Pedig olyan versenyző is akadt, aki befáslizott kézzel ragadott pisztolyt, a 35 éves francia Caroline Delemer külön enegedélyt kért a versenybíróktól, hogy sérült kezét bebugyolálhassa.

PARÁDÉ A PÁSTON. Míg Delemert a folytatásban nem hátráltatta túlzottan a sérülése, addig a svájci Florence Dinichert a második tusa előtt föladta a további küzdelmet. Pálvölgyi Miklós tanítványa ugyan még beöltözött a vívóruhába, sőt egy-két bemelegítő mozdulatot is tett, ám ezután fájdalmas arccal elpityeredett. Mint magyar edzője elmondta, már a selejtező során meghúzódott a combizma, s noha az olimpiai résztvevő öttusázónő vállalni akarta a megméretést, a fájdalom erősebbnek bizonyult. A vívást tehát már csak 31-en kezdték meg, de a közönség talán oda sem figyelt erre a változásra, ugyanis a magyar lányok olyan parádéba kezdtek, hogy minden szem rájuk tapadt. Simóka Beát (23 győzelem/7 vereség) szinte megszúrni sem tudták a vetélytársak, aminek köszönhetően nemcsak a számgyőzelmet szerezte meg, de a 23. helyről egészen a másodikra ugrott előre összetettben.

- Pedig nem a kedvenc pengémmel vívtam, azt ugyanis pénteken valaki meglovasította a férjem, Kállai Ákos zsákja mellől - mondta ragtapasztól díszlő kézzel fogadva a gratulációkat Simóka Bea. - Sőt a második számú kedvencem is tönkrement, így egy elég gyatra pengével vívtam. Mostantól azonban, akármilyen is, különösen kedves lesz a szívemnek.

S hogy két szám után ki állt az élen? A székesfehérvári világbajnoknő, Vörös Zsuzsanna (20/10), aki produkciójával az egész lelátót feltüzelte.

- Idén Zsuzsa egyszer már megnyerte egy Világkupa-selejtező során a vívást, és a világbajnokság selejtezőjében is jól szerepelt, ám döntőben még sohasem szerzett ennyi pontot - összegzett boldogan Korponai István, Vörös vívóedzője. - Igaz, az első harmad most is nyögvenyelősre sikeredett, utána viszont megrázta magát, és az előre megbeszélt taktika szerint ment előre. A végén már olyannyira tetszetősen vívott, hogy a kívülállók számára is élvezet volt nézni.

A két élen álló hölgy mellett Füri is kitett magáért, így a csapat megelőzte a briteket és a cseheket, de ami a legfontosabb, nem hogy ledolgozta a vezető németekkel szembeni 576 pontos (!) hátrányát, de még 75-öt rájuk is vert. Egyedül a franciák tudtak a mieink elé kerülni, ám ők is csak minimális (29 pont) különbséggel.

FÖLÉNY A MEDENCÉBEN. Az uszodában aztán gyorsan átvették a vezetést Vörösék. Ebben a tusában az egykori triatlonista, Füri vitte a prímet, aki még az úszásban favoritnak számító brit Georgina Harlandot is leiskolázta. De a többiekre sem lehetett panasz, hiszen mindannyian hozták, amit tudnak. És a vízben végre az egyéni induló, Szathmáry Adrienn is magára talált.

A legrizikósabbnak számító lovaglás előtt azonban még korai lett volna örülni. Ráadásul a lósorsolást követően az optimistábbak arcáról is lehervadt a mosoly, hiszen Simóka Bea pityeregve vette tudomásul, hogy Királyfival kell megbirkóznia.

Elsőként a fehérorosz Baslakova lovagolt a pályára, és jól ráijesztett a publikumra, ugyanis az egyik ugrást követően leesett Aladár hátáról. Az orosz Velicsko sem járt jobban, ő Latorca nyergéből került a földre. A folytatás szerencsére jobban alakult, és végül kilenc hibátlan lovaglás is született. Ráadásul ebből kettő magyar versenyzőnő nevéhez fűződött. Vörös Zsuzsanna Rebellissel ugratott alapidőn belül verőhiba nélkül, míg Füri Haridonnal ismételte meg ugyanezt. Sőt, mivel az utóbbi öttusázónő 29 század másodperccel gyorsabbnak bizonyult csapattársánál, immár a második részgyőzelmet is elkönyvelhette.

Simóka Beának és a második körben sorra kerülő Szathmáry Adriennek egyaránt Királyfi jutott, s a feladatot a székesfehérvári junior világbajnok teljesítette ügyesebben. Igaz, Simóka is megúszta három veréssel és időtúllépéssel a pályát. Ez pedig azt jelentette, hogy a csapat 346 ponttal a franciák és 593-mal a britek előtt várhatta a záró futást. Egyéniben sem változott a helyzet, Vörös 180 pontos, azaz 45 másodperces előnnyel rajtolhatott Muratova előtt.

MAGYAR DUPLA. Őrült számolgatás kezdődött a rajt előtt, kinek mennyit is kellene futnia ahhoz, hogy a britek ne tudják befogni lányainkat. Ennek eredményeképpen az utcahossznyi előnnyel rajtoló Vörös sem lazsálhatott, hanem lendületesen kellett teljesítenie a három kört a csapatért. Simóka Bea is erősen kezdett, nem is beszélve Füri Csilláról, aki már pár száz méter után előzgette az előtte rajtolókat. No persze a britek is vágtáztak, a tizennegyedikként induló Cook például a harmadik körben már ezüstös helyen futott, Vöröstől azonban egyszerűen nem tudta elvenni az Európa-bajnoki címet. De mivel Harland és Lewis ugyancsak gyorsan szedte a lábát, a célba érkezést követően senki sem tudta, a két trió közül melyik örülhet majd az aranynak. Nos, némi feszült várakozást követően erre is fény derült, és az egyéni elsőség után a Vörös, Simóka, Füri hármas tehetett tiszteletkört a lelkesen tapsoló közönség előtt.

Csanálosi Beáta

Aranyszavak

Vörös Zsuzsanna: - Fantasztikus volt ilyen közönség előtt versenyezni és nyerni, méghozzá két aranyérmet. Azt hiszem, olyan gyorsan történt minden, hogy valójában még föl sem tudtam dolgozni. Mindenkinek nagyon köszönöm a biztatást.

Füri Csilla: - Két számot is nyertem: hurrá! A végén nagyon kifutottam magam, és rengeteget segített Partics Kati, akivel óriási hajrázást csaptunk. Nagyon boldog vagyok, hogy tagja lehetek az Európa-bajnok csapatnak.

Simóka Bea: - A lósorsolás után elkeseredtem, de most már nem számít. Talán ha ott jobban szereplek, egyéniben is az első hat közé kerülök. A futást nagyon erősen kezdtem, de szükség volt rá, és különben is vitt a lendület és a közönség biztatása. Igaz, a végére igencsak elfáradtam, de megérte. Ez a csapatarany sok mindenért kárpótol.

Kulcsár Antal szövetségi kapitány: - Ez a női felnőtt öttusa első egyéni és csapat Európa-bajnoki címe. Ha ehhez még hozzávesszük a váltó bronzot, akkor azt hiszem, maximálisan elégedett lehetek. Most egy kis pihenő következik, utána viszont hozzákezdünk az olimpiai felkészülés utolsó állomásához.

Tusatabló

9. férfi és 8. női Európa-bajnokság, Székesfehérvár

Nők. Egyéni. Európa-bajnok: Vörös Zsuzsanna (Magyarország, Alba Volán, edzők: Kulcsár Antal, Mészöly Gábor, Komlódy Zsolt, Korponai István, Varga Domokos) 5485 pont (lövészet: 186 kör/1168 pont, vívás: 969, úszás: 2:17.27/1228, lovaglás: 1100, futás: 11:15.44/1020), 2. Stephanie Cook (Nagy-Britannia) 5321, 3. Tatjana Muratova (Oroszország) 5265, 4. Nakaznaja (Ukrajna) 5236, 5. Sulina (Lengyelország) 5226, 6. Delemer (Franciaország) 5209, ...10. Simóka Bea (Magyarország) 5124 (174/1024, 1062, 2:23.30/1167, 955, 11:41.36/916), ...18. Füri Csilla (Magyarország) 4984 (145/676, 845, 2:14.94/1251, 1100, 10:52.13/1112), ...24. Szathmáry Adrienn (Magyarország) 4854 (152/760, 783, 2:20.98/1191, 1040, 11:00.38/1080)

Csapat. Eb: Magyarország (VÖRÖS ZSUZSANNA, Alba Volán, edzők: Kulcsár Antal, Mészöly Gábor, Komlódy Zsolt, Korponai István, Varga Domokos; SIMÓKA BEA, Honvéd-Steffl, e: Kancsal Tamás, Rátonyi Gábor, Bognár Gábor, Balaska Zsolt, Miklósi György, Kulcsár Antal szövetségi kapitány; FÜRI CSILLA, Honvéd-Steffl, e: Kancsal Tamás, Rátonyi Gábor, Miklós György, Balaska Zsolt, Bognár Gábor, Kulcsár Antal szövetségi kapitány) 15593, 2. Nagy-Britannia (Stephanie Cook, Georgina Harland, Sian Lewis) 15564, 3. Franciaország (Carolina Delemer, Axelle Guiguet, Anouk Saintjours) 15203, 4. Németország (Meyer-Efland, Kasimir, Raisner) 14950, 5. Csehország (Vozenilková, Kalinovská, Grolichová) 14706, 6. Oroszország (Muratova, Zelicsko, Vaszilcsenko) 13098

Vasárnapi menü

Férfi egyéni és csapatdöntő. 7.00: lövészet, Alba Volán lőtér, Börgöndi út. 9.30: vívás, Köfém SC Sportcsarnok, Abonyi út. 13.30: úszás, városi fedett uszoda, Mészöly Géza út. 15.20: lovaglás, Jakab Endre Öttusalovarda, Sárkereszti út. 18.15: futás, Jakab Endre Öttusalovarda, Sárkereszti út. 19.00: eredményhirdetés, Jakab Endre Öttusalovarda, Sárkereszti út

Zsuzsa ismét átírta a krónikákat

A sikerszéria 1995-ben indult, amikor megnyerte élete első négytusa Európa-bajnoki címét. Azóta gyakorlatilag töretlenül halad előre Vörös Zsuzsanna pályafutása. Tavaly a Margitszigeten eddigi legnagyobb eredményeként a magyar női öttusázás egyéni világbajnokaként köszönthette a közönség, amely állva, vastapssal ünnepelte az aranyérmest. Aztán a vb után, amikor kiderült, hogy 2000-ben az olimpiát megelőzően Székesfehérvár rendezheti a kontinensviadalt, sokan féltenni kezdték Zsuzsát mondván, a játékok előtt túl nagy terhet jelent a hazai közönség előtt szerepelni. Elvégre hol máshol akarna bizonyítani egy versenyző, mint a szülővárosában.

Vörös Zsuzsanna azonban ezt a próbatételt is kiállta, méghozzá duplán, hiszen két aranyérem került szombat este a nyakába. Nem beszélve arról, hogy a hazai öttusázás első női egyéni és csapat Eb aranyáról van szó, vagyis Zsuzsa ismét átírta a krónikákat.

Nem lenne baj, ha Sydneybe is tartaná magát jó szokásához...

Fehérvári fricskák

Hogy milyen erősség? a nők döntőjének mezőnye, azt az olimpia évében a legegyszer?bb felmérni. Nos, a Székesfehérvárott a 32-be jutott öttusázónők közül tízen rendelkeznek kvótával, akik közül heten - Vörös, Delemer, Cook, Dinichert, Muratova, Nakaznaja és Partics - már biztos indulók. Cerutti, Sulina és Harland esetében viszont még kérdőjeles a sydneyi részvétel, ugyanis az olaszok, a lengyelek és a britek is három-három versenyzőt kvalifikáltak, akik közül csak kettő indulhat majd a játékokon.

Ugye az indulók egyharmada nem is olyan rossz arány?

*

A Simóka lányok édesanyja a sportág női szakágának egyik legnagyobb szurkolója. Budapesten például nem múlhat el úgy verseny, hogy föl ne bukkanjon a helyszínen, sőt időnként külföldre is elkíséri gyermekeit. Szombaton a székesfehérváriak is ízelítőt kaptak belőle, milyen is az, amikor a mama buzdításba kezd, hiszen a vívóteremben egyedül nagyobb zajt csapott - tapsolt, kiabált, dobogott a lábával... -, mint egy gyermeksereg. Persze megvolt rá az oka, elvégre Bea lánya egyszer?en szárnyalt a páston.

*

A kék Teddy Bear szorosan a bordó mellett foglalt helyet, amelyet egy hagyományos, drapp szín? követett. A három plüss mackó szorosan egymáshoz simult, és közömbös arccal "figyelte" a vívóteremben történteket. A körülöttük ülő nézők közül senki sem tudta, valójában kihez tartoznak a kabalaállatkák. Mindenesetre legközelebb is szívesen látott vendégek lesznek Fehérvárott, hiszen a mieinknek szerencsét hoztak.

*

Van, akinek már az Eb-döntőbe jutás is óriási tettnek számított. A 32 éves portugál Teresa Albuquerque edző és kísérő nélkül, saját költségén vesz részt a kontinensviadalon. Méghozzá immár a legjobb 32 között. Számít ezek után, hogy hányadik helyen végez?

Csanálosi Beáta, Nemzeti Sport 2000.07.09.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK