FONTOS


 

9. férfi és 8. női Európa-bajnokság, Székesfehérvár
Füri nyerte a futást
Teljes létszámmal a női fináléban


A szerda esti technikai értekezleten vált véglegessé, hogy a női selejtezőt két csoportban bonyolítják le, az A-csoportban Simóka Bea és Füri Csilla, míg a B-ben Vörös Zsuzsanna és az egyéni induló Szathmáry Adrienn harcol a 32-es döntőbe jutásért.

A huszonegy tagú A-csoport öttusázói a lövészettel nyitották a napot, és valljuk be, nem a mieink teljesítményétől volt hangos a lőtér. Már Simóka Bea 167 körénél is ráncolták a homlokukat a magyar edzők, Füri Csilla 148-as eredménye viszont minden várakozást alulmúlt. Nála csak az osztrák Michaela Schmiedl célzott gyengébben, aki mindössze 128 körig jutott.

Azt azért tegyük hozzá, hogy az osztrák hölgyek most ismerkednek az öttusával, amit Schmiedl és Scherschneva vívása is alátámasztott, hiszen ketten összesen nem szereztek annyi győzelmet, mint a közvetlenül előttük végző orosz Vaszilcsenko.

A magyar versenyzőnők a páston már jobban szerepeltek, Simóka (30győzelem/10 vereség) másodikként zárta a számot, Füri (19/21) pedig a tizennegyedik helyig jutott. Így, míg az előbbi öttusázó nagyot ugrott előre, az utóbbi továbbra is kieső helyen tanyázott. Ez pedig a csapat szempontjából igencsak kellemetlen hír volt. Nem véletlen, hogy Füri a medencében igyekezett minden erejét mozgósítani, aminek meg is lett az eredménye, hiszen nyerte a harmadik tusát. Ezzel együtt "meleg" maradt a helyzet, ugyanis a 18. helyről kellett befutnia a továbbjutó tizenhat valamelyikére. Simóka Bea már nyugodtabban melegíthetett, hiszen ezüstös pozícióból várhatta a záró számot.

A másik csoport a vívással kezdett, és mind Vörös (21/17), mind Szathmáry (20/18) a középmezőnyben kapott helyet. Az úszás aztán mindjárt a mi szájunk íze szerint alakította a sorrendet, két szám után ugyanis már mindketten dobogós helyre kerültek. Sőt, a lövészet sem rendezte át jelentősen a sorokat, legalábbis a mi szempontunkból. Különösen, hogy a két magyar lány a jó futó kategóriába tartozik. A székesfehérvári világbajnoknő a közönség biztatása közepette végül lazán felfutott Tatjana Muratova mögé a második helyre, de Szathmáry is biztosan lépett tovább.

Az igazi izgalmak viszont csak ezután következtek, hiszen Fürin múlott, lesz-e magyar csapat a fináléban, vagy sem. A triatlonos múlt nem múlt el nyom nélkül, Csilla remek rajtot vett, és már az első körben megközelítette a 16. cseh Kalinovskát. És noha lehajráznia nem sikerült, ketten olyan vágtázásba kezdtek, hogy sorra hagyták el a vetélytársakat. Így végül Füri -- a futást nyerve -- tizenkettedikként jutott a döntőbe, míg Simóka Bea végig megőrizte a második helyét a csoportban. Ez pedig azt jelentette, hogy a Vörös, Simóka, Füri összeállítású trió ott lesz a szombati megmérettetésen, ahol a csehekkel, a franciákkal, a britekkel és a németekkel kell fölvennie a versenyt. És hogy teljes legyen az öröm, a válogatott negyedik tagját, Szathmáry Adriennt is újra láthatja majd a közönség.

9. férfi és 8. női Európa-bajnokság, Székesfehérvár

Női selejtező. A-csoport (21 induló): 1. Galina Baslakova (fehérorosz) 3737 pont, 2. Simóka Bea (magyar) 3736, 3. Cerutti (olasz) 3729, 4. Partics Katalin (görög) 3723, ...12. Füri Csilla (magyar) 3689. B-csoport (20): 1. Tatjana Muratova (orosz) 3850, 2. Vörös Zsuzsanna (magyar) 3687, 3. Cook (brit) 3627, ...10. Szathmáry Adrienn (magyar) 3529

***

Fehérvári fricskák

Maszat kutya rendíthetetlen nyugalommal feküdt a vívóterem bejáratánál, figyelemre sem méltatva a körülötte nyüzsgőket. Amikor a német edző vívókabátjával betakargatta a mezőny kedvencét, még csak föl sem pillantott. Csupán akkor emelte fel a fejét, amikor a tréner végigsimított a bundáján. Nem véletlen, hogy a "cool" -- ami ebben az esetben nagyjából lazát, nyugist jelent -- jelzővel illették a külföldiek. Pedig a három hónapos pulinak minden oka meglett volna a boldog csaholásra, gazdája, a görög színekben versenyző Partics Katalin ugyanis negyedikként zárta a második tusát.

***

Az edzőket is le lehet azért nyűgözni. Bognár Gábor vívóedző például egyenesen hanyatt esett tanítványa, Simóka Bea teljesítménye láttán. Noha Bea csoportjában a második legjobb eredménnyel hagyta el a pástot, valószín?leg a csúszós padló is hozzájárult a látványos "hátashoz", ugyanis Bognár tréner mellett még hárman dőltek el a labilisnak bizonyuló műanyag székkel a verseny alatt.

***

Az angol női válogatott edzőjét, Németh Istvánt egyfolytában ugratják a honi szakemberek, mondván, külföldre kellett mennie, hogy a magyar média nap mint nap foglalkozzon vele, sztárolja. A világ- és Európa-bajnok női váltót felkészítő tréner sikerorientáltsága persze érthető, felesége ugyanis jelenleg tényleg igazi sztár Londonban. A West Enden nagy sikerrel futó Mamma mia cím? darab címszereplőjeként estéről estére vastaps köszönti. Érthető, hogy férjura sem akar tőle elmaradni

***

Pénteki menü

Férfi selejtező. A-csoport. 7.30: lövészet, Alba Volán lőtér, Börgöndi út. 10.30: Vívás, Köfém SC Sportcsarnok, Adonyi út. 14: Úszás, Városi Fedett uszoda, Mészöly Géza út. 17: Futás, Jakab Endre Öttusalovarda, Sárkereszti út. B-csoport. 7.30: Vívás. 11: Úszás. 13: Lövészet. 16.30: Futás. C-csoport: 8: Úszás. 10: Lövészet. 13: Vívás. 17.30: Futás

Csanálosi Beáta, Nemzeti Sport 2000.07.07.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK