FONTOS


 

9. férfi és 8. női Európa-bajnokság, Székesfehérvár
Bronzérmes a magyar női váltó


LENGYEL MÉLYREPÜLÉS. A címvédő lengyel staféta gyakorlatilag már az első szám után elvesztette az érmes reményeit. Evyta Maloszyc első sorozatban lőtt ötösét még talán elbírta volna a trió, ám a harmincegy éves sportolónő egy nullát és egy egyest is mellé sorakoztatott, ez pedig már soknak -- pontosabban kevésnek... -- bizonyult. A társak ugyan még próbálták menteni a menthetőt, ám 760 pontnál így sem sikerült többet "összekaparniuk". Azt azért tegyük hozzá, hogy ebből a lengyel váltóból egyik öttusázó sem volt tagja a tavalyi aranycsapatnak.

Mi magyarok sem lehettünk felhőtlenül boldogok a lőtéri produkció után, ugyanis a nyolccsapatos mezőnyben csupán a 7. helyig jutott Máthé Vivienn (88 kör), Simóka Nóra (80) és Simóka Bea (83). Nem véletlen, hogy Kulcsár Antal szövetségi kapitány a vívásra igyekezett egy kicsit felpörgetni a lányokat, aminek aztán a hangja látta kárát, az utolsó fordulóra ugyanis már csak suttogó drukkolás maradt. Akárhogy is, megérte, hiszen a páston -- elsősorban a Simóka testvérek révén -- brilliroztak a mieink, amit a számok is alátámasztanak, hiszen negyven győzelem mellett mindössze huszonhárom vereség szerepelt. Ezzel pedig nemcsak a számot nyerték meg, hanem összetettben is felugrottak a németek mögé a második helyre.

HANGOLT AZ UTÁNPÓTLÁS. Az úszás rajtjára megteltek a lelátók, a fehérvári öttusázó palánták ugyanis kivonultak buzdítani a magyar lányokat. A helyiek első számú favoritja Vörös Zsuzsanna ugyan ezúttal a parton foglalt helyet -- pályafutása hat éve alatt egyébként másodszor nem volt tagja a váltónak -- ám távollétében is kitettek magukért a mieink a remek úszóként ismert angolok mögött csaptak ugyanis célba. "Tiszta libabőr lettem" -- mondta a magyar világbajnoknő a verseny izgalmaira utalva, hiszen sokáig úgy t?nt Máthé tartani tudja a tempót Georgina Harlanddal. Az egyberészes fürdőruhában sikló angol hölgy azonban a finisben begyújtotta a rakétákat.

A lovaglásra tehát ismét módosult a sorrend, amely immár a mieinknek kedvezett, igaz a németek és még az angolok is bőven két verőhibán belül követték a lányainkat.

KEDVEZŐ SORSOLÁS. "Nem rossz! Sőt, kifejezetten jó!" -- morfondírozott Balaska Zsolt a válogatott lovasedzője, miután meghallotta magyarok lócsoportját. Bolygó, Táncos és Rebellis pedig nem cáfolt rá a szakemberre. Elsőként a fehérvári junior világbajnok csapattag Máthé lovagolt a pályára Bolygóval és egy verőhibával adta át a stafétabotot a Táncos hátán ülő Simóka Nórának, aki hibátlan teljesítményt nyújtott. A legképzettebb lovas Simóka Bea kapta Rebellist, ám a lázadás ezúttal elmaradt, így tetszetős lovaglás után 1082 ponttal hagyhatták el a pályát. S mivel a németek és az angolok is lényegesen többet hibáztak, a nyúlfarknyi magyar előny tovább nőtt. Egészen pontosan 9.5 futómásodpercet jelentett a németek, 46-ot pedig az angolok előtt.

A GALAMB AZ OKA? "Vajon elég lesz-e" -- latolgatta a hazai tábor az eredménylistát böngészve. Elvégre a britek ennél nagyobb hátrányt is faragtak már le, méghozzá könnyedén. Elég csak a tavalyi budapesti világbajnokságra gondolni, amikor a futásnak köszönhetően lett világbajnok az addig dobogós pozícióban sem lévő angol váltó. Fürkészik is azóta a szakemberek az edzőjük, Németh István titkát. Úgy t?nik, Székesfehérvárott végre sikerült megfejteni a rejtélyt. A Harland, Cook, Allenby hármas a szerencse kegyeltje, amely állítást ezúttal egy galamb bizonyított, amely a pálya szélén lepottyantotta az egyikük vállát. Márpedig az álmoskönyv szerint ez igencsak jót jelent. A záró szám után kiderült, Európa-bajnoki aranyérmet jelent.

A futást egyébként jól kezdte Máthé Vivien, Simóka Bea még elsőként vághatott neki az 1500 méternek, ám a táv végére mind a német, mind az angol versenyző lehajrázta. S ezen már Simóka Nóra sem tudott változtatni, így végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel a magyar női staféta. Az aranyéremnek pedig, ahogy azt várni lehetett, az angolok örülhettek.

9. férfi és 8. női Európa-bajnopkság, Székesfehérvár

Női váltó. Európa-bajnok: Nagy-Britannia (Georgina Harland, Stephanie Cook, Kate Allenby) 4725 pont, 2. Németország (Thora Meyer-Efland, Christiane Kasimir, Kim Raisner) 4594, 3. Magyarország (MÁTHÉ VIVIEN, Alba Volán SC, edzők: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Mészöly Gábor, Varga Domokos, Varga Zoltán; SIMÓKA NÓRA, SIMÓKA BEA, mindkettő Honvéd-Steffl, e: Kancsal Tamás, Rátonyi Gábor, Bognár Gábor, Miklós György, Balaska Zsolt) 4530, 4. Csehország (Kalinovská, Grolichová, Vozenilková) 4306, 5. Olaszország (Gabella, Cerutti, Corsini) 4289, 6. Oroszország (Zaborova, Velicsko, Korotkova) 4050

Simóka Nóra: -- Rosszul lőttem, nem tudom miért, a bemelegítésem ugyanis kifejezetten jól sikerült. A vívással mindannyian följöttünk, s onnantól már jól sikerült az úszás és a lovaglás is. A futás olyan volt, amilyen.

Simóka Bea: -- A lövészetünk érthetetlenül rosszul sikerült, egyedül Vivi lőtt jól. Utána viszont szépen összekaptuk magunkat, két számot is megnyertünk. Örülök az idei második éremnek.

Máthé Vivien: -- Jobban sikerült a nap, mint ahogyan indult. Leginkább annak örülök, hogy a világbajnoki cím mellé egy Európa-bajnoki érem is kerülhet.

Kulcsár Antal szövetségi kapitány: -- Nehezen indult a nap, de boldog véget ért. Az egy verőhibás lovaglás nagyon biztató, mert immár a második versenyen bizonyítjuk, hogy sokat fejlődött a lovastudásunk.

Fehérvári forgácsok

Hogy milyen leleményesek az öttusa kontinensviadalának szervezői, azt mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy el tudták intézni, hogy a teherszállítóktól mentes M7-esen haladjon végig a kamionjuk. No persze nagy szükség volt a szabály egyszeri felrúgására, elvégre másképpen nem jutottak volna el időben a budapesti női kardvilágbajnokságon is használt vívóberendezések a női váltóra. Az már más kérdés, hogy a rendőrök szinte kilométerenként megállították a járm?vet. A nagy fogás viszont ezúttal elmaradt...

*

Varga Tamásnak, a versenybíróság elnökének, egyben technikai igazgatónak nem lehet a szemére hányni, hogy nem törte magát az esemény sikeréért. Igaz, azt azért senki sem kívánta, hogy a nyitányra begipszelt bal karral jelenjen meg, amelyet hét csavar rögzített. Noha az egykori öttusázó igazi sportember hírében áll, egyelőre még a betonlépcső korlátja bizonyult keményebbnek.

*

Még mondja valaki, hogy egyedül nem megy. Partics Katalin mindenesetre nem sokat teketóriázott: miután a görög válogatott többi tagja csak később érkezik meg a helyszínre, egyedül vonult fel a megnyitón a görög zászlóval. Az eredmény? Ilyen tapsot talán még sohasem kaptak nálunk a hellének.

*

Megkavarodott egy kicsit a Hotel Alba Régia portása. Nem csoda, hiszen hiába érkeztek sorra a külföldi csapatok, egyre csak magyar hangokat hallott. Az angolok esetében Németh István kérte a szobakulcsokat, a svájciaknál Pálvölgyi Miklós tudakolta a szobabeosztást, így amikor a férfi válogatott kapitánya, Pécsi Gábor került sorra, a recepciós már csak annyit kérdezett megadóan: "No és melyik ország?". Erre viszont a kapitány nézett nagyot.

A szerdai férfiváltó programja. 7.00: lövészet, Alba Volán lőtér, Börgöndi út. 9.15: vívás, Köfém SC sportcsarnok, Adonyi út. 13.15: úszás, városi fedett uszoda, Mészöly Géza út. 15.20: lovaglás, Jakab Endre öttusalovarda, Sárkeresztúri út. 18.20: futás, Jakab Endre öttusalovarda, 19.00: eredményhirdetés Jakab Endre öttusalovarda.

Csanálosi Beáta, Nemzeti Sport 2000.07.05.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK