FONTOS


 

Névadó ünnepség és csapathirdetés
Világbajnoki mezőny Székesfehérvárott


A székesfehérvári lovarda előtt álló - a tavalyi, margitszigeti világbajnokságról már ismert - öttusaóra szerdán az ötös számot mutatta. Vagyis öt nap múlva kezdődik a sportág vidéki fellegvárában az év egyik legrangosabb hazai sporteseménye, az öttusa Európa-bajnokság. Ám mielőtt a közeljövőről, vagyis a jelentős eseményről szó esett volna, egy múltidéző ünnepséget tartottak - éppen a már említett lovarda bejáratánál.

Az egykori tanítványok és sporttársak jelenlétében leleplezték azt a táblát, amely Jakab Endrének (1923-1974), a fehérvári öttusázás megalapítójának állít emléket. A kit?nő szakemberre egyik világbajnok tanítványa, Maracskó Tibor emlékezett, majd Tóth István, az Eb szervezőbizottságának elnöke bejelentette, hogy ettől kezdve Jakab Endre nevét viseli a kontinensbajnokság alkalmából elkészült fedett lovarda, valamint a felújított, lelátókkal ellátott sportcentrum, amely az Eb központja is lesz. A jövő héten itt lesz a lovaglás, valamint a futás is.

A névadó után egy másik bázisra, a sajtótájékoztatóknak rendszeresen otthont adó Szárcsa étterembe vonultak át a megjelentek. Itt köszöntötte Deutsch Tamás sportminiszter Jakab Endre özvegyét, és hangsúlyozta, nagyszer? ötletnek tartja, hogy sportlétesítményeket a magyar sport jelentős alakjairól nevezzenek el. Ezt követően az Alba Volán öttusa-szakosztályának legújabb sikerembereit, a két hete rendezett pesarói felnőtt világbajnokságon váltóban aranyérmet nyert Máthé Viviennek és Vörös Zsuzsannának, valamint az áprilisi junior Eb-n csapatban aranyérmes Máthénak és Szathmáry Adrienn-nek gratulált a miniszter.

A múlt után már valóban a jövő került a középpontba: a két kapitány, Pécsi Gábor és Kulcsár Antal Eb-csapatot hirdetett. Az már korábban ismert volt, hogy a férfiaknál a váltóversenyre összeáll a tavalyi aranycsapat, a vb-n és Eb-n minden aranyérmet megszerző Balogh Gábor, Hanzély Ákos, Sárfalvi Péter trió. Az is biztos, hogy a hagyományos versenyen a fiatal Fülep Sándor lesz az egyéni induló. A csapatnak eddig csak két tagja ismert, Sárfalvi és egy korábbi csapatvilágbajnok, Kállai Ákos.Az Eb-n előbb a stafétát rendezik meg, és ha Balogh úgy dönt, hogy vállalja a további szereplést, ő lesz a harmadik csapattag. Ha nem, Kovács Gergely jut szóhoz. A tartalék Madaras Ádám.

A nőknél kedden a Máthé Vivien, Simóka Bea, Simóka Nóra összetétel? váltó indul harcba, majd a hagyományos versenyen a csapatban Simóka Bea mellett Vörös Zsuzsanna és Füri Csilla szerepel, az egyéni induló Szathmáry Adrienn lesz. Az Eb-n egyébként az előzetes nevezések alapján világbajnoki erősség? mezőny várható, a pesarói vb érmesei közül többen jelezték részvételi szándékukat.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a lovaglás és a futás helyszínére csak jeggyel lehet bejutni, ezek ára a váltón 500, a hagyományos versenyen 800 forint - a diákok és a nyugdíjasok féláron juthatnak belépőhöz.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.06.29.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK