FONTOS


 

Egy átigazolási kérelem háttere
Partics Katalin: Valamiből élnem kell

Bár - amint Császári Attila elnök hangsúlyozta - a szövetség vezetői nem örülnének a váltásnak, a közeljövőben tárgyalni fognak a görög illetékessel, a nemzetközi sportkonzulenssel, Taki-Panagioti S. Loverdo úrral.

Természetesen kíváncsiak voltunk, mi késztette Partics Katalint arra, hogy (klub)színt váltson.

- Görög édesanyám révén kettős állampolgárságú vagyok, és bevallom, görög rokonaink, ismerőseink már régebben kérdezgették, miért nem görög színekben versenyzek. Mivel a magyar sport jóval erősebb a görögnél, megfutamodásnak tartottam volna, ha a könnyebb utat választom - mondta a 23 éves versenyző.

+ A nehezebbnek nevezett úton is eljutott a vb-bronzéremig csapatban, és a világranglistán jelenleg ön a második legjobb magyar, hiszen a világbajnok Vörös Zsuzsanna ötödik, ön pedig a huszonnegyedik helyen áll; a többiek viszont harmincon kívül vannak. Akkor miért változtatta meg a véleményét?

- A fizetésem nevetségesen alacsony, egyesületem, a Bp. Honvéd nincs túl jó helyezetben, nem tud többet fizetni. Ráadásul tavaly év végén megtudtam, hogy az idén már a Gerevich-alapítványtól sem kapok pénzt... Valamiből nekem is élnem, ennem kell. Még szerencse, hogy van egyéni szponzorom, a Csáky-Trans Szállítmányozó Kft. segít rajtam. Nos, december tájékán elkezdtem érdeklődni, milyen lehetőségeim vannak. Igaz, görög öttusáról egyelőre nemigen lehet beszélni, ám márciusban meg akarják alapítani az önálló szövetséget, és erősíteni kívánják a sportágat. Jelenleg egyetlen férfiversenyzőjük van, és a tervek szerint körém alakítanának ki egy női csapatot. Szóval, az anyagiak is nagy szerepet játszanak abban, hogy benyújtottam a kérelmemet.

+ És még mi?

- Ha görög versenyző lennék, az athéni olimpián szinte biztos lenne a részvételem, mert a görögök rendezőként szabadkártyával rendelkeznek, s azt valószínűleg én kapnám meg.

+ Egyelőre a sydneyi olimpia áll előttünk. Arra magyarként is kijuthat.

- Igen, de ha kijutnék, utána bonyolultabb lenne a következőn görögként indulnom. Úgy érzem, így tisztább, ha ezt az idényt már görögként sportolom végig.

+ Az sem befolyásolja, hogy Magyarország rendezi az Európa-bajnokságot?

- Bizonyára nagyon furcsa lenne itthon görögként versenyezni... És az is szokatlan lesz, hogy a magyar újságok beszámolnak például egy Világkupa-versenyről, és engem már meg sem említenek, pedig ott leszek a versenyen. Egyébként ha megállapodik a két fél, akkor itthon edzenék, mert a görögöknél még nincsenek meg a feltételek.

+ Nem akarok ünneprontó lenni, hiszen bizonyára eltervezte már az új életét, de mi lesz, ha mégsem sikerül a váltás?

- Nem tudom, hogy viszonyulnak majd hozzám itthon azok után, hogy bejelentettem a távozási szándékomat, aztán mégis maradok. Még nem gondolkodtam rajta. Az azonban tény, hogy Magyarországon sportolással nem lehet sokra jutni, egy életet megalapozni, én pedig már arra is gondolok.

(füredi) , Nemzeti Sport 2000. március 10.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

   Partics Katalin