FONTOS


 

Westel férfi Világkupa
Hét magyar a vasárnapi döntőben
Futások az életért-halálért

Péntek délután úgy fél kettő tájban Kállai Ákos széttárta a kezét és folyamatosan rázta a fejét. Történt mindez a Nemzeti Sportcsarnok birkózótermében, ahol a Westel férfi Világkupa selejtezőjének lövészetét rendezték.

A kéz-és fejmozdulatok azt jelezték, hogy a csapatban és váltóban világbajnok versenyző nem elégedett a produkciójával. Nem csoda, hiszen ötössel kezdett és utána is főként nyolcasok kerültek a neve mellé. A tizedik lövésig kellett várnia, hogy megszülessen az első tízes. Pedig nagy szüksége lett volna egy remek eredményre, mivel az első két számban a vártnál gyengébben produkált, és így a huszadik helyen állt (a selejtezőcsoportokból 16-16 versenyző jutott a vasárnapi döntőbe).

A végére azért csak kihozta az eredményt 177 körre, aminél persze ő jóval többre képes. Nem járt jobban, sőt, éppen tíz körrel kevesebbet ért el a mellette lövő Európa-bajnok, Sárfalvi Péter.

"Hihetetlen a mi csoportunk beosztása, az úszás és a lövészet rajtja között csupán egy óra volt. Alig másztam ki a medencéből, már állhattam is a lőállásba.Az első lövéseknél nagyon remegett a kezem. Most majd megint futhatok egy nagyot, hogy egyáltalán ott lehessek a döntőben" - mondta a világbajnok versenyző.

Ha hozzátesszük, hogy Sárfalviék csoportja vívással kezdett, azt követte az úszás, majd a két, a karokat igencsak igénybe vevő szám után kellett lőniük! Talán belefért volna a feszített programba, ha fél órával későbbre írják ki a lövészetüket...

Tavalyi vb-ezüstérmesünket, Horváth Viktort nem zavarta meg ez a rövid szünet, 184 körrel megnyerte az A-csoport lövészetét.

A másik csoport a lövészettel kezdett, és itt Fülep Sándor révén született magyar győzelem (186 kör), de 180 kör fölött lőtt a világbajnok Balogh Gábor (182) és a junior világbajnok Horváth András (181) is. Kellemetlen meglepetésre gyengén célzott az egykor kitűnő lövő Kovács Gergely, aki aztán a páston sem remekelt, így megpecsételődött a sorsa.

A záró futás előtt biztos továbbjutó volt az ötödik helyen álló Horváth Viktor, a nyolcadik helyezett fiatal Lipták Róbert, ám rezgett a léc Kállainál (15.) és Sárfalvinál (17.), míg a fiatal Várbíró Máté és Fülep Attila leszakadt a társaktól. A B-csoportban Balogh, Fülep és Horváth András tekinthette magát döntősnek, Kovács Gergely és a két fiatal, Halmai Ottó és Kertész Ádám esélytelenül vágott neki a 3000 méternek.

Szóval, Kállaiért és Sárfalviért kellett szorítani, és ők teljesítették a tőlük minimális célt, a továbbjutást.

"Ugyanúgy vágtam neki a futásnak, mint tíz napja a sindelfingeni Világkupán, vagyis élet-halál harc volt a háromezer méter. Talán annyi a különbség, hogy most továbbjutó helyről rajtoltam, akkor a tizenhetedikről. A rajt előtt beszélgettünk Petivel, hogy vajon a vetélytársak közül ki bírja erővel és ki adja fel lelkileg a küzdelmet. Számomra is meglepő volt, hogy olyanokat tudtam befogni, akik tavaly megvertek a futásban. Sindelfingenben nagyon kifutottam magam, egy csöpp erőm sem maradt, most viszont inkább lélekben vett ki sokat belőlem ez a helyzet. A lövészetem eleje szörnyű volt, még az ellenségeimnek sem kívánom ezt az érzést. De az a lényeg, hogy ott vagyok a döntőben" - összegzett Kállai, aki hat magyar társaságában várja a vasárnapi folytatást. Nagy meglepetésre a legutóbbi Vk első két helyezettje, a cseh Capalini és honfitársa, Sedlecky nem jutott a fináléba.

Westel férfi Világkupa, Budapest (68 induló)

Selejtező. A-csoport: 1. Carlos Campos (portugál) 4372 pont, 2. De la Vega (mexikói) 4364, 3. Brandt (svéd) 4364, 4. Szabirhuzin (orosz) 4336, 5. Horváth Viktor (magyar) 4336, 6. Pfister (svájci) 4332,...10. Lipták Róbert (magyar) 4320, ...12. Kállai Ákos (magyar) 4304, 13. Sárfalvi Péter (magyar) 4304, ...27. Várbíró Máté (magyar) 4028, ...29. Fülep Attila (magyar) 3968

B-csoport: 1. Andrejus Zadnieprovskis (litván) 4428, 2. Krungolcas (litván) 4312, 3. Brünisholz (svájci) 4276, 4. Horbacz (lengyel) 4272, 5. Jaskov (orosz) 4256, 6. Niederberger (német) 4252,... 9. Fülep Sándor (magyar) 4232, 10. Balogh Gábor (magyar) 4232, ... 15. Horváth András (magyar) 4228, ...23. Kovács Gergely (magyar) 4100, ...26. Kertész Ádám (magyar) 4024, ... 32. Halmai Ottó (magyar) 3860

FM, Nemzeti Sport 2002.05.11.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK