FONTOS


 

Versenyek közötti nosztalgiafutása Ludovikán
Megelevenedett a múlt

Mozgalmas időszakot élnek mostanában az öttusázók: beindult a versenyidény, az elmúlt héten Székesfehérvárott a nők gyarapíthatták Világkupa-pontjaik számát, míg a jövő héten Budapesten a férfiak tehetik ugyanezt. Két viadal közben pedig a múltidézés is belefér programjukba.

A nosztalgiázás oka, hogy az idén ünnepli létrejöttének 75. évfordulóját a magyar öttusasport, 1927. április 21. és 29. között rendezték az első hazai öttusaversenyt. Az akkori viadal első és utolsó versenyszámának helyszínén, a vívásnak és a futásnak otthont adó Ludovikán - a mai Természettudományi Múzeumban és környékén - ebből az alkalomból Benedek Ferenc mesteredző szervezésében gy?ltek össze a sportág egykori versenyzői, az elhunytak hozzátartozói és a mai öttusázókat képviselő KSI-s fiatalok. Benedek Ferenc - a legendás Balczó András mestere - beszélt a sportág kezdeteiről, az emlékezők pedig videofelvételeken láthatták az alapítókat, a korabeli versenyeket.

Pécsi Gábor, a szövetség technikai igazgatója személyes versenyzői és kapitányi élményeit felhasználva mesélt arról, milyen hatással voltak az egykori klasszisok a fiatalokra, az utódokra. Az emlékezés végén minden résztvevő 75-ös rajtszámot viselve lefutotta az egykori versenytávot.

Az ünnepségsorozat részeként rendezték meg pénteken immár hatodik alkalommal a Testnevelési Egyetemen a Wesselényi-emlékversenyt. A középiskolák és felsőfokú tanintézmények hallgatói számára kiírt viadal évről évre népszer?bb, egyre több iskola kapcsolódik be az öttusa számait és egy sporttörténeti fordulót magában foglaló speciális versenybe, amelyen minden csapatot egy-egy válogatott versenyző erősít.

FM, Nemzeti Sport 2002.05.05.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK