FONTOS


 

Székesfehérvár idén is kiveszi részét a rendezésből
Világkupa a világbajnokságért

Női Világkupa (április 25--28.), férfi és női országos bajnokság (május 17--18.), ifjúsági világbajnokság (augusztus 29--szeptember 1.). Különböző viadalokról van szó, amelyeket egyvalami mégis összeköt, mégpedig a helyszín, Székesfehérvár. A magyar öttusázás vidéki bázisa az idén is kiveszi a részét a rangos versenyek rendezéséből, amelyek sorát a nők vetélkedése nyitja.

A jövő héten sorra kerülő "Volán női Világkupa és váltóverseny a Mol Nagydíjáért" keddi sajtótájékoztatóján Tóth István, a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy városuk már negyedszer ad otthont a hölgyek Világkupájának, amelynek második alkalommal névadója a Volán. Szólt arról is, hogy az Alba Volán öttusaszakosztályánál három területet mindig kiemelten kezeltek: az élversenyzők menedzselését (lásd a világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsanna, illetve a tavalyi vb-ezüstérmes Horváth Viktor pályáját), az utánpótlás-nevelést, valamint a rangos versenyek rendezését. Tisztában vannak ugyanis azzal, ahhoz, hogy a sportágnak újabb és újabb fiatal híveket szerezzenek, elengedhetetlen a világ élmezőnyének Székesfehérvárra "csábítása". A csábítás egyik módja az az egyedülálló Világkupa is, amelyre a fehérváriak vállalkoznak. Ők ugyanis nem csak "szimpla" egyéni versenyt rendeznek, hanem a nagyon látványos számnak, a váltónak is helyet adnak. A külföldiek örömmel térnek vissza évről évre a városba, ezt támasztja alá a mostani jelentkezési lista is: mindenki benevezett, aki számít a "szakmában". Jönnek a mostanában egyeduralkodó britek, az oroszok, a németek, az olaszok -- no és természetesen rajthoz állnak a magyarok is.

A mieinkről Kulcsár Antal szövetségi kapitány elmondta, hogy a rendező jogán 12 honi versenyző indulhat, így a felnőttek mellett a fiataloknak is szereplési, rutinszerzési lehetőséget ad a rangos mezőnyben. A kapitány arról is beszélt, hogy három nemzetközi versenyen már túl vannak legjobbjaink, Kairóban Máthé Vivien második, Párizsban Vörös Zsuzsanna első, a madridi Világkupán pedig Vörös ötödik, Füri Csilla hatodik lett. Bár ezen viadalok mezőnye nem volt olyan erős, mint amilyen Székesfehérvárott várható, a szakember szerint jól szolgálta a felkészülést. A hölgyek számára egyébként a Világkupa lesz a vb-válogatási hard első állomása.

A sajtótájékoztató zárásaként szponzori szerződések aláírására került sor: a fehérvári öttusázás és az idei rangos versenyek támogatásából továbbra is részt vállal többek között a Volán Egyesülés és a Mol Rt.

Nemzeti Sport 2002.04.17.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK