FONTOS


 

A nőknél kizárás után utolsóból lettek az elsők
Kettős Honvéd-siker

A február a farsang, a bálok hava -- no és az öttusázóknál évek óta az idénynyitó budapesti nemzetközi fedett pályás versenyé is. Ez az a viadal, amelyen elsősorban az a cél, hogy a szakemberek és a sportolók felmérjék, hol tartanak a felkészülésben, min kell még javítani. A küzdelem még nem zajlik életre-halálra mint a világbajnokságon, belefér néhány móka is, de azért presztízsből mindenki a másik legyőzésére tör.

Csütörtökön, a váltóverseny napján -- amely egyben országos váltóbajnokság -- vitathatatlanul Kállai Ákos volt a legszínesebb egyéniség, tréfa tekintetében ő vitte el a pálmát. A Honvéd--Steffl világbajnoka a vívóteremben helyes kislánynak is "eladhatta" volna magát, ugyanis asszók közben kiderült, hogy a sisak alatt a fejét kendő fedi, amely arra szolgált, hogy összefogja rakoncátlankodó, fonott fürtjeit.

"A dél-afrikai edzőtáborozás alatt találtam ki magamnak ezt a frizurát. Megszenvedtem érte, mert két és fél óráig tartott, amíg a fodrász a saját hajamhoz hozzáfonta a parókát, de megérte. Eddig senki sem hagyta szó nélkül...A móka kedvéért néhány napig még meghagyom, de aztán megszabadulok tőle" -- mondta Kállai.

Sokat nem veszít majd Kállai, mert neki nem a (pót)hajában volt az ereje, mint Sámsonnak -- legalábbis az eredmények ezt mutatták. A lövészet legjobbja ugyanis az UTE fiatalja, Fülep Attila volt 96 körrel, a vívásé pedig a kétszeres egyéni világbajnok Balogh Gábor (21 győzelem/3 vereség) -- és mindketten saját frizurával versenyeztek.

"Érdekes, most nem izgultam a lövészet előtt, pedig váltóban mindig szoktam, hiszen akkor a csapat eredménye függ tőlem. Nyugodt voltam, és egyéni csúcsot lőttem. Az eddigi legjobbam 95 kör volt, amit három éve értem el, amikor bajnokok lettünk" -- magyarázta a fiatalabb Fülep, aki mögött a második bátyja, Sándor lett 95 körrel.

Olimpiai ezüstérmesünk, Balogh Gábor utcahosszal nyerte a vívást -- jó, persze, váltóban nem hirdetnek egyéni sorrendet, de azért mindenki figyeli az eredményeket. Szóval, a honvédos Balogh mindössze három találatot kapott a huszonegy adott tus mellett -- az őt követő magyarok 16 győzelemig jutottak.

"Igaz, hogy nem volt erős a mezőny, de az eredményemmel így is elégedett vagyok. Jól ment a vívás, sikerült megcsinálnom az eltervezett akciókat" -- mondta Balogh.

Két szám után eldőlni látszott, hogy a bajnoki címért Honvéd-UTE párharc várható, annál is inkább, mert a tavalyi aranyérmes Csepel-Dunapack gyengén muzsikált a páston.

A nők mezőnye nem volt nemzetközi -- a fériaknál öt külföldi együttes beszállhatott a harcba --, és még a hazai legjobbak közül is hiányoztak néhányan. A legnevesebb távollévő a világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsanna, aki betegség miatt csak lélekben lehetett ott a versenyen. A lövészet a KSI tinicsapatának sikerét hozta, aztán a páston -- a férfiakhoz hasonlóan -- honvédos siker született, és máris a Simóka-nővérek és Füri Csilla alkotta B-csapat állt az élen.

A kritikus számban, a lovaglásban a férfiaknál az UTE sokat hibázott, így a Honvéd gyakorlatilag már a futás előtt biztos győztesnek érezhette magát, mert csaknem egy perccel a lilák előtt vághatott neki a 3x1500 méteres távnak. A nőknél azonban a lovaglás után fordult a kocka, a címvédő Alba Volán várhatta hat másodperc előnnyel a záró futást. A férfiaknál a Honvéd megőrizte helyét az élen, méghozzá úgy, hogy a befutó embernek, Balogh Gábornak meg sem kellett erőltetnie magát. A nőknél a Honvéd erősebbik csapatának, vagyis a B-jelű együttesnek az utolsó futója, Füri Csilla némi hátránnyal vágott neki a távnak, ám tudni lehetett, hogy számára ez a hátrány nem hátrány. Így is történt, hamar befogta a székesfehérvári Vojtkót és ünnepelte csapata aranyérmét. Ám nem sokáig örülhetett az első helyen végzett Honvéd B-együttese, valamint a székesfehérvári csapat, ugyanis kiderült, hogy mindkét trió egyik váltása korai volt, így mindkét csapat nulla ponttal zárta a futást. Ez módosította a sorrendet -- az utolsóból lettek az elsők. Így történt meg, hogy a Honvéd "kis" csapata, a fiatalokból álló A-együttes lett az aranyérmes.

***

Steffl-kupa nemzetközi fedett pályás viadal, egyben országos váltóbajnokság, Budapest

Férfiak. Bajnok: Honvéd-Steffl (Balogh Gábor, Kállai Ákos, Várbíró Máté, edzők: Balaska Zsolt, Móczár István, Magyary István, Hegedűs Ferenc, Kulcsár Győző, Gelley István, Rátonyi Gábor, Kelemen Péter, Hicsák Zsolt, Serfőző Sándor) 5464 pont, 2. UTE (Fülep Attila, Fülep Sándor, Madarassy Dániel) 5260, 3. Nagy-Britannia (Buirski, Fletcher, Weale) 5244, 4. Olaszország 5208, 5. Csepel-Dunapack (Grill Fábián, Kovács Gergely, Sárfalvi Péter) 5080. (A magyar váltóbajnokság sorrendjét a hazai csapatok helyezése adja.)

Nők. B: Honvéd-Steffl A (Boross Barbara, Pál Rita, Partics Katalin, e: Bognár Gábor, Balaska Zsolt, Móczár Éva, Kelemen Péter, Rátonyi Gábor) 4656, 2. KSI (Andrejkovics Andrea, Kling Réka, Sasvári Éva) 4488, 3. Alba Volán (Kulcsár Ágnes, Máthé Vivien, Vojtkó Edit) 4092, 4. Honvéd-Steffl B (Füri Cs., Simóka B., Simóka N.) 4068

(füredi), Nemzeti Sport 2002.02.22.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK