FONTOS


 

Balogh Gábor a váltó mellett vívóversenyen indul
Rangos mezőny Budapesten

- Bízom benne, a téli olimpia árnyékában meghúzódó nemzetközi viadalunkra is jut majd az újságírók figyelméből. Már csak azért is, mert a sportág eddigi eredményeit, no meg jelenlegi versenyzőink tudását alapul véve itt bizonyára több babér terem majd a magyaroknak, mint Salt Lake Cityben - ezekkel a szavakkal kezdte mondandóját Kunszt Gábor, a társrendező Bp. Honvéd elnöke a jövő heti fedett pályás verseny pénteki sajtótájékoztatóján.

A Magyar Öttusa-szakszövetség technikai igazgatója, Pécsi Gábor múltidézéssel nyitott: emlékeztetett rá, hogy az 1987-ben rendezett első "tető alatti" versenyen indult útjára a váltó, amely 1989 óta a világbajnokságok műsorán is szerepel. A viadal programja az évek során bővült, a staféta - amely 1991-től egyben országos bajnokság is - mellett 1993-tól férfi egyéni, 1998-tól pedig női egyéni versenyt is rendeznek. Az idei Steffl-kupa külföldi résztvevőinek névsora igen rangos, benevezett több világbajnok és vb-érmes is: így a litván Andrejus Zadnieprovskis, a cseh Libor Capalini, a bolgár Canko Hantov, illetve a nőknél a lengyel Paulina Boenisz, a britek világverő triója, Kate Allenby, Georgina Harland és Sian Lewis.

Velük veszik fel a harcot a jelenleg még Barcelonában edzőtáborozó magyar legjobbak, köztük a viadalon korábban első helyet szerző Sárfalvi Péter, Fülep Sándor, Kovács Gergely és Vörös Zsuzsanna. A váltóbajnoki aranyérmet a Csepel-Dunapack férfi-, illetve az Alba Volán női csapata őrzi, ám idén a női trónt veszélyezteti a szülés után ragyogó formában visszatért Simóka Beával megerősödött honvédos, illetve a férfiaknál a Fülep testvérek, Sándor és Attila vezérelte újpesti, valamint a világbajnok Balogh Gábor és Kállai Ákos fémjelezte piros-fehér trió.

Rátonyi Gábor, a Honvéd-Steffl szakosztályigazgatója örömmel számolt be arról, hogy a kezdőktől a menőkig már százan öttusáznak náluk - vagyis nem kell aggódnia a sportág utánpótlása miatt. A szakvezető az első számú versenyzővel, az olimpiai ezüstérmes és kétszeres egyéni világbajnok Balogh Gáborral kapcsolatban elmondta, hogy a jövő heti, négynapos viadalon csak a csütörtöki váltóban láthatják a nézők, az azt követő egyéni versenyt egy rokonsportág, a vívás miatt kihagyja. Az öttusával párhuzamosan rendezik meg ugyanis a Tokaj Expressz férfi párbajtőr Világkupát, amelyen Balogh is pástra lép. Az elmúlt esztendő férfisportolójának felkészülésében egyelőre a futás és a vívás a hangsúlyos, ezért is indult az elmúlt hét végén a barcelonai párbajtőrversenyen, és ezért szerepel több vívómegméretés az idei programjában. Természetesen Balogh nem csökkenti le a tusák számát a párbajtőrre, áprilistól visszatér az öttusába, ott kezdi meg a Világkupa-pontok gyűjtését.

(füredi), Nemzeti Sport 2002.02.16.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK