FONTOS


 

A Hajógyári-szigetről az olimpiára

A jövő hónapban a budapesti Világkupa-döntő zárja a magyar öttusázók jubileumi sorozatának eseményeit; a verseny győztesei elsőként szereznek olimpiai kvótát. A világbajnokságot a jövő héten rendezik meg San Franciscóban, férfi versenyzőink mind a három számban címvédőként indulnak.

Az öttusázók a világbajnokságra készülnek, de már a 2004-es athéni olimpiára is gondolnak. Magyarországi kezdeteinek hetvenötödik évfordulóját ünnepli a sportág az idén, és a csúcspontot az augusztusi Világkupa-döntő jelenti majd. A férfiverseny utáni bankettre a nemzetközi élvonal mellett hivatalos lesz minden hazai edző és versenyző, aki maradandót alkotott az öttusában.

A magyar szövetség számos világversenyt rendezett már, de Vk-döntőt még nem. Az ideinek nemcsak a jubileum miatt lesz kiemelt jelentősége - utalt rá Császári Attila, a hazai és az európai szövetség elnöke -, hanem azért is, mert a férfi és a női győztes elsőként szerez kvalifikációt az athéni olimpiára. Az idén ez az egyetlen lehetőség, jövőre a madridi Európa-bajnokság első három helyezettje nyer jogot a részvételre, és 2004-ben a moszkvai világbajnokságon válik teljessé a mezőny.

A magyarok szeretnének minél kevesebb izgalmat hagyni a kvalifikációs sorozat végére, és a Világkupa-pontok alapján mindjárt a döntőn három-három versenyzőnk megpróbálkozhat az első athéni hely megszerzésével: Füri Csilla, Vörös Zsuzsa, Simóka Nóra, illetve Horváth Viktor, Balogh Gábor és Sárfalvi Péter. A verseny névadója a Westel lesz, a helyszín pedig a Hajógyári-sziget, csak az úszást viszik a Margit-szigetre, a Hajós Alfréd uszodába. Mint Pécsi Gábor főtitkár mondta, a sportágnak minden sikere ellenére még mindig el kell mennie a közönségért.

A jövő héten az év fő versenye, a világbajnokság következik San Franciscóban. Kulcsár Antal, a női válogatott szövetségi kapitánya arról beszélt a tegnapi tájékoztatón, hogy beteg és sérült nincs a keretben, vagyis a legerősebb összeállításban állhatnak fel. Ez azt jelenti, hogy Vörös, Simóka Bea és Füri alkotja a hagyományos csapatot, az egyéni induló Simóka Nóra lesz, a váltóban Vörös és Simóka Bea mellett Máthé Vivien szerepel. A kapitány a csapattól és a váltótól érmet vár, az egyéniben pedig azt, hogy legyen magyar öttusázó az első hat között.

Pálvölgyi Miklós, a férfiak kapitánya azt mondta, magas a mérce, a tavalyi vb-n ugyanis mindhárom aranyat a magyarok nyerték, ráadásul úgy, hogy az egyéniben Balogh mögött Horváth lett a második. Ezúttal kényszerből módosul a váltó összetétele, mert Kállai Ákos megsérült, nem indulhat. San Franciscóba azért elutazik, a szövetség és klubja fizeti a részvételi költségeit. A válogatott vezetői úgy ítélik meg, hogy Kállai tett annyit a magyar öttusáért, hogy ott lehessen a vb-n, továbbá ki is harcolta a részvételi jogot. Horváth Viktor, a sportág tavalyi meglepetésembere az Európa-bajnokság előtt megsérült, a vb-n viszont már részt vehet. Így csapatban és váltóbban is Balogh, Horváth és Fülep Sándor képviseli a magyar színeket, az egyéni induló pedig Sárfalvi Péter lesz.

A világbajnokságot a jövő héten bonyolítják le, a verseny kedden a férfiak selejtezőjével kezdődik.

Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap 2002.07.09.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK