FONTOS


 

37. férfi és 14. női junior-világbajnokság, Sydney
Az idei hagyományok alapján a junior-világbajnokságon is a nők voltak a jobbak
Helytálltak a fiatalok Sydneyben


Az elmúlt héten rendezett junior-világbajnokság is azt mutatta, hogy az idei esztendő a nők éve. Már ami a magyar eredményességet illeti. Emlékezzünk csak: a San Franciscó-i felnőtt-vb-n a nők két arany- , egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek, míg a férfiaknál a Horváth Viktor, Balogh Gábor, Fülep Sándor összetételű csapat állhatott a dobogó tetejére.

A sydneyi junior-vb-n a lánycsapat (Sasvári Éva, Andrejkovics Andrea, Pál Rita) bronzérmes, váltójuk második lett, egyénben pedig Sasvári a hatodik helyen végzett. A fiúknál Marosi Ádám szerzett bronzot, a csapat az ötödik, a váltó a hatodik helyen zárt.
"A korosztály egyik erősségére, a már a felnőttek között is világbajnoki címmel büszkélkedő Máthé Vivienre egészségügyi okok miatt nem számíthattam. Tudtuk, hogy ez a csapat nagyon fiatal, ebben az összeállításban még sosem szerepelt, ezért előzetesen egy éremmel is kiegyeztem volna. Kettőt sikerült nyerni, és egyéniben Sasvári pontszerző, hatodik lett, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Sikerült túlteljesíteni a tervet, ez a szereplés lendületet adhat a jövő évi felkészüléshez" - összegzett Kulcsár Antal női szövetségi kapitány. Deák Ferenc férfi juniorkapitány szerint helytálltak a fiúk, kis szerencsével még egy érmet szerezhettek volna a hagyományos versenyben, ugyanis a csapat közel állt hozzá. Marosi Ádám egyenletes teljesítménnyel, szenzációs futással, a kilencedik helyről rajtolva lett bronzérmes, társainak azonban becsúszott egy-egy gyengébb produkció. Az összkép azonban biztató, különösen azt figyelembe véve, hogy Marosi és Lipták Róbert olyannyira fiatal, hogy még ifjúsági korú. A sportág híveinek tehát nem kell aggódniuk: lesz, aki a mai menőktől egyszer átvegye a staféta botot.

FM, Nemzeti Sport 2002.10.01.

37. férfi és 14. női junior-világbajnokság, Sydney
Férfiváltónk hatodik lett


Vasárnap a férfiak váltóversenyével Sydneyben befejeződött a junior-világbajnokság, és a 12 csapat mezőnyében a Halasi Zoltán, Lipták Róbert, Marosi Ádám összetételű egység a hatodik helyet szerezte meg. A nyitó lövészetben 261 körrel a nyolcadik helyen végzett ugyan a legénység, ám Deák Ferenc szövetségi kapitány beszámolója szerint ekkor még nem került nagy hátrányba, mert a győztestől mindössze hat kör választotta el. A trió sorsa a páston pecsételődött meg, várható volt, hogy a 712 pontot eredményező 45 győzelem kevés lesz az éremhez. Halasi jól vívott, de a két ifjúsági korú versenyzőnek, az egyéni bronzérmes Marosinak, valamint Liptáknak még erős volt ez a mezőny, érződött rutintalanságuk. No és szereplésüket befolyásolta, hogy igen kemény idény van mögöttük: az ifjúsági korosztály minden versenyén indultak és remekeltek, a juniorok közé még "be kell érniük". A megfelelő úszást (2.57/1216 pont) átlagos, öt verőhibás (1120 pont) lovaglás követte, és a 3x1500 méteres futásnak a hatodik helyen vágott neki a gárda. Az előrelépésre nem volt sok esély, de a pontszerző pozíciót sikerült megtartani.

37. férfi világbajnokság, Sydney
Váltóverseny (12 induló). Világbajnok: Franciaország (Christophe D'Enfert, Cédric Pla, Cyril Zakrewski) 5184 pont, 2. Szlovákia (Beno, Brecka, Kolozsi) 5068, 3. Oroszország (Jakusin, Jarmolnyik, Velikodnij) 5036, 4. Fehéroroszország 5008, 5. Nagy-Britannia 4992, 6. Magyarország (Halasi Zoltán, Lipták Róbert, Marosi Ádám) 4936

FM, Nemzeti Sport 2002.09.30.

37. férfi és 14. női junior-világbajnokság, Sydney
Második helyen zárt a magyar női váltó


A hagyományos versenyben szerzett bronzérmét szombaton fényesebbre cserélte az Andrejkovics Andrea, Pál Rita, Sasvári Éva összetételű válogatott, miután második helyen végzett a váltóversenyben. Kulcsár Antal szövetségi kapitány beszámolója szerint a lövészetben nem történt meglepetés, a vártnak megfelelően kezdett az együttes, a győztes kínaiak (264 kör) mögött a második helyet szerezte meg (257). A vívásban is maradt az ezüstérem (25 győzelem/20 vereség - 928 pont), de a páston már az oroszok voltak a legjobbak (28/17 - 964). Az úszás a világversenyeken általában magyar sikerrel zárul, ezúttal azonban nem így történt. A kínaiak voltak a leggyorsabbak (3:11.8/1180 pont), a mieink ötödik helyét (3:24.9/1064) a kapitány "több mint elgondolkodtatónak" nevezte. A lovaglás magyar győzelemmel zárult, a kapitány szerint elsősorban azért, mert a lányokban megszűnt a hagyományos verseny lovaglását jellemző félénkség. Az ausztrál telivér lovakat bátran kell lovagolni, és ezúttal vagányan, nagyon jól, szívvel lovagoltak versenyzőink.
A záró futásnak az első helyen vágott neki a magyar trió (4100 pont), ám mindössze 8 pont, vagyis két másodperc volt az előnye az oroszok előtt.

14. junior-világbajnokság, Sydney
Nôk. Váltóverseny (6 induló). Világbajnok: Oroszország (Fesnyenko, Grecsisnyikova, Velicsko), 2. Magyarország(ANDREJKOVICS ANDREA, KSI Tailor-Made, edzôi: Cornides Edit, Balaska Zsolt, Barna Gyula, Kárai Kázmér, Takács Péter, Karácsony Gyula, PÁL RITA, Honvéd-Steffl, e: Balaska Zsolt, Kelemen Péter, Bognár Gábor, Rátonyi Gábor, SASVÁRI ÉVA, KSI Tailor-Made, e: Cornides Edit, Balaska Zsolt, Barna Gyula, Kárai Kázmér, Takács Péter, Karácsony Gyula), 3. Lengyelország (Dziadura, Czwojdzinska, Wojczyk), 4. Nagy-Britannia, 5. Kína, 6. Németország
(Hivatalos eredménylistával helyi idô szerint késô estig nem tudtak szolgálni a rendezôk, ezért a pontszámokat mi sem tudjuk közölni)

FM, Nemzeti Sport 2002.09.29.

37. férfi és 14. női junior-világbajnokság, Sydney
Remekelt a futás során
Marosi Ádám bronzérmet nyert



Marosi Ádám (20-as) a kilencedik helyrôl futott fel a junior-világbajnoki dobogóra
A női csapat bronzérme után Marosi Ádám révén pénteken újabb bronz került a magyar küldöttség gyűjteményébe - és nagyon közel álltunk még egy éremhez.
A rendezésben hibát hibára halmozó házigazdák erre a napra is tartogattak "meglepetést": a selejtező futásakor óvás miatt kiesett szlovák versenyző szereplését mégis engedélyezték, így a szabályos 32 helyett 33 fővel bonyolították le a döntőt, ami még inkább lassította a lebonyolítást és a számítógépes eredményközlést.

Deák Ferenc kapitány szerint a pluszversenyző indulása miatt hoszszas huzavona előzte meg a nyitó számot, ez megzavarta a fiatalokat, és a megszokottnál valamivel gyengébb eredmények születtek.
A mieink közül Halasi Zoltán a páston volt elemében, harmadik lett, a futása azonban a vártnál gyengébben sikerült. Marosi végig egyenletes teljesítményt nyújtott, majd kitűnő, egy-két felnőttnek is dicséretére váló futással, a kilencedik helyről rajtolva szerezte meg a bronzérmet. Lipták Róbert a szokottnál gyengébben vívott, majd a lovaglás megpecsételte a sorsát: kétszer is leesett a lóról, végül nulla ponttal zárt. A kapitány szerint ha csak végigmegy a pályán, érmes lett volna a csapat, már csak azért is, mert a mexikóiak kivételével minden válogatottnál volt nulla pontos teljesítmény.
A vasárnapi váltóversenyben Deák Ferenc a bronzérmes csapat tagjainak szavaz bizalmat.

FM, Nemzeti Sport 2002.09.28.

37. férfi és 14. női junior-világbajnokság, Sydney
Elmaradt az eredményhirdetés
Női csapatunk bronzérmes


Csoda dolgok történtek csütörtökön Sydneyben. Úgy lett bronzérmes a magyar női csapat - Sasvári Éva, Andrejkovics Andrea, Pál Rita -, hogy a verseny végén a lányok nem állhattak fel a dobogóra, nem vehették át az érmeket, mert a szervezők csak egyéniben hirdettek eredményt.
Az már a nyitó szám, a férfiselejtező során kiderült, hogy az ausztrál rendezők nem állnak a helyzet magaslatán: képtelenek voltak tartani a meghirdetett időpontokat, és a verseny végén nem tudtak hivatalos eredménylistával szolgálni.


A résztvevők akkor még reménykedtek, hogy amikor már "élesben", vagyis érmekért folyik a küzdelem, minden rendben lesz. Nem így történt.
Kulcsár Antal, a nők szövetségi kapitánya elmondta, hogy a szervezés példátlanul gyenge, minden szám késéssel indult. Az eredményközlés pedig a számítógépes program hiányossága, illetve a működtetők hozzá nem értése miatt minősíthetetlen. A csapatverseny eredményhirdetése például azért maradt el, mert a program nem tudta megkülönböztetni, hogy ki egyéni induló, illetve ki csapattag, így az esti eredményhirdetéskor még nem volt hivatalos lista, a rendezők pedig hazaküldték a résztvevőket - hiszen pihenniük kell -, hogy majd a szombati váltóverseny díjátadásakor ünneplik meg a csapatokat is.
Érthetetlen, hogy a nemzetközi szövetség vezetői miért erőltetik azt a francia programot, amely már többször csődöt mondott, és miért nem alkalmazzák a jól bevált, Torbágyi Zoltán és Utczás István által kidolgozott magyar szisztémát. Hacsak azért nem, mert a szövetség főtitkára, Joel Bouzou francia ... Akármi is az ok, a sportág vezetői ezzel a döntésükkel nem segítik az öttusát.
Ezek után essék szó a versenyről is! A nap magyar sikerrel indult, a lövészetet Andrejkovics Andrea nyerte remek, 185 körös teljesítménnyel. Sajnos a lovaglása gyengébbre sikeredett, így nem tudott az élmezőnyben végezni. Pál Ritának már a lövészet megpecsételte a sorsát. Sasvári Éva egyenletesen szerepelt, a kapitány szerint végig versenyben volt az éremért, de a lovaglás második felét kicsit elsiette, és ekkor három akadályt vert.
Kulcsár Antal véleménye szerint a tavalyihoz képest új összeállításban szerepelt csapatunk - Simóka Nóra kiöregedett a korosztályból, Máthé Vivien pedig egészségügyi okok miatt nem utazhatott Sydneybe - a várakozásnak megfelelően szerepelt.

14. nôi junior-világbajnokság, Sydney

Egyéni (31). Világbajnok: Oleszja Velicsko (Oroszország) 5336 pont, 2. Omnia Fakhry (Egyiptom) 5280, 3. Jevdokija Grecsisnyikova (Oroszország) 5240, 4. Czwojdzinska (Lengyelország) 5192, 5. Gorljak (Oroszország) 5148, 6. Sasvári Éva (Magyarország) 5144 (lövészet: 180 kör/1096 pont; vívás: 944 pont; úszás: 2:31.3/1104 pont; lovaglás: 1116 pont; futás: 11:49.9/884 pont), ... 18. Andrejkovics Andrea (Magyarország) 4720 (185/1156; 804; 2:32.4/1092; 880; 12:13.7/788), 19. Pál Rita (Magyarország) 4660 (155/796; 804; 2:21.9/1220; 1144; 12:36/696
Csapat (7). Vb: Oroszország (Velicsko, Grecsisnyikova, Gorljak) 15 724, 2. Nagy-Britannia (Fell, Clark, Langridge) 14 948, 3. Magyarország (Sasvári Éva, Andrejkovics Andrea, Pál Rita) 14 524

FM, Nemzeti Sport 2002.09.27.

37. férfi és 14. női junior-világbajnokság, Sydney
Férficsapatunk továbbjutott


Igaz, hogy minden kezdet nehéz, de hogy ennyire az legyen? A junior-világbajnokság nyitónapján, szerdán ugyanis úgy zárult a férfiselejtező, hogy a résztvevők nem kaptak hivatalos eredménylistát. Még szerencse, hogy az kiderült, ki jutott a pénteki 32-es döntőbe. Bár Ausztrália nem nevezhető a sportág nagyhatalmának, a két évvel ezelőtti sikeres olimpia után azért azt várta az ember, hogy a junior-világbajnoksággal is megbirkóznak ...

Deák Ferenc utánpótlás-kapitány szerint a versenyt egyelőre leginkább káosz jellemzi. Már az első szám, a lövészet is csúszott, és ezt a késést a későbbiekben sem sikerült ledolgozni, sőt növelték is a rendezők, így a futást sötétedésben fejezték be a versenyzők. Csak remélni lehet, hogy a hátralévő napokban javul a helyzet, különben a sportág vezérkara lerombolja mindazt, amit az utóbbi évek világversenyeinek rendezői felépítettek.
És akkor lássuk, mi is történt Sydneyben! A legfontosabb, hogy a mieink pénteken egyéniben és csapatban is harcban lesznek az érmekért, ugyanis mindhárom csapattagunk, Lipták Róbert, Marosi Ádám és Halasi Zoltán is biztosan jutott tovább. A szépséghiba: az egyéni induló Kohár István kiesett. Az A-csoportban szereplő, jó lövőnek számító Halasi a vártnál gyengébb eredménnyel, 167 körrel kezdett, de a páston remekelt (1000 pont), majd az úszás (2:11 perc) után már biztos volt a továbbjutása. Csoporttársának, Marosinak a lövészet ment jobban (181), de a 784 pontos vívás és az úszás (2:07) után miatta sem kellett izgulni. A másik csoportban Lipták olyan jól szerepelt (176 kör, 856 pont, 2:07.9), hogy a futásban a második helyen rajtolhatott. Az egyéni induló Kohár 171 körös lövészete mellett nagyon kevés volt a 676 pontos vívás, amely megpecsételte a sorsát. A futásnak a 23. helyen vágott neki, és esélye sem volt a továbbjutásra.
"A legfontosabb az volt, hogy legyen csapatunk a döntőben, ezt elértük. Kohár vívása érthetetlen, ennél egész évben jobban vívott. A többiek jól teljesítettek, bár Halasi lövészete nem volt tökéletes, benne maradt néhány kör." - összegzett Deák Ferenc kapitány.

FM, Nemzeti Sport 2002.09.26.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK