FONTOS


 

10. férfi és 9. női Európa-bajnokság, Szófia
Új csapatokkal is érmekért

Az olimpiák utáni esztendő általában minden sportágban megújulást hoz, megváltozik, kicserélődik a mezőny, megkezdődik a felkészülés, a csapatépítés a következő ötkarikás játékokra.

Az öttusában, ha nemzetközi viszonylatban nem is hozott sok változást az idei versenyidényből eltelt néhány hónap - csupán a férfiaknál olimpiai aranyérmet nyert orosz Dmitrij Szvatkovszkij nem mutatkozott az eddigi viadalokon -, a magyar válogatott keretek alaposan megváltoztak. A férfiaknál visszavonult Hanzély Ákos és Madaras Ádám, a nőknél pedig Simóka Bea cserélte fel a sportolást kismamaszerepre. A két kapitány, Pálvölgyi Miklós és Kulcsár Antal helyzetét a válogatásnál sérülések, betegségek is nehezítették. Mindezek ellenére mindkét szakvezető bízik benne, hogy versenyzőink a magyar öttusa hagyományainak megfelelően szerepelnek az Európa-bajnokságon, érmet, érmeket nyernek Szófiában.

"Nehezen jutottunk el idáig, sérülések és betegségek mellett a nem túl szerencsésen összeállított, igencsak foghíjas nemzetközi versenynaptár is gátolta a munkánkat. Ha valaki hibázott, nem volt lehetősége arra, hogy újabb versenyen javítson, mert nem volt verseny. Ennek ellenére sikerült mindenki számára elfogadható válogatást kidolgozni. Idei eredményeivel két fiatal, Horváth Viktor és Fülep Sándor is helyet követelt magának a csapatban. Bízom benne, Szófiában bebizonyítják, hogy valóban lehet számítani rájuk. Minden számban érmet remélek a fiúktól, de a csapatban és a váltóban mindenképp. Egyéniben adott esetben egy negyedik hely is éremmel azonos értékű lehet, mert ebben a számban apróságok döntenek" - vélekedett Pálvölgyi Miklós, a férfiak vezetője.

"Sok nehézséggel küszködtek a lányok, de ezeket sikerült legyőzniük. Sajnos, a tavalyi év felfedezettje, Máthé Vivien idén megtorpant. Jól kezdte az évet, de a párizsi lovasbalesete után nehezen talált magára, no és érettségi kötelezettségei miatt sem tudott olyan formába kerülni, hogy az Eb-n számítsak rá. A szintén sérülés után visszatért Simóka Nórát a váltóban már szerepeltetem. A címvédő Vörös Zsuzsa feljövő formában van, az első hat hely valamelyikére várom. Persze ehhez az is kell, hogy végre szerencséje legyen a lósorsolásnál. A kitérő után az öttusába visszatért Füri Csillát igazából idén tudtam beépíteni a válogatottba, bízom benne, Vörös mellett erőssége lesz a csapatnak, és magukkal ragadják a fiatalokat. Csapatban és váltóban éremre esélyesek a lányok, remélem, nem jövünk haza üres kézzel" - fogalmazott Kulcsár Antal női kapitány.


Múltidéző

Az eddigi Eb-győztesek

Férfiak. 1987 (Nyugat-Berlin). Egyéni: Demeter(magyar).Csapat: Szovjetunió. Váltó: Szovjetunió. 1989, (Umea). E: Jagorasvili (szovjet). Cs: nem volt. V: Szovjetunió. 1991 (Róma). E: Madaras(magyar). Cs: Magyarország. V: Magyarország. 1993 (Szófia). E: Fábián (magyar). Cs: Magyarország. V: Magyarország. 1995 (San Benedetto del Tronto). E: Deleigne (francia). Cs: Magyarország. V: Olaszország. 1997 (Székesfehérvár). E: Szvatkovszkij (orosz). Cs: Oroszország. V: Magyarország. 1998 (Umea). E: Deleigne (francia). Cs: Franciaország. V: Franciaország. 1999 (Drzonków). E: Sárfalvi (magyar). Cs: Magyarország. V: Magyarország. 2000 (Székesfehérvár). E:Tiidemann (észt). Cs: Oroszország. V: Magyarország

Nők. 1989 (Modena). E: Idzi (lengyel). Cs: Lengyelország. V: Lengyelország. 1991 (Szófia). E: Dolgacseva (szovjet). Cs: Szovjetunió. V: Szovjetunió. 1993 (Győr). E: Raisner (német). Cs: Németország. V: Lengyelország. 1995 (Berlin). E: Kowalewska (lengyel). Cs: Lengyelország. V: Magyarország. 1997 (Moszkva). E: Allenby (brit). Cs: Lengyelország. V: Oroszország. 1998 (Varsó). E: Boenisz (lengyel). Cs: Olaszország. V: Fehéroroszország. 1999 (Tampere). E: Dolgacseva-Subenok (fehérorosz). Cs: Oroszország. V: Lengyelország. 2000 (Székesfehérvár. E: Vörös Zsuzsanna (magyar). Cs: Magyarország. V: Nagy-Britannia.

Az Eb műsora

Június 19.: Női selejtező (Vörös, Szathmáry, Füri - csapattagok, Vojtkó - egyéni induló).
Június 20.: Férfiselejtező (Balogh, Fülep S., Horváth V. - csapattagok, Sárfalvi - egyéni induló).
Június 21.: Női döntő, bajnokavatás egyéniben (címvédő: Vörös) és csapatban (cv: Magyarország - Vörös, Simóka B., Füri).
Június 22.: Férfidöntő, bajnokavatás egyéniben (cv: Tiidemann, észt) és csapatban (cv: Oroszország).
Június 23.: Női váltó, bajnokavatás (Vörös, Füri és Simóka Nóra, cv: Nagy-Britannia).
Június 24.: Férfiváltó, bajnokavatás (Balogh, Horváth, Kállai Ákos, cv: Magyarország - Balogh, Hanzély, Sárfalvi)

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.06.19.

10. férfi és 9. női Európa-bajnokság, Szófia
Balogh Gábor, Fülep Sándor, Horváth Viktor, Kállai Ákos, egyéni: Sárfalvi Péter
Vörös Zsuzsa, Szathmáry Adrienn, Füri Csilla, Simóka Nóra, egyéni: Vojtkó Edit

  • Az elnök sapkái
  • Európa-bajnokság után a vb a tét
  • Az életveszélytől az Eb-sikerig
  • Aranyak és kapitányi gondok
  • Aranyérem a rajttól a célig
  • Aranyra váltott leányálmok
  • Aranyérmes a magyar férficsapat, Fülep harmadik
  • Nem a mi napunk volt
  • Teljes magyar csapat a döntőben
  • Minden magyar döntőbe jutott
  • Új csapatokkal is érmekért
  • Keserű tusakodás
  • Hatodszorra -- egyedül
  • A terv megvan, a támogatás kérdéses
  • Ötödik rajt - címvédőként
  • A terv megvan, a támogatás kérdéses
  • Babakocsi a pást mellett
  • Hárman ülnek egy lovon
  • ÖTTUSA

    KÉPEK

     

     
    LINKEK