FONTOS


 

Balczó csúcsa is tét

Szombaton és vasárnap Budapesten rendezik az 56. felnőtt férfi és a 17. felnőtt női egyéni és csapat öttusa országos bajnokságot a Thorn Kupáért. A bajnokság arra a legfontosabb kérdésre ad választ, hogy milyen összeállításban szerepel férfi és női válogatottunk a szófiai Európa-bajnokságon. Pálvölgyi Miklós a férfiak és Kulcsár Antal a nők kapitánya a bajnokság után hirdeti ki a csapatot.

Kálnoki Kis Sándor, a szövetség társelnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, az olimpiát követő új négyéves ciklus első évében vagyunk, a sportágnak a jövőben a meglévő alapokra kell építkeznie. A két kapitány, Pálvölgyi Miklós és Kulcsár Antal kérték, hogy mivel a nagyobb nemzetközi versenyeket 50 méteres uszodában rendezik, a bajnokság úszó számát is lehetőleg ekkora méretű medencében rendezzék. Ez nem kis fejtörést okozott a szövetségnek, mert a Hajós Alfréd Sportuszodát éppen a vízilabda Eb-re csinosítják, a Komjádi uszodában pedig vízilabda-mérkőzéseket rendeznek szombaton és vasárnap. Ahogyan azonban Pécsi Gábor főtitkár fogalmazott, két meccs közé sikerült bepréselni az öttusa úszást. A futást pedig olyan helyen bonyolítják le, ahol még nem volt öttusa futás. Az utolsó tusa helyszíne az FTC népligeti létesítményeinek területe. Pécsi elmondta, ennek oka, hogy az augusztusi junior világbajnokság bázisa lesz ez a terület. A futópályát egy 1000 méteres belátható körön jelölték ki, vélhetően a junior vb-n is hasonlóképpen rendezik az utolsó tusát.

Pálvölgyi Miklós tájékoztatása szerint az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor kisebb lábsérüléssel bajlódik és Kovács Gergelyt is sérülés gátolja a felkészülés utolsó szakaszában. Pálvölgyi reméli, végül mindketten ott lesznek a 32-es mezőnyben. A nőknél 26-an indulnak, köztük a bajnoki cím védője, Vörös Zsuzsanna. Legnagyobb ellenfele a két évvel ezelőtti bajnok Füri Csilla és a még junior korú Máthé Vivien lehet.

A zsinórban négy bajnokságot nyert, címvédő Sárfalvi Péter is ott lesz a mezőnyben. Amennyiben megvédi bajnoki címét, akkor abban a tekintetben megelőzi Balczó Andrást, hogy ő lesz az első öttusázó, aki egymás után ötször nyer bajnokságot. Balczó 1965 és 1969 között nem talált legyőzőre. Ő egyébként nyocszoros bajnok, az örökranglistán Fábián László követi 5 bajnoki címmel. Sárfalvinak jelenleg ugyanennyi egyéni aranyérme van, ha győz ebben a tekintetben Fábián "Joel" elé kerül, s feljön az örökranglista második helyére.

A női és férfi verseny programja megeegyzik, szombaton a nőké, vasárnap az erősebb nemé a terep.
8.00: lövészet, Mexikói út,
9.30: vívás, Nemzeti Sportcsarnok,
13.00: úszás, Komjádi uszoda,
14.00: lovaglás, pályabemutatás, Nemzeti Lovarda,
17.30: futás, Népliget, FTC-sportlétesítmények

Thury Gábor, Sporthírek 2001.05.23.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK