FONTOS


 

Évadnyitó öttusaverseny, hetedszer a sör "jegyében"

Az öttusa- és sörbarátok immár hetedszer ünnepelhetnek közösen a “haverokkal" így, év elején, négy alkalommal a Schwechater, idén harmadszor a Steffl sörmárkanevet viselő fedettpályás nemzetközi öttusaversenyen.

A BHSE és a hazai szakszövetség által rendezett esemény csütörtökön kezdődik a váltóviadallal - amely egyben országos bajnokság -, ahol összesen 16 férfi trió vesz részt, ebből 4 külföldi. Pénteken selejteznek egyéniben, szombaton döntőznek a nők, vasárnap a férfiak.

A kezdőnap tűnik a legérdekesebbnek, hiszen az egyéni világbajnok, olimpiai 2. Balogh Gábor, az egyszer már visszavonult, de csepeli csapatérdekből beszálló szakosztályelnök klasszis, Hanzély Ákos, valamint a sérüléséből épp' hogy felépült, a Honvédból Csepelre igazolt válogatott, Kovács Gergely csak váltóban indul. Balogh ebben az évben a korábban sérülés vagy baleset miatt hiányos alapozására koncentrál, s csak két Világ Kupán (Párizs, Budapest), a világ-, az Európa- és az országos bajnokságon mutatja meg magát. No meg a hét végi budapesti Tokaj Express párbajtőr Világ Kupán, a vívást csiszolandó...

Pálvölgyi Miklós, a férfiak Svájcból visszatért, újdonsült szövetségi kapitánya elmondta, hogy a magyarok számára nem válogató, de fontos esemény a hét végi viadal. Ahol a mieinken kívül érdemes figyelni az Ázsia-játékokra itt készülő öt kínaira, az - éppen Balogh mögött 1999-ben a Margitszigeten - egyéni vb-2. cseh Libor Capalinire, a váltóban vb-1. német Sebastian Dietzre, Pálvölgyi korábbi tanítványára, a tehetséges svájci Nick Brünisholzra, vagy a litvánokra és az ukránokra.

A nők ritkásabb mezőnyében ott lesz a világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsanna, hiányzik viszont a várandós Simóka Bea és ősszel két térdműtéten átesett húga, Simóka Nóra. Partics Katalin egyéniben - öccsével együtt - görögként versenyez, váltóban viszont Rátonyi Gábor, a rendező BHSE szakosztályvezetőjének szándéka szerint honvédosként. Különben a sérülések miatt nincs ki a piros-fehér váltó...

Deák Zsigmond, Sporthírek 2001.02.20.

Próbaév a csapatépítés jegyében
A név változott, a sportág szeretete nem

Ami 1987-ben még forradalmi újdonság volt az öttusában, mára megszokottá vált. A sportág hívei azonnal rávágják a választ: az egyik magyar találmányról, a fedett pályás viadalról van szó, amelynek 15. állomására kerül sor csütörtöktől négy napon át. A verseny az évek során sok változáson ment keresztül. Míg kezdetben csak váltóban hirdettek győztest, később már egyéni küzdelmet is rendeztek a férfiak számára, majd 1998-ban a nők is bekapcsolódtak a versengésbe.

László Attila, a névadószponzor Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. vezérigazgató-helyettese az esemény keddi sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy a Magyar Öttusa-szakszövetség és a Bp. Honvéd közös rendezvénye idén harmadik alkalommal zajlik majd a Steffl-kupáért, ám együttműködésük ennél nagyobb múltra tekint vissza. Az idők folyamán a sörmárka változott (kezdetben Schwechater volt a kupa neve), ám a cég öttusa iránti szeretete nem. Ezért vállalták idén is az összetett sportág viadalának segítését.

Pécsi Gábor, a MÖSZ technikai igazgatója próbaévnek nevezte az idei, olimpia utáni esztendőt, amikor a szövetségek nagy része új csapatok kialakításába kezd. Igaz ez a magyarokra is, hiszen a véget ért ciklusban három versenyző, Martinek János, Madaras Ádám és Hanzély Ákos köszönt el a válogatottságtól. Az egyik fontos feladat, hogy Balogh Gábor és Sárfalvi Péter mellé megtalálják a harmadik embert, illetve a nőknél Vörös Zsuzsanna köré felépítsék az új csapatot.

-- Bár versenyzőink számára nem válogató, mégis nagyon fontos az előttünk álló viadal -- fogalmazott Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző. -- Lehetőségünk lesz felmérni, ki, hol tart a felkészülésben, miben kell változtatni az edzésmunkáján.

A mezőnyben egyébként a Magyarországon edzőtáborozó kínaiak mellett ott lesznek tizenkét külföldi ország képviselői, köztül a vb-ezüstérmes cseh Libor Capalini, akivel két éve Balogh Gábor nagy csatát vívott a Margitszigeten. A váltóversenyen ismét láthatják a nézők a válogatottságtól már lemondott világbajnok Hanzély Ákost -- a Csepel szakosztályvezetőjét --, aki a klubot sújtó sérülések miatt kénytelen ismét harcba szállni, hogy meglegyen a csapatuk.

Szintén csak a csütörtöki stafétában szerepel az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor, akiről Rátonyi Gábor, a Honvéd-Steffl szakosztályigazgatója elmondta: idén kevesebb viadalon indul, és bár a fedett pályás verseny egyéni küzdelmeit kihagyja, mégsem lesz szabad a hétvégéje, mert pástra lép a budapesti párbajtőr Világkupa-viadalon.

A váltóversenyen, amely egyben országos váltóbajnokság, a Honvéd-Steffl férfi- és az Alba Volán női csapata áll rajthoz címvédőként.

(füredi) , Nemzeti Sport 2001.02.21.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK