FONTOS


 

A végrehajtó bizottság kezébe került a döntés
Elmarad a kairói kongresszus

Nem túlzás azt állítani, hogy 2001. szeptember 11. örökre bekerült a világ történelemkönyveibe. A tragikus esemény a sportéletet is befolyásolta, több világverseny maradt el, illetve került át más helyszínre és más időpontba. Az öttusázók reménykedtek - és reménykednek ma is -, hogy őket ily módon nem érintik a terrortámadás utóhatásai, hiszen az ő világbajnokságukra csak jövő júliusban kerül sor San Franciscóban, és addigra valószín?leg normalizálódik a helyzet. Ha az öttusa-vb helyszínének módosításáról egyelőre nincs is szó, azért egy jelentős eseményt kénytelenek voltak törölni az idei naptárból, méghozzá a nemzetközi szövetség (UIPM) sok fontos kérdésben döntő kairói kongresszusát.

- Most érkezett a hivatalos értesítés, hogy a politikai körülmények miatt a november végére tervezett kairói kongresszus elmarad - hívta fel szerkesztőségünket Császári Attila, a honi szövetség elnöke, az UIPM végrehajtó bizottságának tagja. - Úgy terveztük, hogy az egyiptomi főváros helyett más város vállalja át a rendezést, de ilyen rövid idő alatt nem lehetett megoldani a cserét.

- A kongresszusnak több fontos kérdésben, így az olimpiai kvalifikációs rendszer kidolgozásában, a lovasszabályok kialakításában is döntenie kell. Kongresszus nélkül hogyan születhetnek döntések?

- Tény, hogy a határidős döntéseket meg kell hozni, ezért az ilyen váratlan helyzetekben életbe lép az alapszabály egy bizonyos pontja, amely a végrehajtó bizottságot ruházza fel az egyébként kongresszusi hatáskörbe tartozó döntések meghozatalával. A kikötés annyi, hogy míg a kongresszuson elég az egyszer? többség, a végrehajtó bizottságnak csak háromnegyedes többség? döntéseket szabad hoznia.

- A végrehajtó bizottság mikor és hol ül össze?

- Várhatóan a kongresszus tervezett időpontjában, vagyis november huszonharmadika és huszonhatodika között kerül sor az ülésre, a helyszín a hét végén dől el, egyelőre Joel Bouzou főtitkár gy?jti a rendezőnek jelentkezőket. Az biztos, hogy nem Kairó lesz a házigazda.

- Ha az időpont marad, az új helyszínen nem tudnák megrendezni a kongresszust?

- Mint említettem, ez volt az eredeti tervünk, de egy kongresszus nagyszabású esemény, mintegy száz küldöttel. A vébé-ülésen pedig húsz körüli a résztvevők száma, azaz ennek méltó lebonyolítását könnyebb ilyen rövid idő alatt megszervezni.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.10.18.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK