FONTOS


 

Horváth Viktor először indulhat Világkupa-döntőben
Moszkva bevételére készül

Moszkva - egészen pontosan az orosz szövetség - újból bekapcsolódik a sportág vérkeringésébe. Az orosz főváros legutóbb 1997-ben adott otthont világversenynek, ám a négy éve rendezett női Európa-bajnokság óta az oroszok háttérbe vonultak. A szövetség élén nemrégiben vezetőváltás történt, állítólag pénz is áramlik a sportágba, és újból szeretnék kivenni a részüket a rendezésből is.

Megpályázták a 2003-as olimpiai kvalifikáló világbajnokságot, ám hogy megkapják-e, az függ a hét végi Világkupa-döntő lebonyolításának mikéntjétől. Siker esetén valószínűleg vb-házigazdák lehetnek.

Ez azonban még a jövő zenéje, előtte le kell vezényelniük a szombat-vasárnapi viadalt, amelyen a magyar színeket Fülep Sándor, Horváth Viktor, Kovács Gergely, Füri Csilla, Szathmáry Adrienn és Vörös Zsuzsanna képviseli.

A felsoroltak közül Horváth Viktor az, aki idei eredményeivel - elsősorban a júliusi világbajnokságon szerzett egyéni ezüst-, valamint csapat- és váltó aranyérmével - berobbant a nemzetközi élmezőnybe.

- Nagyon várom a versenyt, mert még sosem szerepeltem Világkupa-döntőben. Igaz, nem is volt lehetőségem arra, hogy évközben gyűjtögessem a Vk-pontokat, hiszen korábban csak a budapesti Világkupán indulhattam. Az idei volt az első esztendő, amikor többször rajthoz álltam, Mexikóban hetedik, Budapesten harmadik voltam. A párizsi viadalon ezüstérmes lettem, és bár az nem számított bele a sorozatba, az ottani eredményért is kaptam pontokat, még ha kevesebbet is - mondja a székesfehérvári tehetség.

- Még három hét sem telt el a világbajnokság óta, és máris itt az új verseny. Volt lehetősége pihenni, illetve felkészülni Moszkvára?

- Akkor fogalmazok pontosan, ha azt mondom: pihengettem és edzegettem. A vébé után egy nappal már edzettem, segítettem a juniorvébére készülő versenyzőknek. Az elmúlt hetet Pesten töltöttem, kint voltam a junior-világbajnokságon. Kicsit fárasztó volt mindennap hajnalban kelni, aztán utazni, de megérte. Élveztem, hogy egyszerű nézőként lehetek ott egy versenyen, és drukkoltam a fiataloknak. Szóval, különösebben nem edzettem a Világkupára, bízom benne, hogy az eddig elvégzett munka elég lesz ahhoz, hogy lendületből teljesítsem a versenyt. De készülni azért készültem Moszkvára.

- Ezt hogy kell érteni?

- Még sosem jártam ott, de sokat hallottam róla, állítólag szép város. Könyvekből igyekeztem kigyűjteni, hogy a rövid idő alatt mit kell feltétlenül megnézni. Lesz egy szabadnapunk, azt igyekszem kihasználni. Remélem, minden szempontból emlékezetes lesz az első moszkvai utam.

HORVÁTH VIKTOR

Született: 1978. február 26.

Klubja: Alba Volán

Edzői: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, ifj. Deák Ferenc, Varga Domokos, Mészöly Gábor

Kiemelkedő eredményei: világbajnok csapatban és váltóban (2001), egyéni vb-2. (2001), Európa-bajnok csapatban és váltóban(2001), egyéni Eb-14. (2001), országos bajnok (2001), 2x junior váltóvilágbajnok (1997, 1999), junior csapat vb-2. (1999), junior Európa-bajnoki egyéni 3. hely (1999), junior Eb egyéni 6. hely (1998), junior Eb csapat-1. (1997), junior Eb csapat -3. (1999), junior Eb váltó- 1. (1999), junior Eb váltó-2. (1997), junior Eb váltó-3. (1998)

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.08.09.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK