FONTOS


 

A kapitányok megvilágosodástvárnak a bajnokságtól
Sárfalvi megközelíti Balczót?

Fény, megvilágosodás. Ezek voltak a Magyar Öttusa-szakszövetség szerdai, a hétvégi országos bajnokságról tartott sajtótájékoztatójának kulcsszavai. Elsősorban azért, mert a szombaton sorra kerülő 17. női, és a vasárnapi, 56. férfibajnokság névadó szponzora a Thorn Lighting Hungary Kft. - és a versenyek a Thorn-kupáért zajlanak majd.

A Thorn - amint azt Pankasz László ügyvezető igazgató elmondta - Európa legnagyobb világítástechnikai cége, emellett a sport nagy támogatója, a Thorn készítette többek között a sydneyi Olimpiai Stadion és a franciaországi labdarúgó-világbajnokság négy stadionjának világítását. A magyar öttusával két éve került közelebbi kapcsolatba a cég, amikor az 1999-es margitszigeti világbajnokságra világítóberendezéssel látta el a lősátrat, tavaly pedig a székesfehérvári Európa-bajnokságot, valamint a fehérvári fedett lovardát "fényesítették be".

Pécsi Gábor, a szövetség technikai igazgatója ellentétbe állította a két hete rendezett budapesti férfi Világkupát az előttünk álló bajnoksággal. Míg a Vk-állomás a kis távolságok versenye volt - így tették könnyebbé a külföldi versenyzők közlekedését -, a bajnokság a nagy távolságok viadala lesz. A helyszínek között kisebb turistaútra vállakozhatnak a sportág hívei, mert hol Pesten, hol pedig Budán láthatják kedvenceiket. Persze, mindennek szakmai oka van: a szövetségi kapitányok ugyanis kérték, hogy ezúttal - három héttel a szófia Eb előtt - ne 25 m-es, hanem 50-es medencében rendezzék meg az úszást. Így esett a választás a Komjádi uszodára. A záró futás helyszíne azért lesz a népligeti FTC-pálya, mert az ad otthont az augusztusi, budapesti junior világbajnokságnak is.

A kapitányok nevében szót kérő Pálvölgyi Miklós elmondta, hogy kollégája, Kulcsár Antal női szakvezető igen nehéz helyzetben van, mivel a szülés előtt álló Simóka Bea és a görögökhöz igazolt Partics Katalin kiesése miatt új csapatot kellett építenie. Ráadásul a tavalyi év felfedezettje, Máthé Vivien, valamint az olimpiát is megjárt Simóka Nóra is sérülés és betegség utáni állapotban áll rajthoz.

A férfiaknál sem rózsás a helyzet, az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor a lábát fájlalja, és Kovács Gergely is érzi még korábbi combsérülését. Pálvölgyi bízik abban, hogy mindketten ott lesznek majd a rajtnál. A nők számára a bajnokság válogatóverseny az Eb-re, és bár a férfiaknál már ismert a Szófiába utazó csapat, a szereposztásról - ki induljon egyéniben, illetve a váltóban -, a verseny után dönt a kapitány. Vagyis Pálvölgyi szavai szerint mindkét szakvezető megvilágosodást vár a hét végi viadaltól.

A nőknél Vörös Zsuzsanna a címvédő, a férfiaknál pedig Sárfalvi Péter, aki újabb, hatodik győzelme esetén megközelítheti a sportág legendáját, Balczó Andrást, aki nyolc egyéni bajnoki címmel büszkélkedhet.

Érdekesség, hogy a férfi és a női mezőnyben is két-két olyan versenyző neve szerepel, akik már voltak bajnokok: Balogh Gábor, Sárfalvi Péter, Füri Csilla és Vörös Zsuzsanna.

A férfibajnok a Thorn-kupa mellett elnyeri a Kovácsi Aladár olimpiai bajnok alapította vándordíjat, a lovasszám legjobbja pedig a tavaly elhunyt Visontay István által alapított díjban részesül.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.05.24.

Nyolcvanhat pontos előnnyel
Vörös Zsuzsa rajt-cél győzelme

Amióta nem a lovaglással kezdődnek az öttusaversenyek, mindenki azt mondja: várjuk meg a legrizikósabb számot, addig nincs értelme a számolgatásoknak, az esélylatolgatásoknak. A lovaglás ugyanis szétrázhatja a mezőnyt, kialakulthat olyan helyzet is, hogy az addigi teljesítmény szinte kárba vész, mintha nem történt volna semmi. Nos, a szombati, a Thorn-kupáért kiírt női országos bajnokságról nem lehetett a fentieket elmondani. Egyrészt azért, mert ezúttal a lovaglás nem hozott drámai fordulatokat, másrészt pedig, mert addig is történt egy-két figyelemre méltó esemény.

A nyitó lövészetben például nagyon jól céloztak a KSI fiataljai, a második helyet szerezték meg ebben a számban az Alba Volán tinijei -- vagyis nem a világbajnok Vörös Zsuzsannával felálló csapat -- mögött. Egyéniben azért Vörös lett a legjobb...

A páston is székesfehérvári siker született, Kulcsár Ágnes kiváló, 1056 pontos teljesítménnyel aratta le a babért, és mivel Vörös is jól vívott, összetettben őrizte vezető helyét. Hogy ne szakadjon meg a lánc, az uszodában is volt mire, pontosabban kire felkapunk a fejünket. A kitűnő fizikai számos Füri Csilla remek produkciójával a 17-ről a 3. (!) helyre úszott fel. A sors fintora, hogy mégsem ő nyerte a vizes tusát, ugyanis egy századmásodperccel jobb volt nála a Honvéd-Steffl fiatalja, Pál Rita.

"Végre jó lovat kaptam. Legalábbis azt mondják Bolygóról. Még nem lovagoltam vele, nem ismerem, de bízom mások véleményében" -- mondta az összetettben továbbra is élen álló Vörös, akinek az utóbbi időben nem volt szerencséje ezzel a számmal, gyenge képességű lovak jutottak neki.

Ezúttal remek lóállományt vonultatott fel Balaska Zsolt, a válogatott lovasedzője, és hiába volt nehéz a pálya, a versenyzők alig hibáztak, megúszták néhány akadályveréssel. Vörös csupán egy akadályt vert -- és négy szám után 145 pont előnnyel állt a második helyezett Partics előtt. Ám ami még ennél is fontosabb volt számára: 166 pont választotta el a remek futó Füritől.

"Negyvenegy másodperc az előnyöm. Szerintem elég lesz. Mindenképpen nagyot kell futnom, de elégnek kell lennie az előnynek" -- mondta a népligeti FTC-pályán kialakított, hangulatos, tetszetős futópályán a záró számra készülve a címvédő Vörös.

Igen, negyvenegy másodperc tetemes előnynek tűnik. De Füri képes volt már ekkora hátrányt ledolgozni, méghozzá két éve, amikor ő lett a bajnok Vörös előtt.

Az első körben Füri 17 másodpercet ledolgozott a hátrányából. Vörös a második ezer méteren "megnyomta", belerősített, és a 3000 méteres táv végére pedig 41 másodperc előnyből 21-et megőrzött.

"Nagyon kifutottam magam, nem tudtam volna jobbat futni. Nem számítottam arra, hogy ilyen nagy előnyöm marad a végére" -- mondta a célba érés után a harmadik egyéni bajnoki címét megszerző, 24 éves Vörös, majd hozzátette: --"A lövészetemnek nagyon örültem, mert bajnokságokon nem szoktam száznyolcvan kört lőni. A vívás nem ment rosszul, kilenc vereségemből ötöt klubtársaimtól szenvedtem el. Az úszással nem vagyok elégedett, jobbat szerettem volna. Most elkeserít ez az eredmény, mert az edzésidők alapján két perc húsz másodpercen belül akartam célba érni. A lovaglás előtt nagyon izgultam, de ez jót is tett, mert ilyenkor éberebb az ember. Boldog vagyok, hogy jövőre is címvédőként indulhatok a bajnokságon."

Országos női egyéni és csapatbajnokság a Thorn-kupáért, Budapest

Egyéni. Bajnok: Vörös Zsuzsanna (Alba Volán, edzői: Kulcsár Antal, Korponai István, Komlódy Zsolt, Mészöly Gábor, Varga Domokos) 5366 pont (lövészet: 180 kör/1096 pont, vívás: 944 pont, úszás: 2:21.31 perc/1228 pont, lovaglás: 1070 pont, futás: 11:134.34 perc/1084 pont), 2. Füri Csilla (Honvéd-Steffl) 5280 (167/940, 888, 2:15.69/1292, 1070, 10:53.12/1108), 3. Vojtkó Edit (Alba Volán) 5208 (168/932, 972, 2:24.91/1184, 1100, 11:16.09/1016), 4. Szathmáry (Alba Volán) 5148 (163/892, 944, 2:19.34/1248, 980, 10:59.03/1084), 5. Partics (Honvéd-Steffl) 5101 (167/940, 1000, 2:27.06/1156, 1097, 11:43.28/908), 6. Simóka N. (Honvéd-Steffl) 5070 (179/1064, 972, 2:27.52/1152, 982, 11:45.28/900). Csapat. B: Alba Volán A (Vörös Zsuzsanna, Vojtkó Edit, Szathmáry Adrienn, e: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Mészöly Gábor, Varga Domokos, Deák Ferenc, Korponai István) 15718 pont, 2. Honvéd-Steffl A (Füri Csilla, Partics Katalin, Simóka Nóra) 15451, 3. Honvéd-Steffl B (Pál Rita, Fehér Noémi, Boross Barbara) 14690, 4. Alba Volán B 13522, 5. KSI 13424, 6. Honvéd-Steffl C 11744

***

Bajnokság Balogh nélkül

Már a verseny előtt egy fővel csökkent a vasárnapi férfibajnokság indulóinak száma. Az olimpiai ezüstérmes és világbajnok, 1996-ban magyar bajnoki címet nyert Balogh Gábor ugyanis lebetegedett, így nem lesz ott a rajtnál.

-- Gábort hányinger kínozza, fáj a feje, otthon fekszik. Pénteken a Sportkórházban megvizsgálta őt Jakab Erzsébet doktornő, aki szerint versenyzőnket a most tomboló és többeket legyengítő vírus támadta meg -- mondta elkeseredetten Rátonyi Gábor, a Honvéd-Steffl szakosztály-igazgatója. -- Gábor nagyon szeretett volna indulni, de lebeszéltük róla, nem kockáztatunk. Nyakunkon az Európa-bajnokság, semmi értelme sem lett volna a szereplésének.

Balogh Gábor betegsége mellett azért jó hírről is be tudott számolni a szakvezető: egy versenyzővel gyarapodott a jövendőbeli öttusázók száma, ugyanis megszületett Kállai-Simóka Nóra Anna, a Honvéd két világbajnok versenyzőjének, Kállai Ákosnak és Simóka Beának a kislánya. Az egyesületben már készülnek a 3159 grammos, 52 centiméter hosszú jövevény fogadására, serleget vettek, melybe a következőt vésetik: Penta Rózsika (utalva az öttusa angol "pentatlon" elnevezésére) a sportág jövendőbeli világbajnoka.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.05.27.

Fehérvári egyéni arany kilenc, csepeli csapatsiker két év után
V - mint Viktor és győzelem

Murphy törvénye - először

"A bajnokság után tisztább lesz a kép, akkor tudok bármit is mondani a közelgő Európa-bajnokság szereposztásáról, vagyi, hogy kinek szavazok bizalmat Szófiában a hagyományos egyéni- és csapatversenyen, illetve a váltóban" - mondta az elmúlt hét közepén Pálvölgyi Miklós, a férfiak kapitánya.

Murphy azonban közbeszólt. Az utazásra jelöltek - Balogh Gábor, Fülep Sándor, Horváth Viktor, Kállai Ákos, Sárfalvi Péter - közül Balogh megbetegedett, így nem tudott megmérkőzni a többiekkel. "Igaz, hogy az utazó ötösfogatot, amelyben Balogh is benne van, már kihirdettem, de nem tudom, mikor épül fel olimpiai ezüstérmesünk. Az egészségi állapotának megfelelően tudok vele számolni az Európa-bajnokságon. Vagyis ha egészsége lehetővé teszi, számítok rá" - nyilatkozott Pálvölgyi Miklós.

Murphy törvénye - másodszor

"Murphy közbeszólt... Hiába megy jól, ha mindig van egy valaki, aki még nálad is jobb - kesergett az újdonsült apuka, Kállai Ákos a vívás után - ráadásul az az egy a versenyben ott áll, ahol te. No most ez történt. Horváth Viktorral egyaránt 187 kört lőttünk, a vívásban azonban egy győzelemmel, vagyis 28 ponttal jobb volt nálam. Ezerpontos vívással máskor ott állnék a nagy lehetőség kapujában, de hát... Viktor a fizikai számokban jobb nálam. Kellett volna az előny."

Míg Kállai azért volt szomorú, mert a jó ezúttal nem volt elég jó, a címvédő Sárfalvi Pétert egészen más bosszantotta.

"Száznyolcvanöt körös remek lövészet után a vívásom megint tragédia volt. Teljesen más volt a mozgásom, mint edzéseken. Ebben a mezőnyben ifik és juniorok között az ezer pontot hoznom kellett volna. Borzalmas volt! A "zöldfülűek" sorra legyőztek, csak az vigasztalt, hogy a menők ellen jól ment. Tudom, nem kell messzemenő következtetést levonnom ebből az eredményből, de azért nem ártott volna egy jóérzésű vívás után lejönni a pástról."

A lovaglás, akárcsak szombaton a nőknél, ezúttal sem rengette meg a világot, nem történtek nagy rontások. Az összetettben élen állók közül Horváth Viktor és Kállai Ákos is egy-egy akadályt vert, míg Kovács Gergely hibátlan, 1100 pontos teljesítménnyel zárt. Sárfalvi neve mellé pedig 982 pont került. Négy szám után Horváth Viktor 153 ponttal vezetett Kállai előtt. Vörös Zsuzsanna szombati rajt-cél győzelme után érett az Alba Volán újabb egyéni sikere. A két hete rendezett budapesti Világkupán bronzérmet nyerő Horváth élete első bajnoki győzelme előtt állt.

- Már bajnoknak tekinthetjük? - kérdeztük a székesfehérváriak 23 éves versenyzőjét a lovaglás után.

- Futásra átszámítva majdnem negyven másodperc az előnyöm. Remélem, nem sérülök meg bemelegítés vagy futás közben. Szóval ha minden rendben lesz, ez az előny elég kell hogy legyen az aranyéremhez. A nőknél néha előfordul, hogy valaki képes ilyen tetemes hátrányt ledolgozni, de a férfiak általában ezt megtartják. Engem ráadásul jó futónak tartanak... Bár az egyéni sikerem szinte biztos, mégsem lazíthatok, mert a csapatért futnom kell.

- Két hete a Világkupán ön volt a legjobb magyar. Úgy tetszik, megint nem előzi meg egyetlen honfitársa sem. Miben különbözik a két verseny?

- A Világkupa előtt nyugodtabb voltam, mert nem tartottam magam esélyesnek, most viszont úgy éreztem, már várják tőlem a dobogós helyezést. A verseny előtt éppen ezért izgultam. Érdekes, amikor elkezdődött a lövészet, már nem éreztem feszültséget. A 187 kör jó eredmény, de versenyen lőttem én már 190 kör fölött is. A vívásom ugyanúgy alakult, mint a Világkupán, ugyanolyan érzéssel vívtam, fejben és fizikailag is végig bírtam. Az úszás most kicsit más volt, mint legutóbb, ugyanis akkor huszonöt méteres medencében úsztunk, most pedig ötvenesben. Az időeredményem nem rossz, bármikor elfogadnám, csak hát érzésre volt rosszabb ez a mostani verseny. Úgy éreztem, hogy az ötven méter sosem akar véget érni....

- Nem tartott a máskor vízválasztónak számító lovaglástól?

- Amikor megkaptam Norbit, megnyugodtam. Ismertem a lovat, ültem már rajta, és bíztam benne. Tudtam, hogy nagyokat ugrik, és azt is, hogy a bal vállára figyelnem kell. A melegítésnél volt egy kis gond vele, de a pályán szerencsére már nem.

Amikor Murphy sem szólhat bele

A második helyezett Kállai előtt 38, míg a harmadik Kovács Gergely előtt 40 másodperccel rajtolt el Horváth Viktor. Vagyis ő már a népligeti pálya erdős részénél járt, amikor a társak még csak a rajtvonalnál toporogtak. Egy percig sem volt kétséges, hogy Horváth szakítja át a célszalagot. Mögötte helyet cserélt Kállai és Kovács, előbbit az asztmája nagyon kínozta, alig kapott levegőt, mikor célba ért. Megint hatalmasat futott Sárfalvi Péter, fölényesen nyerte meg ezt a tusát, ám álma nem valósult meg, nem tudta megvédeni címét, így megmaradt az öt bajnoki elsőségnél, nem tudta megközelíteni a nyolc arannyal büszkélkedő Balczó Andrást.

"Nagyon kifutottam magam, az utolsó ezer méter már szenvedés volt. De a csapatomért futnom kellett" - lihegte Horváth Viktor, aki kilenc év után nyert egyéni aranyérmet az Alba Volánnak. Legutóbb, 1992-ben Katona Ferenc volt a bajnok. A Csepel-Dunapack pedig 1999 után lett ismét győztes.

Férfi országos bajnokság a Thorn-kupáért, Budapest

Egyéni. Bajnok: Horváth Viktor (Alba Volán, edzői: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Korponai István, Varga Domokos, Mészöly Gábor) 5626 pont (lövészet: 187 kör/1180 pont, vívás: 1028 pont, úszás: 2:07.41 perc/1272 pont, lovaglás: 1070, futás: 9:32.47 perc/1112 pont), 2. Kovács Gergely (Csepel-Dunapack) 5484 (185/1156, 916, 2:12.32/1216, 1100, 9:36.57/1096) 3. Kállai Ákos (Honvéd-Steffl) 5413 (187/1180, 1000, 2:17.02/1156, 1061,9:56.39/1016). 4. Sárfalvi Péter (Csepel-Dunapack) 5370 (185/1156, 888, 2:10.85/1232, 982, 9:32.47/1112), 5. Fülep Sándor (UTE) 5360 (184/1144, 860, 2:08.25/1264, 1040, 9:47.80/1052). 6. Kertész Ádám (KSI) 5143 (171/988, 972, 2:09.41/1248, 907, 9:53.24/1028)

Csapat. Bajnok: Csepel-Dunapack (Kovács Gergely, Sárfalvi Péter, Pajor Tamás, edzők: Szomov Sándor, Sárfalvi Béla, Balaska Zsolt, Magyary István) 15 860, 2. UTE (Fülep Sándor, Halasi Zoltán, Fülep Attila) 15 618, 3. Alba Volán A (Horváth Viktor, Horváth András, Lipták Róbert) 15 530, 4. Honvéd-Steffl (Kállai, Várbíró, Halmai) 14 876, 5. KSI (Kertész, Gyalog, Hanschut) 14 822, 6. Alba Volán B (Nagy, Hegedűs, Gallai) 14 102

A kapitányok döntöttek

Mint ígérték, a szövetségi kapitányok színt vallottak az országos bajnokság után. Kulcsár Antal női kapitány döntése szerint a június 18. és 22. közötti szófiai Európa-bajnokság hagyományos egyéni és csapatversenyén Vörös Zsuzsanna, Szathmáry Adrienn, Füri Csilla képviseli színeinket, míg az egyéni induló Vojtkó Edit lesz. Váltóban Vörös Zsuzsannna és Simóka Nóra indulása biztos, a harmadik versenyzőt a hagyományos viadal után jelöli ki Kulcsár Antal.

Pálvölgyi Miklós férfikapitány a hagyományos versenyen Balogh Gábor, Horváth Viktor, Fülep Sándor indítását tervezi, az egyéni induló Sárfalvi Péter lesz. Váltóban Balogh Gábor, Horváth Viktor és Kállai Ákos kap szerepet, tartalékként Fülep és Sárfalvi áll készenlétben. Talán meglepő, hogy a csapatban két fiatal, Horváth és Fülep is helyet kapott, "kiszorítva" a rutinos Sárfalvit. A szakvezető ezt azzal indokolta, hogy Sárfalvin az évek során már sokszor volt a csapatverseny terhe, no és a világbajnokság előtt nincs más alkalma arra, hogy a fiatalokat csapatban is kipróbálja.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.05.28.

Kovács Gergelyt sajnálja, Horváth Viktort dicséri a kapitány
Speciális lovasedzések az Eb előtt

A Thorn-kupáért kiírt férfi- és női bajnoksággal vasárnap lezárult egy szakasz, legjobb öttusázóinkra most már "csak" a világversenyek - a június 18. és 24. közötti szófiai Európa-bajnokság, illetve a július 16. és 22. közötti, millfieldi világbajnokság - várnak.

A kapitányok a viadal után kihirdették, kire milyen szerepben számítanak a kontinensbajnokságon. Mivel Kulcsár Antal női szakvezető könnyebb helyzetben volt (persze, ez nézőpont kérdése), hiszen szülés illetve sérülés miatt alig maradt versenyzője, akik közül válogatni tudott, ezért Pálvölgyi Miklós vezetőedzőt, a férfiak kapitányát kértük a bajnokság értékelésére.

- A bajnokságon nagyjából az éves papírforma érvényesült. Ha Sárfalvi Péter nem rontja el a lovaglását, ezüstérmes is lehetett volna, és akkor mindez még inkább igaz lenne - kezdte Pálvölgyi. - A Thorn-kupán Horváth Viktor ismét bizonyította, hogy idén eddig ő a legjobb, egyenletesen versenyzett. Megnyerte a lövészetet és a vívást, és ez már meg is határozta a sorrendet. Viktor ugyanis a fizikai számokban kiváló, és a jó lovaglása után a többieknek már esélyük sem volt a győzelemre.

- Sárfalvi maga minősítette a vívását tragédiának, ami miatt nem tudott rekordot dönteni, egy újabb aranyéremmel Balczó András közelébe kerülni. A kapitány milyennek látja világbajnokunk produkcióját?

- Ebben a mezőnyben valóban legalább ezer pontot kellett volna vívnia. Talán "öreg" fejjel elgondolkodik rajta, hogy nem érdemes-e, túl a harmincon is, több energiát fektetni ebbe a számba. A munka ugyanis hosszú távon kamatozik, és ezt rangidősként is érdemes megfontolni. A másik két Eb-résztvevő közül Kállai Ákos bronzérmes lett, és Fülep Sándor is az élmezőnyben végzett. Kállai a technikai számokban kifogástalan volt, és a fizikaiakban sem volt rossz, bár a futásban allergiája zavarta őt. Fülepnek reggel még a lázát mértük, ennek ellenére jó eredménnyel zárt. Dicséret illeti az augusztusi budapesti junior vébére készülő Kertész Ádámot, aki gyengébb lovaglása ellenére hatodik tudott lenni.

- Az ezüstérmes Kovács Gergely nincs a Szófiába utazók között. Nem számít rá idén?

- Örülök, hogy Gergő a bajnokságon újra a megszokott formáját hozta, és kifejezetten sajnálom, hogy az alapszakaszban, amikor eldőlt a válogatás, elmaradt a tőle várttól. Most már nem tehetünk semmit, hiszen a csapathirdetés a szigorú válogatási elvek szerint történt, és nagyon veszélyes lenne ebbe szubjektív elemeket vinni. Gergő számára sem ért véget az idény, részt vesz a keret edzőtáborában, ott lesz az augusztusi Világkupa-döntőben. Természetesen jövőre számítok rá, no és akkor is, ha esetleg valaki megsérül.

- Hogyan alakul a válogatottak további programja?

- Szerdán a lovardában találkozunk, és megkezdjük az Eb-felkészülést, amely most speciális feladatokat is ró ránk. A bolgár házigazdák ugyanis érthetetlen újítással állnak elő: a váltóverseny lovaglását nem három, hanem csapatonként csak egy lóval rendezik meg. Ráadásul, amíg cserélnek a versenyzők, nem állítják meg az órát, telik a versenyidő. Az edzéseken gyakorolnunk kell a gyors lóraszállást és cserét. Szerencsére, a világbajnokság a megszokott módon zajlik majd. Az egylovas váltó Szófiában szerepel először, és remélem utoljára, mert már most nagy a nemzeti szövetségek ellenállása.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.05.29.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK