FONTOS


 

Izgalommentes átmenet a juniorkorból a felnőttbe
Horváth Viktor bízik a csapatba kerülésben

Juniorként kétszer volt tagja világbajnok váltónak, egyszer ezüstérmes csapatnak, Európa-bajnokságon a váltóarany mellett egyéni és csapatbronzig jutott. Tavaly töltötte első évét a felnőttek között, idén pedig már több remek eredménnyel hívta fel magára a figyelmet. Horváth Viktorról, az Alba Volán 23 éves versenyzőjéről van szó, aki -- a legjobb magyarként -- bronzérmet szerzett vasárnap a budapesti Westel-Ericsson Világkupán.

-- Az elmúlt évben, elsőéves felnőttként , tizenkilencedik lett Budapesten, a legerősebb Világkupa-állomáson. Mi maradt meg önben arról a versenyről?

-- A gyenge vívásom, no meg az, hogy a Mambo nevű lóval öt akadályt vertem, így csúsztam le a tizenkettedikről a tizenkilencedik helyre. Ezt a pozíciót a futásban megtartottam. Egyébként a lovaglás nem keserített el, mert azzal a lóval Sárfalvi Peti is négyet vert... Szóval, a vívás kivételével mindennel elégedett voltam. Egyébként már korábban is indultam ezen a versenyen, csak nem jutottam be a döntőbe -- felelte a székesfehérváriak tehetsége.

-- Szinte mindenkinek nehézséget jelent a juniorból a felnőtt mezőnybe való beilleszkedés. Ön hogyan vészelte át az átmenetet?

-- Viszonylag könnyen. Nem izgultam, mert tudtam, hogy a csapatba kerülésre nincs esélyem, az nem lehetett a célom. Nyugodtan akartam versenyezni, és úgy szerepelni, hogy azért felfigyeljenek rám. Azt hiszem, ez sikerült is, hiszen két külföldi versenyen és az országos bajnokságon harmadik lettem, ami kiindulási alap volt az új idényre. Idén pedig úgy kezdtem el a felkészülést, hogy már szóba jöhetek a csapat kialakításánál.

-- Éppen ezért kapott az év elején ön is lehetőséget több fiatal társa mellett a mexikói szereplésre, hogy szokják a magaslatot.

-- Hasznos volt a mexikói verseny, mert saját bőrömön tapasztaltam az oxigénhiány hatását. Érdekes, engem elsősorban a vívásnál viselt meg, a futásban nem zavart. Sikerült a tizenkettedikről a hetedikre felfutnom.

-- Párizsban még előrébb lépett, ezüstérmes lett.

-- Még akkor sem izgultam. Talán azért, mert nem vártam magamtól olyan jó eredményt, amilyet végül elértem. Nem éreztem feszültséget, egyenletes jó teljesítményt nyújtottam. Viszont a pesti versenynek már úgy vágtam neki, hogy ha bejutok a döntőbe, megnő az esélyem a csapatba kerülésre. No, ekkor már izgultam, a selejtezőbeli teljesítményem is ezt tükrözi. A mezőny erősségét felmérve a döntő reggelén úgy terveztem, versenyzek egy jót, és nem hittem, hogy dobogón végezhetek.

-- Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző a két hét múlva esedékes országos bajnokság után hirdet csapatot a világ- és Európa-bajnokságra. Hogy érzi, meglesz a csapattagság?

-- Egyelőre fizikai és szellemi fáradtságot érzek, és a bajnokságra még nem gondolok. Két nap pihenőt kaptam, az elég lesz a regenerálódásra. Megpróbálok nyugodtan versenyezni a bajnokságon, mert csak akkor szerepelhetek jól. Bevallom, ilyen eredmények után csalódott lennék, ha nem kapnék valamilyen szerepet a világversenyeken.

Nemzeti Sport 2001.05.15.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK