FONTOS


 

Öttusa Világkupa, május 11-13.
Ismét nálunk randevúzik az öttusavilág


Május 11-13-án Budapesten rendezik a Westel-Ericsson Öttusa Világkupa viadalt. A szervezők szerint az év legjelentősebb versenyén az öttusavilág legjobbjai jelezték részvételüket. Az indulók számára ez a verseny az utolsó lehetőség, hogy kvalifikálják magukat a moszkvai világkupa döntőjébe.


Császári Attila
Az év legerősebb versenye lesz, ami ma már tradíció - foglalta össze Császári Attila a lényeget a szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatón, amelyet a hétvégi Westel-Ericsson Öttusa Világkupa verseny alkalmából tartottak. Az év egyik legjelentősebb versenyén az elmúlt hat év győztese is itt lesz, míg tizenkét versenyző indul a magyar színekben. Tízfős a válogatottkeret, plusz két junior korú versenyzőt is nevezhetett a magyar szövetség.

A csapat vezetői szerint nagy kihívás a magyar versenyzőknek Budapesten szerepelni, ahol szinte elvárják tőlük a győzelmet. A legjobb magyar induló egy vándordíjat kap. A vándordíjat eddig a mindenkori győztes kapta, de miután az elmúlt négy évben nem hazai versenyző nyert, így a szervezők úgy döntöttek: az legyen a legjobb magyaré.

Az utolsó lehetőség a döntőbe jutásra


Balogh Gábor
A világkupa viadal egyebek mellett az utolsó kvalifikációs versenye a világkupa döntőjének. A döntőt Moszkvában rendezik, és az oroszoknak ez felér egy főpróbával. Ugyanis jelentkeztek a 2002-es világbajnokság megrendezésére, melyet végül az Egyesült Államok kapott meg. Ám az oroszok bíznak benne, hogy a jól sikerült döntő után sikerrel pályáznak a 2003-as vb-re.

A magyarországi verseny jelentőségét jelzi, hogy a nemzetközi szövetség elnöke is tiszteletét teszi fővárosunkban. A magyar versenyzőknek is fontos állomás a VK-viadal, mert az itt elért eredmény és az országos bajnokság eredménye alapján hirdeti ki Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az Eb-n és a vb-n indulók névsorát.

Szidor, INDEX 2001.05.09.

Világbajnoki mezőny a budapesti Világkupán
Magyar győztesre várva

Benedek Gábortól Horacio de la Vegáig. Így foglalhatnánk össze tömören a májusi budapesti nemzetközi férfi öttusaverseny több évtizedes történetét. A rangos viadal első győztese 1953-ban az olimpiai és világbajnok Benedek Gábor volt, legutóbb, tavaly, pedig a mexikói csapatvilágbajnok nyerte el a díszes trófeát. A verseny elnevezése az évek során többször változott - a hét végén a Westel-Ericsson-kupáért zajlanak majd a küzdelmek.

A pénteki selejtezővel kezdődő esemény sajtótájékoztatóján Császári Attila, a honi szövetség elnöke - a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának tagja - elmondta: az idei viadal rangját emeli, hogy ez lesz a Világkupa-sorozat utolsó állomása, vagyis itt lehet utoljára jogot szerezni az augusztusi, moszkvai Vk-döntőben való részvételre. A Vk-finálé megrendezésével az oroszok - akik éveken át nem adtak otthont rangos viadalnak - visszakerülnek a nemzetközi vérkeringésbe, és ha sikeresen bonyolítják le a Vk-döntőt, 2003-ban világbajnokság házigazdái lehetnek.

Pénteken a selejtezőben a teljes hazai felnőtt keret rajthoz áll. A 32-es döntőre vasárnap kerül sor.

A menetrend:
lövészet 7.30 (Nemzeti Sportcsarnok alagsor)
vívás 9.30 (Nemzeti Sportcsarnok)
úszás 13 (Népstadion-uszoda)
lovaglás 14.30 (Nemzeti Lovarda)
futás 18.30 órakor (Városliget).


Tucatnyi honfitársunk vág neki a pénteki selejtezőnek, köztük az egyéni világbajnok, olimpiai 2. Balogh Gábor, az egyéni Európa-bajnok Sárfalvi Péter vagy a két hete Warendorfban Vk-t nyerő Fülep Sándor. A külföldiek közül itt lesz a vb- és Eb-győztes francia Deleigne, a tavalyi kontinenselső észt Tiidemann, a tavalyi világbajnok litván Zadnieprovskis.

A viadal a Vk-sorozat utolsó állomása a moszkvai Világkupa-döntő előtt, ahol összesen (férfiak és nők együtt) 47 ezer dollárt osztanak szét a finalisták között.
Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző szerint a budapesti lesz az idei legerősebb verseny, ugyanis az olimpiai bajnok orosz Szvatkovszkij kivételével mindenki elindul, aki számít a sportágban. A magyar versenyzőknek az Európa- és világbajnoki válogatás fontos állomása a Westel-Ericsson-kupa, utána már csak a két hét múlva esedékes országos bajnokságon harcolhatnak a júniusi, szófiai kontinensbajnokság repülőjegyéért.

Rátonyi Gábor, a legeredményesebb magyar versenyzőt megillető vándordíjat alapító Honvéd-Steffl szakosztályigazgatója reméli, hogy a legjobb hazai öttusázó ezúttal egyben a verseny győztese is lesz, mivel már elég régen, 1996-ban volt magyar első helyezettje a viadalnak - az azóta olimpiai ezüstérmet és világbajnoki címet szerzett Balogh Gábor.

A vasárnapi döntő újdonsággal is szolgál. Amint Pécsi Gábor, a szövetség technikai igazgatója elmondta, a Városligetben 17.30 órakor, a Világkupa záró száma előtt rendezik meg általános iskolásoknak a "Fuss együtt a bajnokokkal!" elnevezés? Westel-Ericsson futóversenyt. A gyerekek ugyanazon a pályán futnak majd, amelyen utánuk az öttusázók. A legnagyobb létszámban rajthoz álló iskolák jutalma számítógép lesz.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.05.10.

Női VK-verseny Bath-ban

A férfi öttusázók budapesti Világ Kupa-versenyével azonos időben a nők is rajthoz állnak az angliai Bath-ban. A viadalra négy magyar - a világ és Európa-bajnok Vörös Zsuzsanna, továbbá Füri Csilla, Szathmáry Adrienn és Vojtkó Edit - utazik.

Kulcsár Antal szövetségi kapitány szerint komoly verseny várható a dél-angliai kisvárosban.

A program pénteken a selejtezővel kezdődik, a döntőre a szombati pihenőnapot követően vasárnap kerül sor.

Sporthírek, 2001.05.10.

Gyenge vívás után remek futás kellett a döntőhöz
A felének sikerült, a felének nem

Amióta öttusában bevezették az egynapos versenyeket, sokak szerint jóval nehezebb bejutni a 32-es döntőbe, mint ott jó eredményt elérni. A selejtező gyilkos voltát saját bőrünkön tapasztalhattuk pénteken.

A budapesti Világkupa-viadal selejtezőjének záró száma előtt ugyanis az olimpiai ezüstérmes és világbajnok Balogh Gábornál is "rezgett a léc", ugyanis éppen a döntőhöz szükséges 16. helyen állt csoportjában, Kovács Gergely pedig 17. volt.

Szóval, a B-csoportban szereplő világbajnokok, Kállai Ákos és Sárfalvi Péter biztos továbbjutóként vághattak neki a háromezer méternek - az innen búcsúzó fiatal Komlósy Tibornak, Kertész Ádámnak, Gyalog Zoltánnak és Várbíró Máténak még nagyon erős volt ez a mezőny, nagy futással sem volt sok esélyük a fináléba kerülésre. A másik csoportban szereplők közül a legutóbbi, warendorfi Vk-állomás győztese, Fülep Sándor ezúttal is remekelt, a második helyen várhatta a futást, és ugyanilyen "nyerő" pozícióból rajtolhatott a székesfehérváriak fiatalja, Horváth Viktor.

Balogh Gábornak és Kovács Gergelynek azonban nagyot kellett futnia a továbblépéshez.

Mindkét versenyző elsősorban gyenge vívása (Kovács 776, Balogh 748 pont) miatt került ilyen helyzetbe.

"Gergőnél még meg tudom magyarázni ezt a produkciót azzal, hogy sorozatos sérülésekkel küzd, a hirtelen mozdulatokra fáj a combja, nem tud kitöréseket csinálni. Gábor teljesítménye azonban talány. Jól kezdett, de aztán elveszett a hegybiztonsága. Hiába voltak jó akciói, a befejezés nem sikerült" - vélekedett Magyary István vívóedző.

Balogh sem talált magyarázatot a vívására: "Pedig jól kezdődött... aztán elhagyott az erőm, a pengét is alig tudtam fogni."

Nem csigázom tovább a kedélyeket, Balogh és Kovács is nagyot futott, így összesen hat magyar lehet ott a vasárnapi fináléban.

A férfiakéhoz hasonlóan erős mezőny gyűlt össze a nők angliai Vk-versenyén is. A selejtező akadályát mind a négy magyar biztosan vette. Korponai István edző kiemelte Vörös Zsuzsanna 185 körös lövészetét, amellyel világbajnoknőnk megnyerte a számot, és dicséretre méltó Vojtkó Edit 175 köre is. Szathmáry Adrienn 944 pontos vívással és kitűnő futással hívta fel magára a figyelmet. Füri Csilla ismét a fizikai számokban remekelt, az úszásban második lett, és szenzációs teljesítménnyel futott fel a 11.-ről a harmadik helyre.

Füredi Marianne

Westel-Ericsson férfi Világkupa-verseny, Budapest

Selejtező. A vasárnapi 32-es döntőbe jutottak. A-csoport (33 induló): Zemaitis (litván) 4244 pont, Fülep Sándor (magyar) 4216, Zadnieprovskis (litván) 4216, Dietz (német) 4196, Horváth Viktor (magyar) 4192, Walther (német) 4192, Kravcsenko (ukrán) 4188, Valentini (olasz) 4180, Dovgal (fehérorosz) 4176, Toader (román) 4168, Balogh Gábor (magyar) 4164, Deleigne (francia) 4148, Sztojkov (orosz) 4140, Brünisholz (svájci) 4128, Kovács Gergely (magyar) 4124, Clercq (francia) 4124. B-csoport (64): Mojszejev (orosz) 4248, Papuc (román) 4232, Kállai Ákos (magyar) 4216, Hantov (bolgár) 4216, Turkin (orosz) 4200, Tiidemann (észt) 4196, Sárfalvi Péter (magyar) 4196, Johansson (svéd) 4192, Krungolcas (litván) 4188, Astier (francia) 4188, Ibanez (francia) 4184, Tkacsuk (ukrán) 4184, Horbacz (lengyel) 4184, Capalini (cseh) 4176, Budovszkij (ukrán) 4172, Cerkovskis (lett) 4168

Női Világkupa-verseny, Bath (47)

A selejtező végeredménye. A-csoport: 1. Svarre (dán) 4156 pont, 2. Harland (brit) 4156, 3. Füri Csilla (magyar) 4152, ...5. Szathmáry Adrienn (magyar) 4148. B-csoport: 1. Allenby (brit), 2. Cook (brit) 4052, 3. Lewis (brit) 4052, 4. Vörös Zsuzsanna (magyar) 4052, ...5. Vojtkó Edit (magyar) 4048

Nemzeti Sport, 2001.05.12.

Meglepetéseket hozott a budapesti férfi Világkupa-verseny
Horváth Viktor bravúros bronzérme

Vasárnap délelőtt, a budapesti férfi Világkupa-döntő kezdetén néhányszor fejreállt a világ.

Először a nyitó számban, amikor a kitűnő lövészetéről ismert Balogh Gábor neve mellé mindössze 177 kör került. Olimpiai ezüstérmesünktől szokatlan ez az eredmény, ő 190 körül - sőt afölött is - szokott lőni. Ezúttal azonban mindössze három tízest produkált, és egy hetes is becsúszott a húsz lövése közé. Nagyon jól célzott viszont Kállai Ákos (185) és a fiatal Horváth Viktor (184), no meg a számot nyerő világbajnok Zadnieprovskis (186). Aztán a páston is történtek furcsaságok. A sok néző - igen, a két évvel ezelőtti margitszigeti világbajnokság máig érezteti hatását, a szurkolók hűen követik kedvenceiket - nem akart hinni a szemének, amikor a kivetítő táblán a vívás közepén Kállai neve mellett 4 győzelem és 11 vereség állt. Csak emlékeztetőül: Kállai jó vívó, és a pénteki selejtezőben is ennek megfelelően produkált. A szám végére javított mérlegén, de teljesítménye így is talány... Azért örömben is volt részünk: a selejtezőben gyengén vívó Balogh és Kovács Gergely ezúttal több győzelmet aratott, sőt, Kovács szenzációs produkcióval meg is nyerte a számot.

"Fáradt vagyok, mert a selejtezőben nagyot kellett futnom a döntőbe jutásért. A vívás ennek ellenére nagyon jól ment, és bár a lábam továbbra is fáj, most nem voltam görcsös a páston" - kommentálta eredményét Kovács.

"Fordult a kocka. Aki jól vívott a selejtezőben, most gyengébben, és fordítva is igaz" - összegzett Magyary István vívóedző. A szakember szerint Balogh elfogadhatóbb teljesítményt nyújtott, mint két napja, de tőle ennél is jobbat vár. Örömteli, hogy már látszottak a jelei annak, hogy ki tud jönni a gödörből. Kovács fantáziadúsan vívott, első helye önmagáért beszél. A fiatal Horváth remekül helytállt az erős mezőnyben, és Füleptől is dicséretes a 800 pont fölötti eredmény. Sárfalvi vívását elfogadhatónak minősítette az edző, ám tőle is többet vár. Véleménye szerint Kállainál pszichikai gondok lehettek, nem tudta elviselni a remek lövészet terhét.

Három szám után versenyzőink közül Kovács a harmadik, Horváth a negyedik helyen állt - a többiek a mezőny második harmadában foglaltak helyet. A következő kulcsszám a lovaglás volt, amelyben a mieink egy-egy akadályt vertek, Balogh és Kállai viszont hibátlan, 1100 pontos teljesítménnyel jött le a pályáról, utóbbi jobb időeredményével meg is nyerte a számot.

A záró tusának ezúttal is a Városliget adott otthont, ám az öttusázók futása előtt ezúttal általános iskolások foglalták el a terepet, és a Westel-Ericsson tömegfutással - amelynek rajtjelét az olimpiai bajnok Pulai Imre és Horváth Gábor adta - hangolták rá a nézősereget az izgalmas befejezésre.

Az ötödik tusa előtt oda lehetett volna adni az aranyérmet a világbajnoki címvédő Zadnieprovskisnak, aki a második helyen állt ugyan a román Papuc mögött, ám hátránya csupán három másodperc volt, és ez egy olyan kitűnő futó esetében, amilyen a litván, nem "tétel". Mi, magyarok azért izgultunk, hogy Horváth Viktor meg tudja őrizni dobogós helyét - ami nem volt könnyű, mivel mögötte kitűnő futók tülekedtek. A vártnak megfelelően litván siker született, Horváth megőrizte dobogós helyét - és ki kell emelni Sárfalvi teljesítményét is, aki a 15.-ről a kilencedik helyre futott fel.

"A pénteki selejtezőben még nem éreztem magam olyan formában, mint például a párizsi versenyen, ahol második lettem. Szerencsére a döntőben remek napot fogtam ki, minden jól ment. Úszásban például egyéni csúcsot értem el, amire nem számítottam. Mojszejevet nem ismertem, de sokak szerint remek futó, úgyhogy kicsit tartottam a futástól, sikerül-e megőrizni a helyemet. Erősen kezdtem, és amikor hallottam, hogy az üldözők kezdenek lemaradni, már saját iramomat futottam." - mondta a bronzérmes fehérvári versenyző.

Westel-Ericsson férfi Világkupa-verseny, Budapest

Döntő: 1. Andrejus Zadnieprovskis (litván) 5612 pont, 2. Papuc (román) 5575, 3. Horváth Viktor (magyar) 5531 (lövészet: 184 kör/1144 pont, vívás: 18 győzelem/888 pont, úszás: 2:02.68/1328 pont, lovaglás: 1067, futás: 9:34.08/1104), 4. Kovács Gergely (magyar) 5500 (180/1096, 22/1000, 2:06.60/1284, 1040, 9:40.82/1080), 5. Mojszejev (orosz) 5476, 6. Walther (német) 5470, ... 9. Sárfalvi Péter (magyar) 5442 (179/1084, 16/832, 2:05.35/1296, 1070, 9:20.31/1160), ... 14. Balogh Gábor (magyar) 5400 (177/1060, 16/832, 2:02.66/1332, 1100, 9:41.67/1076), 15. Fülep Sándor (magyar) 5378 (176/1048, 16/832, 2:02.91/1328, 1070, 9:35.42/1100), ... 18. Kállai Ákos (magyar) 5344 (186/1156, 13/748, 2:08.03/1264, 1100, 9:41.21/1076)

Füri nyolcadik Bath-ben

Elsősorban a vívás és a lovaglás nem ment a magyar öttusázóknak az angliai Bath-ben rendezett női Világ Kupa-versenyen. A legjobban Füri Csilla szerepelt, aki a nyolcadik helyen végzett.

Eredmények:
1. Cook (brit) 5501 pont
2. Lewis (brit) 5426
3. Delemer (francia) 5388
...
8. Füri Csilla 5216
...
18. Vörös Zsuzsanna 4978
...
23. Vojtkó Edit 4869
...
25. Szathmáry Adrienn 4620

Füredi Marianne, Csanálosi Beáta, Nemzeti Sport 2001.05.14.


Balogh Gábor betlizett a budapesti versenyen


Litván győzelem a budapesti öttusa Világkupa-versenyen
Horváth Viktor bronzvasárnapja

Nem ment az ászoknak. Legalábbis a magyaroknak, mert amúgy a külföldiek meglehetősen jól elboldogultak a Westel-Ericsson öttusa Világkupa-versenyen. Azért így sem panaszkodhatunk, két versenyzőnk, Horváth Viktor és Kovács Gergő is az élmezőnyben végzett.

A favoritoknak azonban nem ment. A világ- és Európa-bajnok Sárfalvi Péter szomorúan legyintve vette tudomásul, hogy ez nem az ő napja volt.

Tulajdonképpen mindegyik számban viszonylag jól teljesített, ám ez kevés volt az üdvösséghez. Az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábornak már az első szám után odalettek dobogós reményei. Igaz, a gyenge lövészet után még javíthatott volna, de túlságosan megviselte a vártnál rosz-szabb teljesítménye, így a folytatásban sem tudott sokat előre lépni. A vívásban sem alkotott maradandót, egyedül kiváló úszására és jó lovaglására lehetett büszke ezen a viadalon.

Az utolsó számban leginkább Horváthért izgulhattunk, aki harmadikként kezdte a városligeti futást. Reménységünk nem okozott csalódást, ugyanis megőrizte pozícióját és bronzérmet szerzett. Kovács is minden dicséretet megérdemel, hiszen negyedik lett, ám Sárfalvi (9.), Balogh (14.), Fülep (15.) és Kállai (18.) elmaradt a várakozástól. Az aranyérmet a tavalyi világbajnok litván Andriejus Zadnieprovskis viheti haza, második a román Nicolae Papuc lett.

jánosy, A színes Sport 2001.05.14.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK