FONTOS


 

Pontvesztőből pontszerző lesz a lovaglás?
Az elnök ellenzi a gyökeres változtatást

A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) határozata értelmében az idei Világkupa-viadalok "körítéseként" tartják ülésüket az UIPM különböző bizottságai. Az elmúlt hét végi warendorfi férfiverseny - amely Fülep Sándor győzelmével zárult - idején a technikai bizottság következett a sorban, amelynek tanácskozásáról Pécsi Gábor, a bizottság magyar tagja számolt be lapunknak.

- A tavaly év végi kongresszuson megválasztott technikai bizottságnak a warendorfi volt az első ülése - kezdte Pécsi Gábor. - A háromnapos esemény talán legfőbb feladata a lovaglás kísérletképpen bevezetett új pontszámításának megvitatása volt.

- Mire jutottak az eszmecsere során?Az eddigi versenyeken nem sok dicséret hangzott el az új számításról.

- Nemcsak ezeket a tapasztalatokat vettük figyelembe, hanem a helyszínen szerzett saját benyomásokat is. A módosításnak az volt az alapja, hogy az öttusa számai közül egyedül a lovaglás az, ahol kisebb hibáknak is kizárás lehet a következménye. Egyes vélemények szerint ez túl súlyos büntetés, és az újítók azért harcolnak, hogy minden teljesített akadály pontot érjen. Tehát ne egy adott pontból veszítsen minden egyes hibával valaki, hanem nulláról indulva gyűjtögesse a pontokat.

- Ez végül is nem rossz gondolat.

- Valóban, csak mint minden új szabályalkotásnál, az ördög itt is a részletekben rejlik, ott pedig még sok a visszásság. De versenyről versenyre tisztul a kép, és az év végi kongresszuson el lehet dönteni, hogy van-e létjogosultsága ennek a szabályváltoztatásnak. Például Warendorfban is előjöttek olyan esetek, amire a szabályalkotásnál nem is gondoltak, ám az élet ilyen extrém dolgokat képes produkálni.

- Ezek szerint nem biztos, hogy az egyéves próbaidő után be is vezetik az új pontszámítást.

- Már csak azért sem biztos, mert Klaus Schormann elnök a tanácskozást megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a sportágban az utóbbi években olyan sikeres, látványos versenyeket rendeztek, amelyek azt bizonyították, hogy az egynapos öttusa ebben a formában elfogadottá vált. Példaként nevezte meg a margitszigeti és a tavalyi pesarói vébét, valamint a sydneyi olimpiát. Hangsúlyozta, hogy gyökeres változtatásokra már nincs szükség, legfeljebb apró finomításokra.

Nemzeti Sport, 2001.05.04.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK