FONTOS


 

Tömegfutás és közös verseny a menőkkel
Világbajnokság a Fradi-telepen?

Sajnos a magyar sportélet jelenlegi helyzetében több a sirám, mint az örömteli nyilatkozat. Az egyesületek és a szövetségek szinte egyik napról a másikra élnek, edzőtáborokat kell lemondani, illetve a versenyzők saját pénzéből megoldani - lásd: vívók, kajakosok, kenusok. Az élsportolókra is alig jut pénz, így nem csoda, hogy lassan elfogy az utánpótlás.

Szerencsére vannak üdítő kivételek is.

Lapunkban is beszámoltunk arról, milyen nagy sikere volt a KSI közelmúltban megrendezett viadalának, amelyen 452 (!) utánpótláskorú versenyző állt rajthoz az összetett sportágban kéttusától az öttusáig.

- Adódik a kérdés: minek köszönhető, hogy a szakosztályok egyre nehezebb helyzete ellenére nő a versenyzők létszáma?

- A szövetség nagyon sokat tesz a sportág népszerűsítéséért - kezdi Pécsi Gábortechnikai igazgató. - A lehetőségeinkhez képest támogatjuk a már működő szakosztályokat, másrészt pedig különböző, az öttusát propagáló eseményekkel próbáljuk meg a kilencvenkilences margitszigeti világbajnokságon nyert lendületet fenntartani.

- Tény, hogy két éve egy héten át öttusalázban égett a fél ország, de hogyan lehet azt a hangulatot visszaidézni?

- Nehéz ugyan, de minden idei eseményünkkel erre törekszünk. Az augusztusi, budapesti junior világbajnokságot, éppen a margitszigeti siker példáján felbuzdulva, egy helyszínen szeretnénk lebonyolítani. Szóba jött a BVSC sporttelepe, ahol már rendeztünk versenyt, és tárgyalásban állunk az FTC népligeti sporttelepének vezetőivel is. A Fradi-teleppel egyébként hosszú távú terveink vannak, hiszen ennél jobb helyszínt nemigen találhatnánk az öttusának. A csarnokok egyike a vívásnak, a másik a lövészetnek adna otthont, az uszoda is helyben van, a futást és a lovaglást pedig a telep közvetlen közelében bonyolíthatnánk le.

- El kell ismerni, a sok sikert megélt Fradi-telep az öttusának is jó otthona lehet. Milyen terveik vannak még?

- A hagyományos májusi Ericsson-Westel férfi Világkupa-viadalunkat is "tömegesítjük". A döntő futása előtt kerül sor az Ericsson-Westel tömegfutásra, amelyet általános iskolások számára írtunk ki. A futáson legnagyobb létszámmal résztvevő iskolák számítógépet kapnak. Viadaluk eredményhirdetésére az öttusázók eredményhirdetésével egyidőben kerül sor, és a gyerekeknek bizonyára felejthetetlen élmény lesz, hogy olimpiai- és világbajnokok társaságában szólítják majd őket a dobogóra. A gyerekeknél idősebb korosztály tagjai, a közép- és főiskolások pedig május elején a már ötödik alkalommal kiírt Wesselényi-emlékversenyen mérhetik össze tudásukat a legjobb öttusázókkal. Eddig minden évben nagy sikert aratott a TF-en megrendezett viadal, amelyen a középiskolás csapatok annyi előnyt kapnak a főiskolásokkal szemben, hogy ők válogatott versenyzőkkel erősíthetnek.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.04.19.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK