FONTOS


 

Újjászületés negyedszázados szünet után
Pécsett az egész város akarta a folytatást

Valamit megalapítani nagyon nehéz. Ennél csak az a nehezebb, hogy életben is tartsuk. Valamit újjáéleszteni -- az meg szinte lehetetlen, maga a csoda -- tartja a mondás.

Nos, Pécsett kisebbfajta csodát vittek véghez, ugyanis csaknem negyedszázados szünet után a városban ismét beindították az öttusát: a PVSK 11. szakosztályaként kezdték meg működésüket az összetett sportág képviselői.

-- Pécsett ezerkilencszázötvenben alakult meg az első háromtusa-szakosztály, majd sorra alakultak a különböző egyesületek, így a Fáklya és a Bástya -- eleveníti fel a múltat Rab Attila, az új szakosztály elnöke, egykori öttusázó. -- Sok sikeres év után, amikor már a PMSC része volt, hetvenhétben szűnt meg a sportág.

-- Manapság sok egyesület arról panaszkodik, hogy alig bír talpon maradni. A nehéz anyagi körülmények között önöknek honnan volt bátorságuk újraindítani a szakosztályt?

-- Az egész város mellénk állt, támogatták a tervet, amikor felvetődött az újjáalakulás ötlete. Sokat jelentett, hogy Bödő Lászlónak, a városi sportbizottság elnökének megnyerte tetszését az elképzelésünk, majd több sportlétesítményben is felajánlották a segítségüket. Az úszóedzéseket például igen kedvezményes áron tarthatjuk a Hullámfürdőben, a vívásnak pedig a ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziumának tornaterme ad otthont, amelyet ingyen bocsájt a rendelkezésünkre Páva Péter igazgató, volt öttusázó. Itt jegyzem meg, hogy valamennyi elnökségi tagunk valaha Pécsett öttusázott... Az indulásnál nagy segítséget jelent a Magyar Öttusa-szakszövetségtől kapott ötszázezer forint, valamint a légpisztolyok. Természetesen pályázatokat is benyújtottunk, és azokból is pénzhez jutottunk.

-- Az öttusában általában a lovaglás megoldása a legnagyobb gond. Pécsett hogyan birkóznak majd meg ezzel a feladattal?

-- Mivel csak most kezdtük meg a működésünket, egyelőre lóra szoktatjuk a gyerekeket, a tavaszi szünet alatt például lovas-edzőtáborban vesznek részt Dolmány János lovardájában. Ezt a tábort nyáron is megismételjük, aztán ősztől anyagilag beszállunk a lótartásba, így biztosítjuk ezt a tusát is a versenyzők számára.

-- Talán ünneprontó a kérdés: van jövője Pécsett az öttusánakű Meddig tarthat a lelkesedés?

-- Az, hogy már kezdetben ennyien mellénk álltak, biztató. Bár az öttusa nem tömegsport, de már többen jelezték, hogy küldenék a gyermeküket, csatlakoznának a már meglévő versenyzőkhöz. Edzőink nem főfoglalkozásban végzik ugyan munkájukat, ám a színvonalat olyan szakemberek jelentik, mint például Ablonczy Orsolya, aki junior Európa-bajnok volt légpuskával, vagy Sántics Béla, aki Széchy Tamás módszereit alkalmazza az úszásban, vagy az egykori vívó Dancsházy-Nagy Tamás. A most nálunk sportoló tizenegy-tizenhat éves versenyzőkkel csak az első lépéseket tettük meg, idővel szeretnénk minden korosztály viadalain elindulni.

Nemzeti Sport, 2001.04.15.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK