FONTOS


 

Tatán készülnek a versenyzők
A lovaglásban sem lesz nullapont

A tavaly decemberben újjáalakult Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) végrehajtó bizottsága az elmúlt hét végén Lausanne-ban tartotta alakuló ülését. A tanácskozáson történtekről hétfői hazaérkezése után Császári Attila, a honi szövetség elnöke tájékoztatta szerkesztőségünket.

- Az ülés színhelye Lausanne-ban immár hagyományosnak nevezhetően, az Olimpiai Múzeum volt, ez is jelzi az UIPM és a NOB jó kapcsolatát. A tanácskozást Gilbert Felli, a NOB sportigazgatója nyitotta meg, aki tájékoztatót tartott a sportág olimpiai szerepléséről. Felidézte a sydneyi játékokat, ahol sikeresen mutatkozott be a női szakág, és a jegyeladások tanúsága szerint közel százszázalékos volt a férfi és a női verseny nézettsége. A következő, athéni olimpiával kapcsolatban elhangzott, hogy négy szám küzdelmeit egy újonnan épülő olimpiai bázison rendezik meg, és csupán az úszásnak ad otthont más helyszín. Április elején egyébként a görögök - a szövetségek közül elsőként - fogadják az UIPM elnökét és főtitkárát, valamint Felli urat, hogy a sportág aktuális kérdéseiről tárgyaljanak.

- Ezek szerint a görögök teljes egészében felvállalják az öttusát?

- Igen. Sőt, a kétezernyolcas olimpiára pályázó öt ország is a teljes öttusaműsort, vagyis a 32-32 fős férfi és női versenyt, valamint a váltót felvállalva adta be a programot.

- A decemberi kongresszus idején még elég hiányos volt az idei versenynaptár. Történt-e változás? San Antonio helyett vállalta-e valaki az idénynyitó Világkupa-viadal megrendezését?

- Sajnos, az a verseny most kiesik a programból, és a március közepén esedékes mexikói Vk-val nyitunk. És itt kell szólni egy fontos döntésről: mivel az utóbbi időben, elsősorban anyagi okok miatt, egyre kevesebben vállaltak rendezést, ezért az UIPM támogatni fogja a házigazdákat. Máris jelentkezett a jövő évi Vk-versenyre Barcelona, ahol még sosem volt Világkupa-állomás. Az újjáalakult orosz szövetség pedig, San Francisco mellett, a jövő évi világbajnokságért indult harcba.

- Ki nyert?

- Most még San Francisco, de Moszkvát előjegyezték 2003-ra. Mégpedig azért, mert az oroszok nagyon régen rendeztek nagyszabású viadalt, felnőtt-vébét például 1974-ben, éppen Moszkvában. Igaz ugyan, hogy videófelvételen csodálatos versenyhelyszíneket mutattak be, de nem elég a megfelelő létesítmény, a sikeres lebonyolításhoz más is kell. Szóval, nem lett volna szerencsés ilyen hosszú szünet után vébével kezdeniük az oroszoknak, előbb bizonyítsanak más viadalon.

- A kongresszus a lovaglás megreformálására is készült, ám elnapolta a döntést. A mostani ülés mit határozott?

- A versenyzők érdekében tervezzük a változtatást. A lovaglás az egyedüli szám, ahol hibázások után nullaponttal lehet zárni, vagyis itt egy bizonyos pontszámból csak veszteni lehet. A tervek szerint a jövőben a teljesített akadályok pontot érhetnek. Az új pontozásról február végén tanácskozik majd a technikai bizottság.

*

A férfi és női válogatott hétfőn Tatára költözött, és megkezdte a felkészülést a bő két hét múlva kezdődő, február 22. és 25. közötti, Steffl-kupa nemzetközi fedett pályás viadalra.

Az idei első közös edzőtáborozást egyik kapitány sem kezdte felhőtlen hangulatban. Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző elsősorban a betegségek és sérülések miatt panaszkodott. Elmondta, hogy mivel az utóbbi időben szinte minden férfiversenyző az említett okok miatt kénytelen volt edzéseket kihagyni, ezért az első hét legfőbb feladata az lesz, hogy mindenki visszarázódjon a régi kerékvágásba, újból belelendüljön a munkába.

Kulcsár Antal női szövetségi kapitánynak az okoz gondot, hogy két kulcsember kiesése - Simóka Bea kisbabát vár, Partics Katalin pedig már görög színekben versenyez - miatt elölről kell kezdenie a csapatépítést. Mint mondta, az alapozó jellegű edzőtáborban elsősorban a vívás lesz hangsúlyos, és a tatai két hét jó alkalmat ad majd arra, hogy elbeszélgessen a válogatottba kiszemelt versenyzőkkel.

(füredi) , Nemzeti Sport 2001.02.06.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK