FONTOS


 

Női Világkupára készül Székesfehérvár
Bővülő olimpiai program Athénban?

A magyar-görög öttusakapcsolatok tavaly kerültek az érdeklődés középpontjába azzal, hogy a női válogatott egyik erőssége, Partics Katalin bejelentette: kettős állampolgárként görög színekben folytatja pályafutását. Az együttműködés újabb fejezete az a villámlátogatás, amelyről hétfőn érkezett haza Rátonyi Gábor, a Honvéd-Steffl szakosztályigazgatója, aki az elnökség megbízásából térképezte föl a magyar válogatott esetleges athéni edzőtáborozásának lehetőségeit.

- Az elmúlt egy évben beindult az öttusaélet Görögországban. Megalakult az önálló szövetségük, és technikai igazgatója az a Takisz Loverdosz lett, akivel tavaly Partics Kati átigazolásáról tárgyaltunk - mondta Rátonyi Gábor.

- Milyenek a sportág feltételei?

- Az öttusaközpont egy valamikori katonai bázis, amely a vívás, a lövészet, a futás és a lovaglás létesítményeinek ad otthont. Az uszoda nem a bázis része, de nincs messze, pár perc gyaloglással elérhető. Egyébként a vendéglátók elmondták, hogy a 2004-es olimpia öttusaversenyeinek is ez a terület lesz az alapja, természetesen új létesítményekkel bővítve, az uszodához pedig többezres tribünt akarnak építeni.

- Az öttusa kulcskérdése a lóállomány. A görögök hogy állnak lovakkal?

- Egyelőre csupán tíz saját lovuk van, ám már folynak a tárgyalások a nemzetközi szövetséggel, hogy az olimpiára megfelelő képességű lovakat szerezzenek. Újdonság még, hogy beindították a versenybíróképzést, és idén négy nemzetközi viadalt rendeznek, hogy ezen teszteljék a bírókat. A tervek szerint 2003-ra elkészülnek az új létesítmények, amelyeket egy nagyszabású nemzetközi viadallal avatnak fel, és az egyben az olimpia próbaversenye lesz. Az olimpiai előkészületekben továbbra is számítanak a magyar szakemberek segítségére.

- A tárgyalások során bizonyára szó esett az olimpia öttusaprogramjáról is.

- Valóban. A nemzetközi szövetség felkérte a görögöket az egyéni mellett a váltóverseny megrendezésére, és ők felvállalták a 32-32 fős egyéni küzdelmeket és a stafétát. A mezőny 24-ről 32-re emelését úgy oldanák meg, hogy aki csak a váltóban szerepel, az az egyéni verseny alatt az olimpiai falun kívül lakna, így nem növelné a benti létszámot.

- Ön szerint sikeres olimpiát rendezhet Athén?

- A látottak alapján az öttusától nem kell tartanunk, ők is mondták, hogy Partics Kati olimpiai részvétele nagy lendületet adott nekik, és Athén mellett már Szalonikiben is meghonosították a sportágat. Hogy egyébként mi várható? Vendéglátóm úgy fogalmazott, nem a létesítményektől vagy a közlekedési nehézségektől tart, hanem az emberektől. Náluk ugyanis nincsenek önkéntesek, mint Sydneyben. Éppen ezért a testnevelési főiskola hallgatói számára már elkezdték a speciális képzést, hogy az olimpia idején úgynevezett kiszolgálószemélyzetként bevethetők legyenek.

*

Bár a tavalyi, székesfehérvári férfi és női Európa-bajnokság szervezőbizottságának mandátuma a sikeres rendezvény után lejárt, a testület mégis tovább folytatja munkáját. Az újabb feladat az április 27. és 30. közötti székesfehérvári női Világkupa-viadal, a Volán-kupa megszervezése, amellyel kapcsolatban a bizottság hétfőn már meg is tartotta első ülését a sportág honi vidéki bázisán.

*

Hétfőn a Sportkórházban, dr. Hertzka Péter keretorvos koordinálásával, általános orvosi vizsgálaton vett részt a férfiválogatott . Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző elmondta, hogy a "kötelező" programon a két Fülep, Sándor és Attila betegség miatt nem tudott részt venni, Kertész Ádám pedig vizsgája miatt kapott felmentést. Az alapos vizsgálat kiderítette, hogy Sárfalvi Péter és Kállai Ákos nem teljesen egészséges, így ők néhány napig az edzések helyett kúrálják magukat.

(füredi) , Nemzeti Sport 2001.01.23.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK