FONTOS


 

41. férfi és 21. női világbajnokság, Millfield
Önbizalmat adó kontinensbajnokság után

Az egy hónapja rendezett Európa-bajnokságon öttusázóink magasra tették a lécet, Szófiában három arany- (férfi csapat és váltó, női váltó) és egy bronzérmet (Fülep Sándor) szereztek. Persze az egyik magyar sikersportág képviselőitől az éremeső nem szokatlan teljesítmény, sőt, a szurkolók el is várják tőlük az (arany)érmeket.

Ezzel a kellemes teherrel vesznek részt versenyzőink a kedden kezdődő angliai világbajnokságon is.

A kapitányok az Eb-n új csapatokat küldtek harcba, hiszen a férfiaknál is és a nőknél is vannak olyanok, akikre az idény elején nem lehetett számítani. Hanzély Ákos és Madaras Ádám visszavonult, Simóka Beáról pedig szülés miatt kellett átmenetileg lemondani. A csapatépítés sikerült - ezt bizonyítják a felsorolt eredmények -, és ezzel is magyarázható, hogy egyik szakvezető sem változtatott, vagyis az Eb-n szerepelt egységek szerepelnek a vb-n is.

"A világbajnoki csapathirdetéssel megvártam az elmúlt heti junior Európa-bajnokságot, mert néhány kérdés felmerült Szófiában. A fiatalok versenye választ adott e kérdésekre, és nem volt okom változtatni a csapatokon - kezdi Kulcsár Antal női szövetségi kapitány. - Vagyis az Eb-győztes váltó indul, és a hagyományos versenyen is ugyanaz lesz a szereposztás. Ha a világbajnokságon is sikerül a három számból legalább egy érmet nyernünk, megtettük a magunkét. Különösen annak ismeretében igaz ez, hogy nagyon rossz előjelekkel vágtunk neki az idénynek, betegségek, sérülések zavarták a munkát. A magyar öttusa erősségét mutatja, hogy azért mindig sikerül pótolni a kiesőket. Idénre már csak két vágyam van: a szófiaihoz hasonlóan jól szerepeljenek a lányok Millfieldben, majd az augusztus eleji budapesti junior-világbajnokságon."

Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző, a férfiak kapitánya szerint minden versenyzőjében megvan a vágy, hogy az Eb-hez hasonló eredményeket érjenek el - még ha ez nem is lesz egyszerű.

"Igaz, hogy a sportág főszereplői európaiak, és így Angliában is ugyanazokkal kell számolni az érmekért vívott csatában, mint Szófiában. Ám azt azért figyelembe kell venni, hogy nagyobb mezőny indul, vagyis a selejtezőcsoportokból sokkal nehezebb lesz bejutni a döntőbe. Az Európa-bajnoki aranyak önbizalmat adhatnak nekünk az újabb megméretés előtt, de azokért sajnos plusz pontok nem járnak."

Az utóbbi öt vb aranyérmesei

1995, Bázel - férfi egyéni: Szvatkovszkij (orosz), csapat: Magyarország, váltó: Lengyelország, női egyéni: Danielsson (svéd), csapat: Lengyelország, váltó: Lengyelország.
1997, Szófia - férfi egyéni: Deleigne (francia), csapat: Magyarország, váltó: Egyesült Államok, női egyéni: Szuvorova (orosz), csapat: Olaszország, váltó: Olaszország.
1998, Mexikóváros - férfi egyéni: Deleigne, csapat: Mexikó, váltó: Németország, női egyéni: Sulima (lengyel), csapat: Lengyelország, váltó: Lengyelország.
1999, Budapest - férfi egyéni: Balogh Gábor (magyar), csapat: Magyarország, váltó: Magyarország, női egyéni: Vörös Zsuzsanna (magyar), csapat: Oroszország, váltó: Nagy-Britannia.
2000, Pesaro - férfi egyéni: Zadnieprovskis (litván), csapat: Egyesült Államok, váltó: Egyesült Államok, női egyéni: Svarre (dán), csapat: Lengyelország, váltó: Magyarország

A vb műsora és a magyar résztvevők

Július 17.: Női váltóverseny (Füri Csilla, Simóka Nóra, Vörös Zsuzsanna).
Július 18.: Férfi váltóverseny (Fülep Sándor, Horváth Viktor, Kállai Ákos).
Július 19.: Női selejtező (Füri, Vörös, Szathmáry Adrienn - egyéni és csapattagok, Vojtkó Edit egyéni induló).
Július 20.: Férfi selejtező (Balogh Gábor, Fülep, Horváth - egyéni és csapattagok, Sárfalvi Péter egyéni induló).
Július 21.: Női döntő, bajnokavatás egyéniben és csapatban.
Július 22.: Férfi döntő, bajnokavatás egyéniben és csapatban

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.07.17.

Balczi váltóbéli mellőzése talán melléfogás
Kollégiumi vb

Millfield tündéri város Bristoltól nem messze. Egy a bökkenő: kicsit kihalt. A ma kezdődő öttusa-vb-n megeshet, nézők nélkül tusakodnak a legjobbak.

Spártai környezetben, kollégiumokban szállásolják el a mezőnyt, ami persze nem akadályozhatja meg a mieinket abban, hogy ne úgy folytassák, ahogyan a szófiai Eb-n a minap tették. Bulgáriában szinte taroltak. Mindössze annyi a bökkenő, hogy Balogh Gábor, azaz Balczi kimaradt a férfiváltóból. Emiatt lehetséges, hogy bukunk egyet.


Balczi a lovát ugratja

- Szót ejtettem erről Pálvölgyi Miklós szövetségi edzővel, biztosítottam őt arról, hogy Balczi pótolta erőnléti lemaradását - mondja Rátonyi Gábor, a Honvéd-öttusázók és -úszók igazgatója. - Úgy látta jónak, hogy kihagyja a stafétából Baloghot. Szerintem ez luxus. De hát ő a főnök. Csak nehogy emiatt utóbb kínos kérdéseket kapjon.

Ma női bajnokavatás lesz a váltóban (indulóink: Vörös, Simóka N., Füri), holnap a férfistafétán a sor (Horváth V., Fülep, Kállai). Szombaton a hagyományos csapat- és egyéni viadal női döntője lesz (Vörös, Füri, Szathmáry - egyéni induló: Vojtkó). A férfiak hagyományos csapatviadalában és egyéniben (indulóink: Balogh, Fülep, Horváth - egyéni: Sárfalvi) vasárnap avatnak bajnokot.

(sz-ó), A színes Sport 2001.07.17.

41. férfi és 21. női világbajnokság, Millfield
Balogh Gábor, Fülep Sándor, Horváth Viktor, Kállai Ákos, egyéni: Sárfalvi Péter
Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla, Simóka Nóra, Szathmáry Adrienn, egyéni: Vojtkó Edit

  • Végy egy jó edzőt
  • Millfieldben is Athénra gondolt
  • Magyar mesterhármas
  • Az éremtábla élén a magyarok
  • Kettős magyar siker a férfiaknál
  • Kettős brit siker a nőknél
  • Minden magyar döntőbe jutott
  • Három magyar a női döntőben - de nincs csapatunk
  • A megismételt történelem
  • Balszerencsés 13-as
  • Önbizalmat adó kontinensbajnokság után
  • Hat év után a vébére
  • Az alázaté lesz a főszerep
  • Változatlan csapatokkal a vébére
  • Martinek, Madaras és Hanzély az edzőtáborban
  • ÖTTUSA

    KÉPEK

     

     
    LINKEK