FONTOS


 

Az öttusában ki kell érdemelni a világbajnok edzőtársakat

Szakmai napot tartottak tegnap a tatai edzőtáborban az öttusázók. A héten ötvenöten kezdték meg a felkészülést nemzetközi mezőnyben, hiszen a világ- és Európa-bajnokokkal ott vannak az utánpótláskorúak mellett három ország versenyzői is.

Évek óta hagyomány, hogy az öttusázók novemberben már megkezdik a felkészülést a következő idényre. Hétfőtől most is Tatán edzőtáboroznak a legjobbak, bár - mint Pécsi Gábor technikai igazgató mondja - válogatott keretről még nem lehet beszélni, azt majd elnökségi ülésen jelölik ki a közeljövőben. Az edzőtáborban mindenesetre ott vannak az idei világ-, illetve Európa-bajnokság aranyérmesei, mellettük spanyol, angol és svájci öttusázók. Az edzői megbeszéléseket azért magyarul tarthatják, hiszen ezeket a csapatokat Kováts Endre, Németh István és Kaiser László vezeti.

Tatán a külföldiekkel együtt ötvenöt versenyző van, köztük a Heraklész-program huszonöt fiatal öttusázója. Ők azok a kiválasztott utánpótláskorú tehetségek, akik kiérdemelték a lehetőséget, hogy világklasszisokkal együtt készüljenek fel. A szövetség eddig is elvitte táborozni a fiatalokat, most viszont sportminisztériumi segítséggel javítani tudott a feltételeken.

A lovasedzéseket hétfőn reggel és pénteken délután Budapesten tartják, egyébként az edzőtáborban folyik a munka. A női versenyzők egy része csak a jövő héten kapcsolódik be a felkészülésbe Mátraházán, a futótáborban. A vívónapokon viszont így is zsúfolt a terem, s ezek az edzések kifejezetten javítják a hangulatot, minden egyes csörte egyben presztízscsata is.

Tegnap szakmai napot tartottak Tatán, meghívták az összes, az öttusában dolgozó hazai szakembert. A kiemelt téma a lövészet volt, majd a sportkórházi orvosi ellátásról, felmérésről esett szó.

Doppingügyekben mostanában a táplálékkiegészítők jelentik a neuralgikus pontot. Pécsi Gábor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ők évet óta csak olyan szert használnak, amelyet a sportkórház ellenőrzött és engedélyezett. Igaz, ajánlatokat állandóan kapnak, volt, aki Sárfalvi derekát akarta saját módszerrel gyógyítani, legutóbb egy mágneses ágyat kínáltak nekik, de mindig azt a választ adják, hogy minden készítményt és módszert véleményeztetnek az orvosokkal.

A férficsapat az idén megnyerte az EB-t és a vb-t is, Balogh Gábor, Fülep Sándor, Horváth Viktor összeállításban, és mindkétszer aranyérmes lett a váltó is, Balogh helyén Kállai Ákossal. A vb-n az egyéniben Baloghé lett az arany, Horváthé az ezüst. A csapat még évekig együtt maradhat, és a fiatalok mellett ott van a sokszoros bajnok Sárfalvi Péter is, aki Pécsi szerint Tatán ugyanolyan intenzitással dolgozik, mint a kezdők. Egy EB-aranyat a női váltó is szerzett, ilyen évet valószínűleg jövőre is elfogadnának az öttusázók. Pécsi Gábor azt mondja, ezért dolgoznak, és már nincs is olyan sok idejük, mert februárban kezdődik a fedett pályás idény.

Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap 2001.11.22.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK