FONTOS


 

Nincs még döntés az athéni programról
Ki bizakodjon, ha nem mi?


Az új olimpiász szabály szerint még a tavalyi év végén elkezdődött, a gyakorlatban azonban csak 2001 első hónapjaiban indul meg az igazi élet. Eddig elsősorban a sportág jövőjével kapcsolatos hírek foglalkoztatták az öttusázókat. A legfontosabb kérdés, hogy hányan, és milyen számokban indulhatnak a következő olimpián. Az érintettek hisznek a leendő sikerben, mert az athéni szervezők műsorán szerepel a váltó is, így már csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hozzájárulására lenne szükség. A NOB azonban a sportolói létszám csökkentése mellett tette le a voksát, ami így, önmagában nem sok esélyt jelenthet az öttusa számára. Másként látja ezt Császári Attila, a Magyar és az Európai Öttusaszövetség elnöke.


Császári Attila bizakodva várja a NOB döntését


- Ha a létszámot csökkenti a NOB, akkor az öttusa milyen eséllyel pályázhat arra, hogy a váltó is felkerüljön a műsorba?


- Ez nem azt jelenti, hogy az összes sportág meghatározott létszámot kötelezően, matematikai alapon leépít a saját hatáskörén belül. Így nem lehetne megoldani a kérdést, nem is működhetne a lebonyolítási rendszerek változatossága miatt. A globális számok megtartása mellett egy-egy sportág egyedi elbírálásban részesülhet. A mi létszámunk nem gigantikus, Sydneyben mindkét nemet számítva összesen negyvennyolc öttusázó indulhatott. Másoknál hozzánk képest aránytalanul sokan vannak, illetve hozzájuk képest mi vagyunk kevesen. Ha nálunk még elindulhatna az a tizenkét női és tizenkét férfi, tehát összesen mindössze huszonnégy versenyző, akiket szeretnénk a váltó miatt szerepeltetni, szinte észre sem lehetne venni a tízezres létszámban. A NOB csökkentési szándéka nem befolyásolja az öttusázók olimpiai létszámát.


- A rendező görögökön elvileg nem múlhat, az ő tervükben szerepel a két egyéni mellett a váltóverseny megrendezése is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságot befolyásolhatja ez a hajlandóság?


- Azért lendítheti előre az ügyünket a házigazdák készsége, mert így kizárólag a NOB-on múlik a döntés, s nem kell csatázniuk a rendezőkkel az érdekünkben. Atlantában volt a legkritikusabb az öttusa jelenléte, amikor az előző olimpiához képest drasztikusan csökkent a létszám. Míg Barcelonában hatvanhat férfi induló számára rendeztek négynapos egyéni és csapatviadalt, addig Atlantában csak harminckét versenyzőnk indulhatott, és csak az egynapos egyéniben osztottak aranyérmet. Akkor a Nemzetközi Öttusaszövetség a nők miatt lemondott a férfi létszám feléről. Erre a csökkentést el is fogadták, de a nők mégsem kerültek be. Akkor a sportág áldozatot hozottÉ


- Mikorra várható a végleges döntés a 2004-es olimpiai öttusaprogramról?


- Áprilisban fogadja a NOB versenyigazgatója a nemzetközi szövetség elnökét és főtitkárát, amikor egy esetleges elvi állásfoglalás megszülethet. Mi mindenképpen bizakodunk, és erre okunk is van. Sydneyre is harminckét öttusázó indulását hagyták jóvá, de már csak tizenhat férfi és tizenhat nő készülhetett. Ezek után decemberben tudtuk meg, hogy mégis kétszer huszonnégyes lesz a létszám...

Gadácsi János, A Színes Sport 2001.02.07

ÖTTUSA

KÉPEK

 
 
LINKEK