FONTOS


 

Vérdopping-ellenőrzés az öttusázóknál

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) bejelentette, hogy a sydneyi olimpián vérdopping ellenőrzéseket végeznek majd. - Még decemberben döntöttünk úgy, hogy a versenyzők egészségének, valamint az egyenlő feltételek biztosítása érdekében alkalmazzuk ezt a módszert - áll az UIPM kommünikéjében.

A nyilatkozat emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is elismert doppinglaboratóriumokban már több éve végeznek ilyen ellenőrzéseket, és a Világ Kupa-versenyeken tavaly óta rendszeresen vesznek vért a sportolóktól.

Ugyanakkor az UIPM vezetői megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hivatalnokai "ujjal mutogatnak" rájuk azért, mert a torna és a röplabda szövetséggel együtt nem írták alá azt a szerződést, amely szerint minden előzetes bejelentés nélkül, a felkészülési időszakban is vizsgálni lehet a sportolókat.

- Ha mindenhol olyan ellenőrzéseket végeznének, mint nálunk, akkor nem lenne a mai sport legalapvetőbb problémája a doppingkérdés - hangoztatja az öttusa szövetség.

[origo], 2000.08.17.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK