FONTOS


 

Cél a dobogó

Nem lehet más a cél, mint dobogóra állni. A már olimpiai résztvevőnek számító három magyar versenyző (Vörös Zsuzsa, Balogh Gábor, Sárfalvi Péter) a világ élvonalába tartozik, így valamennyien képesek arra, hogy érmet szerezzenek - fogalmazott az olimpiai esélyekkel kapcsolatban Pécsi Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség technikai igazgatója.

A Magyar Olimpiai Bizottság által szervezett sportági háttérbeszélgetések sorában pénteken az öttusa szerepelt a programon. Pécsi Gábor, aki tavaly ősszel már volt Sydneyben, a Világ Kupa-döntőnek számító előolimpián, az előkészületekkel kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy a konkrét versenybírói feladatokkal megbízott szakemberek jól végezték munkájukat, probléma inkább az úgynevezett segédszemélyzettel (táblázatkészítők, bemelegítést ellenőrzők) volt. A kapitány véleménye szerint azonban ők is sokat tanultak a hibákból, így az olimpián várhatóan jól végzik majd a dolgukat.

Ami a szakvezető szerint nagyobb gondot jelent és közvetlenebbül érinti a versenyzőket, az az, hogy a lovak között sok a telivér. A hazai öttusázóknak általában kevés lehetőségük van arra, hogy ilyen érzékeny négylábúakon gyakoroljanak. Mivel azonban a sikeres szereplés érdekében erre mindenképpen szükség van, a Sydneybe utazó versenyzők május-júniustól kölcsönlovakon tréningezhetnek.

A felkészüléssel kapcsolatban elhangzott: hamarosan újabb versenyekre utaznak a hazai öttusázók. A jövő hét végén Millfieldben rendeznek nemzetközi viadalt, amelyen a már kvótával rendelkező Vörös Zsuzsa és Balogh Gábor is szerepel. Balogh esetében azért van különös jelentősége az indulásnak, mert közlekedési balesetét követően most először versenyez. Visszatérését könnyítheti, hogy várhatóan csak közepes erősségű mezőnyben kell helytállnia.

Április 13-a és 16-a között kerül sor Szöulban a harmadik Világ Kupa-versenyre, amely - csakúgy, mint a mexikóvárosi - olimpiai selejtező is. Az első helyezett kvótát szerez. A magyar színeket Kovács Gergely, Fülep Sándor, Madaras Ádám, Simóka Bea, Simóka Nóra és Kulcsár Ágnes képviseli.

Az olimpiai résztvevőnek számító Sárfalvi Péterrel kapcsolatban Pécsi Gábor elmondta: késleltetett alapozását mostanában fejezi be, ha combizom-húzódásából teljesen felépül, számára is elkezdődik a komoly versenyzés időszaka.

Császári Attila, a szövetség elnöke, a játékok helyszíneiről szólva úgy fogalmazott: ilyen jó körülmények között még soha nem zajlott olimpiai verseny. A szövetség vezetője megemlítette: a szervezők legfontosabb feladata a homogén lóállomány kialakítása.

Császári Attila Partics Katalin ügyéről is tájékoztatást adott. Újra leszögezte: a szakvezetés azt szeretné, ha továbbra is magyar színekben versenyezne. Mivel azonban ez nem látszik valószínűnek, azt kérték a görögöktől, hogy az öttusázó csak 2001. január 1-jétől szerepeljen a görög csapatban. A válasz: a görög törvények és a helyi olimpiai bizottság szabályai nem teszik lehetővé, hogy valaki görög színekben induljon olimpián, ha előzőleg ezt már más ország versenyzőjeként megtette. Így, ha Partics magyarként rajthoz állna Sydneyben, görögként ugyanezt nem tehetné meg Athénban. Az üggyel kapcsolatban folytatódnak a tárgyalások.

[origo] 2000. március 31.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK