FONTOS


 

Az ezüstöt nem tudja aranyra váltani
Simóka Nóra betegség miatt nem utazik a junior vb-re


A sportban többször előfordul, hogy hiába hirdet csapatot egy versenyre a szövetségi kapitány, az élet keresztülhúzza a számításokat. Jelen esetben a jövő heti junior-világbajnokságra készülő női öttusázóknál kényszerült módosításra Kulcsár Antal kapitány, ugyanis a korosztály honi legjobbja, az olimpiai részvételt is kiharcoló Simóka Nóra megbetegedett.

--Simóka Nóra arcüreggyulladással bajlódik, ezért nem utazhat Szófiába. Így a váltóban és a hagyományos versenyen is Máthé Vivien, Szathmáry Adrienn és Fehér Noémi szerepel. Az esélyeink így csökkennek, hiszen Nóri tavasszal junior Európa-bajnok volt, és most is a csapat húzóembere lehetett volna. Bízom benne, hogy betegsége nem befolyásolja jelentősen az olimpiai felkészülését --mondta a kapitány.

--A múlt héten megfáztam, ám akkor azt hittem, hamar túlleszek rajta. Aztán kiderült, hogy nem egyszerű megfázásról van szó. Futóedzés közben már alig kaptam levegőt, aztán köhögni is kezdtem, így kénytelen voltam orvoshoz fordulni. A Sportkórházban doktor Jakab Erzsébet főorvos asszony megállapította, hogy gennyes arcüreggyulladásom van. Azóta mindennap járok kezelésre hozzá. Vízbe nem mehetek, vagyis az úszóedzések ezen a héten kimaradnak az életemből. A futás helyett most kocogok, és bár vívhatok ugyan, de nagyon gyenge vagyok, hamar elfáradok a páston. Sajnos a lábam is jobban fáj mostanában, de Jakab doktornő azt mondta, hogy a szervezetemben lévő gyulladás hat ki a térdemre is. Sajnálom, hogy a juniorvébé kimarad az életemből, mert a tavalyi ezüstérem után most szerettem volna ott is győzni, mint az Európa-bajnokságon. De a betegség közbeszólt. Most már csak az a vágyam, hogy minél előbb rendbe jöjjek, hogy az olimpiai felkészülésem ne lássa kárát a betegségnek --ecsetelte állapotát a 19 éves Simóka Nóra.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.08.17.

Junior-világbajnokság, Szófia
Hatodik lett a magyar női váltó


A férfiak bronzérme után a nők sikeres folytatását várta a magyar tábor. Simóka Nóra kiesése ellenére dobogós helyezésben is reménykedtek a mieink. A lövészet után azonban máris javításra kényszerültünk, mert bizony rosszul sült el a pisztoly lányaink kezében. Máthé Vivien ugyan jól lőtt (88 kör), de a csapattárársai nem követték a példáját, és a mezőny végén találta magát a magyar váltó. A vívásra aztán összeszedték magukat Komlódi Zsolt tanítványai. A két nagy ellenfél, Lengyelország és Oroszország 5:4 es legyőzésével jól kezdtek, de a Kanada elleni szoros, majd az olaszoktól elszenvedett súlyos (2:7) vereség után hiába lépték le 7:2-re az angolokat, elúszott a nagyobb előrelépés esélye. Vívásban ugyan a harmadik helyen végzett a váltó, de az összesítésben csak egy hellyet sikerült javítania. Az úszás után végre elégedett lehetett a szakvezetőség. Az élen végzett angolok mögött mindössze fél másodperccel maradtak le Máthéék, ami összetettben még mindig csak az ötödik helyet jelentette, de már csak nyolcvan pont távolságra voltak a dobogótól. A dobogóra lépés lehetőségétől azonban egy Kapello nevű négylábú megfosztotta a magyar csapatot. Hiába lovagolt hibátlanul Máthé és Szathmáry Adrienn, Fehér Noémi említett lova nem volt hajlandó átugrani a második akadályon. Versenyzőnk háromszor is rávezette, de a ló mindannyiszor ellenszegült. Fehér kénytelen volt ezt az akadályt kihagyni, és mivel a folytatásban egy verőhiba is becsúszott, a váltó visszacsúszott a hatodik helyre. Ezután Komlódi edző "csakŇ lendületes, jó futást kért a lányoktól. Ezt teljesítettek is, ebben a számban negyedikek lettek, végül azonban maradt a szomorú utolsó helyezés.

Junior-világbajnokság, Szófia

Női váltóverseny (6 csapat). Világbajnok: Lengyelország (Katarzina Baran, Dominika Grodzicka, Marlena Zolnowska) 4450 pont, 2. Oroszország (Monratova, Velicsko, Gogoljeva) 4372, 3. Anglia (Langridge, Clark, Bright) 4332 .6. Magyarország (Máthé Vivien, Szathmáry Adrienn, Fehér Noémi) 3916

(gadácsi), A Színes Sport 2000.08.24

Három bronzzal jöttek haza

Hétfőn érkezett haza Szófiából a küldöttségünk második része, Komlódy Zsolt edző, és a női csapat. (A férfiak a szombati utolsó versenyszámuk után a lehető leghamarabb elhagyták a bolgár fővárost, ahol nem voltak mindig tökéletesek a körülmények.) Tőlük kaptuk meg a női junior vb pontos jegyzőkönyvét, amelynek alapján a hétfőn megadottnál részletesebb eredményeket közölhetünk.

Juniorjaink az előző, az olaszországi Chietiben megrendezett korosztályos világbajnoksághoz képest, ahol két arany, és két ezüstérmet szerzett, gyengébben szerepeltek. Ennek az oka, hogy szinte teljesen kicserélődött gárdával képviseltettük az idén magunkat, és legjobb női versenyzőnk, a felnőtt Európa-bajnok Simóka Nóra a betegsége miatt nem tudott elindulni. Versenyzőink fiatalabbak is voltak ellenfeleiknél, ez a gárda még jövőre is ebben a korosztályban szerepelhet. A harmadik helyezésekből kettőt a férfiak szereztek. Kertész Ádám egyéni bronzérme kitűnő teljesítmény, és a férfiváltónak sincs oka szégyenkezésre a dobogó legalsó foka miatt. Az viszont nagy csalódás, hogy a férfi csapat nem szerzett jogot az indulásra, mivel Várbíró Máté nem került be a 32-es főtáblára.

A nőktől váltóban többet vártak a szakemberek. A hatodik helynél még így, tartalékosan is többre lehettek volna képesek a mieink. Ezt bizonyították is a csapatbronzukkal, amivel szépen sikerült zárni a vébét. A csapat legfiatalabbja, Máthé Vivien , ha "nem szúrja el" a vivását, szintén dobogós lehetett volna egyéniben. Csapattársainak, Szathmáry Adriennek és Fehér Noéminek a lövészetben kellene fejlődnie, hogy a következő junior vb-n, amelyre Budapest is pályázik, fényesebb legyen a női csapat érme.

Junior-világbajnokság, Szófia

Nők. Csapat. Világbajnok: Oroszország 15 449 pont, 2. Lengyelország 14753, 3. Magyarország 14 203. Egyéni. Világbajnok: Tatjana Muratova (Oroszország) 5192 pont, 2. Velicsko (Oroszország) 5146, 3. Grodzicka (Lengyelország) 5125, .9. Máthé Vivien (Magyarország) 4858, . 12. Szathmáry Adrienn (Magyarország) 4774, . 18. Fehér Noémi (Magyarország) 4571.

(gadácsi), A Színes Sport 2000.08.29

Az olimpia műsora

szeptember 30.: férfi egyéni verseny (7.00: lövészet; 8.00: vívás; 11.00: úszás; 13.50: lovaglás; 15.10: futás)

október 1.: női egyéni verseny (7.00: lövészet; 8.00: vívás; 11.00: úszás; 13.50: lovaglás; 15.10: futás)

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Simóka Nóra