FONTOS


 

Hagyományőrzés felsőfokon
Emlékfal a bajnokoknak

Kovácsi Aladár, Németh Ferenc, Nagy Imre, Martinek János, Szombathelyi Tamás, Császári Attila, Sárfalvi Péter, id. Benedek Ferenc, Mizsér Jenő, Pécsi Gábor -- valamennyien olimpiai és világbajnokok vagy érmesek, illetve elismert szakemberek. Az öttusacsalád tagjai. Csütörtökön ők voltak a zuglói Csanádi Árpád Központi Sportiskola vendégei, mégpedig abból az alkalomból, hogy az olimpiai hagyományokat világszínvonalon ápoló tanintézetben felavatták a magyar öttusa emlékfalát. A nem mindennapi eseményen megjelent Szakács Imre, az ISM politikai államtitkára is.

A MOB által Olimpiai Érdeméremmel kitüntetett általános iskolában és gimnáziumban 1989-ben nevezték el az első tantermet olimpiai bajnokról, az 1936-os ötkarikás játékokon győztes Csík Ferencről, majd további 18 "névadó" következett -- hogy őrizzék a magyar sport kiemelkedő alakjainak emlékét. Az öttusázók emlékfalán látható az eddigi 11 magyar olimpiai bajnok portréja, valamint a legutóbbi nagy siker, a tavalyi margitszigeti világbajnokság hőseinek -- Vörös Zsuzsanna, Balogh Gábor, Hanzély Ákos, Sárfalvi Péter -- fényképe.

Buzás László, az iskola igazgatója bevezetőjében Császári Attilát, a szövetség elnökét, valamint Szombathelyi Tamást külön is köszöntötte: Császári nyolc évig az iskola tanulója volt, Szombathelyi pedig a KSI-ben kezdte pályafutását. Török Ottó MOB-igazgató -- az 1964-ben bronzérmet szerző válogatott tagja -- beszédében megemlékezett a sikerek részeseiről, a bajnokok edzőiről is.

Az ünnepség végén Kovácsi Aladár, az 1952-es olimpiai bajnok csapat tagja, Sárfalvi Péter világ-és Európa-bajnok versenyző, valamint Pécsi Gábor technikai igazgató élménybeszámolót tartott a gyerekeknek, talán a jövő bajnokainak.

(füredi) , Nemzeti Sport 2000. március 3.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK