FONTOS


 

Három magyar indul tisztségért
Fő cél a váltó menedzselése

Az olimpia sporteseményei után napjainkban a sportdiplomácia kerül előtérbe: a nemzetközi szövetségek tisztújító kongresszusukat tartják világszerte. Csütörtöktől vasárnapig a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) cikluszáró tanácskozására kerül sor Frankfurtban.

- A kongresszuson az elnöki posztra egyetlen jelölt van, a jelenlegi első ember, Klaus Schormann. Elméletileg a helyszínen még lehet jelöltet állítani, de ehhez kétharmados többség kell. Úgy érzem, nincs reális esély másik pályázó "bevetésére" - mondja Császári Attila, a Magyar Öttusa-szakszövetség és az európai szövetség elnöke.

- Nem rossz a sportágnak, hogy csak egy elnökjelölt van?

- Szerintem jó, hogy a jelenlegi elnöknek nincs vetélytársa. Ő már ismert ember, a NOB-ban is elfogadták, elismerik, és a következő négy évben más nem tudna hasznosabban tevékenykedni a sportágért, mint ő. Az elnökválasztás mellett egy fontos kérdés is eldől majd Frankfurtban, nevezetesen az, hogy a kongresszus hajlandó-e alapszabályt módosítani, és újabb alelnöki funkciót "fabrikálni". Ugyanis az eddigi három alelnök, a spanyol Juan Antonio Samaranch junior, a dél-koreai Kuj Szung Csoj, valamint a mexikói Ivar Sisniega mellett az eddigi marketingigazgató, az amerikai John Helmick is alelnök akar lenni. Nem lenne szerencsés, ha egy személy kénye-kedve miatt módosítanánk, mert az lavinát indítana el, no és Helmick még nem bizonyított, hogy mennyi pénzt hozott a sportágba, és az mibe került.

- Önt nyáron az európai szövetség elnökévé választották, ezért technikai bizottsági tagságától búcsúzik a kongresszuson.

- Igen, és erre a tisztségre Pécsi Gábor technikai igazgató a jelöltünk. Bár ez a poszt nem "öröklődik" országon belül, de szeretnénk megtartani, és akkor nem szakadna meg a lánc, Tóth Béla, Szabácsy István és utánam továbbra is lenne magyar tagja ennek a fontos testületnek. A választásokon harcba indul még Bretz Gyula, a felügyelőbizottság eddigi tagja, akit szeretnénk előléptetni kincstárnoki funkcióba, mert így hatékonyabban tudna részt venni az UIPM pénzügyeinek kezelésében. A harmadik jelölt Fábián László, a marketingbizottságban pályázik tisztsége megtartására.

- A tisztújításon kívül mi szerepel még napirenden?

- Sok egyéb mellett talán a legfontosabb a versenynaptár elkészítése. Szabálymódosítás ezúttal nem várható, ugyanis az elkövetkező négy évnek az a legfontosabb feladata a váltóverseny menedzselése, hogy felkerüljön az olimpia m?sorára. Cél az is, hogy Athénban már 32-32 férfi és nő vetélkedjen az érmekért.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.12.14.

Tisztújító közgyűlés, Frankfurt
Két magyar a vezetőségben


A pénteki elnökválasztás után a szombati napra jutott a tisztségviselők megválasztása a Majna partján, a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) közgyűlésén, így három honfitársunkért is izgulhattunk.


Pécsi Gábor is bizalmat kapott

Az első szavazásnál nem voltunk érdekeltek, ahol is az alelnökökre adhatták voksaikat a küldöttek. A szokásos három helyett ezúttal négyen kerültek ilyen posztra. A területi elveknek megfelelően koreai, mexikói és spanyol pályázó lett alelnök, és mellettük egy amerikai úr is, név szerint John Helmick, akinek az üzleti ügyek irányítása lesz a feladata. Az első magyar sikert Bretz Gyula érte el, aki eddig a felügyelő bizottság tagja volt, de ezúttal kincstárnokká "lépett elő''. Ez azt jelenti, hogy az európai és a magyar szövetség elnöke, Császári Attila friss bekerülése mellett már ő is tagja lett a végrehajtó bizottságnak, ami nagy sportdiplomáciai siker, hiszen négy éve nem volt magyar a vb-ben, most pedig azonnal kettő is lett. Pécsi Gábor is nagyszerűen szerepelt, hiszen az első körben kapott bizalmat a magyar technikai igazgató arra, hogy tagja lehessen a tíz főből álló technikai bizottságnak.

Egyetlen sikertelen kandidálónk akadt, az olimpiai bajnok Fábián László, aki ezúttal nem került be a marketingbizottságba. Egykori kiváló versenyzőnk öt jelölt között lett harmadik, és csak ketten kerültek be a testületbe.

(gadácsi), A Színes Sport 2000.12.16

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK