FONTOS


 

Az öttusázóktól a párbajtőrözőkhöz
Tíznél is több aranyérmet nyertünk a világversenyeken


Az öttusa még akkor is igazi csapatmunka, ha az illető versenyző éppen egyéniben ér el sikert. Ebben sportágban szinte kizárható, hogy valaki magányos farkasként küzdjön a világ ellen, mert ha csak a tusák számát tekintjük, legalább öt trénerre, a területet profiszinten ismerő szakemberre van szükség. Mellettük, vagy inkább fölöttük kell lennie a vezetőedzőnek vagy szakmai igazgatónak is, és ez a létszám akár meg is duplázódhat egy-egy versenyzőnél, ha a válogatottbeli mestereket is figyelembe vesszük. Márpedig miért ne vennénk, hiszen az országot érintő, leginkább foglakoztató sikereket címeres mezben érik el az öttusázók, ezért a keretedzőknek igen fontos a feladatuk.

A rettentően hosszú edzőtáborokban nagyrészt velük töltik az időt a tusázók, ezért ők igazán ismerik a versenyzők lelkivilágát. Ritkán kerülnek előtérbe, a siker és a kudarc is inkább a sportolóké és a vezetőedzőké.


Az ilyen pillanatokért dolgozott Hegedűs Ferenc

A mostani ezek közé a ritka alkalmak közé tartozik, hiszen Hegedűs Ferenc, az öttusa-válogatott vívómestere szólal meg, de talán utoljára beszél "fiairól", hiszen január elsejétől a női párbajtőr-válogatott szakágvezetője lesz, Sárfalviékat Nagy Tímeáékra cseréli.

"Miután Kovács Tamás, a vívók technikai igazgatója megkeresett ezzel az ajánlattal, el kellett gondolkodnom, mielőtt igent mondtam, hiszen már hat éve vagyok az öttusázókkal, és nagyon szerettem náluk lenni. Óriási egyéniségekkel foglakozhattam, hiszen iskoláztam Martinek Jánossal, Madaras Ádámmal, Kállai Ákossal, Hanzély Ákossal, Sárfalvi Péterrel, Balogh Gáborral. Az eredmények sem maradtak el, hiszen az 1995 óta, amikor először voltam a válogatottal világversenyen, tíznél is több aranyérmet nyertünk a különböző számokban az Európa- és világbajnokságokon. A két olimpia sem volt rossz, hiszen Atlantában és Sydneyben csak egyéni versenyt rendeztek, de egyikről sem tértünk haza érem nélkül."

Az egykori kitűnő párbajtőröző azért még nem szakadt el teljesen az öttusától, hiszen Tatán "tanít" a Mirelta-vívóiskolában, ezért még naponta találkozik régi versenyzőivel.

"Annak idején Kancsal Tamás hívott az öttusa-válogatotthoz, éppen Magyary Istvánnak a helyére, aki most visszaveszi tőlem a régi posztját. Pista akkor külföldre ment dolgozni, ezért hívtak engem. Nagyon nehéz döntés volt ez, hiszen gyönyörűek voltak ezek az esztendők, de azért a női párbajtőr-válogatottal foglalkozni, szakmai előrelépést jelent."

(gadácsi), A Színes Sport 2000.12.02

ÖTTUSA

KÉPEK

 
 
LINKEK