FONTOS


 

"Megduplázódna az érmek száma"
Frankfurtban dőlhet el a sportág jövője


A sydneyi olimpia után a sportág versenyzői -Vörös Zsuzsa ésBalogh Gábor kivételével - november 20-ig alhatták Csipkerózsika-álmukat. A Honvéd öttusázóját ötkarikás ezüstérme miatt a tenyerén hordozta az ország, rengeteg meghívást kapott, sőt, még kap is. Most már azonban úgy látja, ideje a felkészüléssel is törődnie. Pedig a szövetség vezetői adtak neki időt, nem sürgették az edzésbe állását, ő azonban újra kezdi. Gábor már több mint másfél hónapja járja az országot, szerepel, népszerűsíti a sportágat, így aligha pihenéssel, feltöltődéssel töltötte az időt a hazaérkezése óta.

A székesfehérváriak világ- és Európa-bajnoknője a gyenge olimpiai szereplés miatt kapott hosszabb pihenőt. Vörösnek december elején kell elkezdenie a munkát, és januártól kapcsol majd teljes sebességi fokozatra.


Vörös Zsuzsa decemberig legfeljebb csak a testmozgás kedvéért ül lóra

A tatai edzőtábor hétfő óta ismét öttusázóktól hangos, és ez így lesz három hétig. Aki az említetteken kívül él és mozog a sportágban, serényen gyakorol a 2001-es versenyidőszakra, de Kulcsár Antal, a nők éppen szabadságon levő szövetségi kapitánya még bizonytalan.

"A szerződésem az olimpia végeztével lejárt, s csak decemberben dől el a további sorsom. A nők részére nem kötelező a tatai edzőtáborozáson való részvétel, ha valaki a klubjában akar inkább készülni, azt is megteheti. A válogatott keret természetesen nyílt, aki az elmúlt időszakban eredményesen szerepelt, számíthat meghívóra, de személyekről most nem beszélnek, mert ha mást neveznek ki a helyemre, akkor az nyilván másként is dönthet, mint ahogy én tennék. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szeretnék hosszabbítani, de az elnökség dönt a kérdésben. Nehezíti a jövő tervezését az is, hogy a nemzetközi versenynaptár még nem készült el, így a hazai program sem állhatott össze. De az előalapozást ettől függetlenül elkezdjük."

A férfiaknál a kapitánykérdés nem kérdés. Pécsi Gábort már korábban felkérték a következő olimpiai ciklus megtervezézére, azaz megerősítette a posztján a szövetség vezérkara. Az ő "zászlóshajója", Balogh Gábor is elkezdte a többiekkel az átmozgatást. A szövetségi kapitány mindenkit maga köré gyűjtött, akire számíthat a jövőben.

"Hanzély Ákos visszavonult, Madaras Ádám még nem mondta ki a végső szót, de már ő sem aktív igazán. Rajtuk kívül mindenki kész a folytatásra. Baloghon kívül Sárfalvi Péter, Kovács Gergő, Kállai Ákos, Fülep Sándor és Attila, Komlóssy Tibor, valamint a junior keret tagjai dolgoznak itt. A végleges programunkat csak a sportág decemberi frankfurti kongresszusa után tudjuk meg. Akkor dől el, hogy javasolják-e a NOB-nak a váltót, mint olimpiai számot. Ha igen, az hatalmas lökést adhatna nekünk, hiszen több versenyző pályázhatna eséllyel az olimpiára, és megduplázódna az érmek száma is.."

(gadácsi), A Színes Sport 2000.11.21

ÖTTUSA

KÉPEK

 
 
LINKEK