FONTOS


 

Vörös álma elszürkült
Brit arany a női versenyben

Déjˆ vu... Mitha már átéltük volna ugyanezt az érzést...

A reggel ugyanolyan, mint egy nappal korábban, szombaton. A nap most is süt, a szél most is fúj, a központból ugyanolyan pontosan és sürün indulnak a buszok, mint ezt megelőzően, az útvonal is ugyanaz, a terem, a kellékek is, sőt az edzők, az orvosok, a magyar szurkolók, s még a versenybírók egy része is.

A különbséget a versenyzők jelentik. Szombaton a férfiak tusáztak az érmekért, volt okunk örülni, Balogh második helye emlékezetes nagy csatában született meg.

Most a nők olimpiáznak.

Itt egy csapásra véget is érhet az emlegetett déja vu.


A lovaglás egyik szenvedő alanya a görög színekben versenyző Partics Katalin volt

Véget, mert sem a verseny, sem pedig öttusázóink szereplése nem emlékeztetett az egy nappal korábbiakra. A világ- és Európa-bajnok - a 23 éves Vörös Zsuzsa Székesfehérvárról -, aki címei alapján hivatalból is esélyese az öt tusának, csupán a szerénynek is jóindulattal nevezhető 15. helyet szerzi meg. A másik magyar induló - a 20 éves Simóka Nóra Budapestről - más eset. Í nem esélyesként érkezett Sydneybe, így szerényke 23. helyét, ha nem is örömmel, de tudomásul vesszük.

A huszonnégy hölgy csatája reggel héttől délután ötig tartott.

Nézzük, mi történt?


1.

A helyszín megegyezett a szombatival, ezúttal is a 2-es pavilon adott otthont az első számnak, a lövészetnek. A korai rajt miatt a lányok már hajnalban talpon voltak, hogy aztán hét előtt el is kezdjenek tüzelni.

Sok köszönet nem volt benne, legalábbis ami az esélyesebbik magyar, Vörös teljesítményét illeti. A budapesti vb aranyérmesétől minimálisan is 180 kör feletti teljesítményt várt edezője, egyben a női válogatott kapitánya, Kulcsár Antal. Nem kapott reggeli ajándékot a tanítványától. Ellenkezőleg. Kellemetlen perceket szerzett neki azzal, hogy mindössze 173 körös eredményt ért el, elherdálva ezzel sok-sok értékes pontot. Volt ugyan három tizese is Zsuzsának, de becsúszott egy hatos, meg egy hetes is. A vége 173, ami 1012 pontot ért, s a 15. helyet. Simóka kárpótolta a magyarok szurkolóit, mert 182 körrel - ebből hat tízes - a negyedik helyet szerezte meg 1120 ponttal.

Kulcsár Antal érthetően nem volt vidám.

- Zsuzsa nem nagy lövő, nem ez a szám az erőssége, ettől függetlenül sokkal jobb teljesítményt vártam tőle. Simóka jól lőtt, egyenletesen, nem volt nagy szórás a lövései között. Sajnos, Zsuzsa hátrányba került, most már futnia kell a pontok, meg a többiek után. Kicsit korán jött ez a betli ...

A harmadik "versenyzőnk," a görög-magyar állampolgárságú Partics Katalin, aki tavaly még magyar színekben indult a vb-n, jól lőtt, a második helyről várhatta a folytatást, a vívást.


2.

A két magyar lány meglehetősen idegesen vívott, sorra veszítette el az asszókat, a győztes tus utáni örömkiáltásra iritkán adódott lehetőség. (Ebben is különbözött ez a nap a szombatitól...) A végeredmény negatív, vagyis a lányok neve mellett a 11 fordulós vívás után több vereség szerepelt, mint győzelem.

Abban azonban megegyeztek, hogy 11:12 volt az arány.

Nem az történt tehát, hogy Simóka első, sikeres száma után Zsuzsa is csatlakozott hozzá, s mindketten jól folytatják, hanem pontosan az ellenkezője. Messze elmaradtak a valós tudásuktól, aminek a következtében Vörös két hellyel visszacsúszott az összetettben (1812 pont), Simóka is csak a nyolcadik helyről várhatta a folytatást (1920), bár az ő esetében el kell mondani, hogy egyetlen asszón, egyetlen találaton múlott, hogy nem őrizte meg a negyedik helyét.

Szombat óta tudjuk, hogy a vívás jól fizet a maga 40 pontjával. Nem éltek a felzárkózás lehetőségével...

Kulcsár Antal több alkalommal is lelkifröccsben részesítette a tanítványát, felrázni azonban nem igazán tudta. Sőt, a vívás után, útban az uszoda felé, már érezte, hogy sok jó nem sülhet ki a napból. Hihettünk neki, hiszen ha valaki, akkor ő igazán ismerheti a lányt.

- Ez nem Zsuzsa napja. Azt hittem, a lövészet után magához tér, s megtartja a reményt a dobogós helyezésre. Nem ez történt, s most már, ha jól sikerül is az úszása, szembe kell nézzünk azzal, hogy elmarad a várakozástól. Tartok attól, hogy a lovaglásban is lesznek gondok...

Kulcsár valóban ismerheti Zsuzsát, mert a proféciája néhány óra múlva beteteljesült.

De addig még hátra volt az úszás...


3.

Irány az uszoda, ami az öttusázó hölgyek versenyével zárta be olimpiai kapuit itt Sydneyben, ott ahol Kovács Ági aranyérmet nyert. Most is győzelemnek örülhettünk, csak hát ez nem volt sem olimpiai döntő, aranyat sem adtak érte, s nem is beszélnek erről majd hetek, hónapok múlva. Ez csak egy futam volt, az utolsó három közül, amelyek során a tusázók eldöntötték, hogyan, a hányadik helyen folytathatják tovább. Az egyébként is jó úszó hírében álló fehérvári sportoló magabiztosan, kiváló, sok pontot érő idővel (2:15.82 - 1242) nyerte meg a futamát, meg az úszószámot, ami azt jelentette, hogy az összettben feljött a reményt keltő hetedik helyre. Simóka (2:27.97 - 1122) a kilencedik helyen várhatta lovaglást.

Az élen kezdett kirajzolódni azok köre, amelyből kikerülhet a győztes. Egyrészt, mert az orosz Szuvorova kiváló öttusázó, nem véletlenül volt egyéniben ezüstérmes Budapesten az egyéni versenyben, s nyert aranyat a csapatban. Másrészt pedig azért, mert a második helyen ott volt az egyik brit, Allenby, a tizennegyediken pedig a másik agár, a futógép Cook. Ík nem állhatnak olyan hátul, hogy ne lennének veszélyesek bárikre az utolsó számban. Az esélyesek körét az amerikai Jagorasvili zárta, aki - a nevétől függetlenül - nem orosz, csupán annyi történt, hogy férjhez ment az egykori szovjet tusázóhoz, Vahtang Jagorasvilihez.

Arról, hogy miként múlik el a világ dicsősége, arról a dánok "idős hölgye", Svarre tett tanúbizonyságot. Májusban még az Eb-n ünnepelték őt, nyakában az arannyal, most pedig az utolsó helyen várta a lovaglást. Hiába, negyven felé már nem szabad versenyre kelni a fiatalokkal.


4.

A lovaglást is hagyományos helyszínen, a baseballstadionban rendezték meg. A kajak-kenupálya viharos szele ide is elért, még szerencse, hogy a stadion egy jó mély és kerek teknőre emlékeztet, ide igazából nem tudott betörni.

Nekünk azonban nem az elemekkel, hanem a lovakkal gyűlt meg a bajunk. De, velük aztán alaposan.

Már a férfiverseny után mondták a résztvevők, meg azok is, akik szakszemmel nézegették a lóállományt, hogy nem lehetnek különösebben büszkék rájuk az ausztrálok.

A nők versenyén sem volt hibátlan teljesítmény ... A három magyar - számoljuk ide Particsot is - olyan lovat sorsolt, amelyikkel képtelenség volt tisztességes eredményt elérni, de még a pályán végigmenni is bravúr. Simókának és Particsnak nem is sikerült. Olyannyira nem, hogy mindketten nagyot buktak. Különösen Simókáé volt csúnya, a lelátóról nagyon is veszélyesnek tűnő. Nem tudta megfogni, felvenni az ideges lovat, amely a hármas akadály előtt hirtelen megállt, Nóra kizuhant a nyeregből, nagyot esett. Sántikálva és szomorúan ment le a pályáról. Partics az utolsó előtti akadályig bírta, ekkor, egy ellenszegülés után azonban már ő is megismerkedett az anyafölddel. Becsületére legyen mondva, nem engedte el a szárat, így legalább a lovat megőrizte, ha már a helyezését nem tudta.

Ilyen előzmények után szólították a pályára Vöröst, akinek az a ló, Bow River jutott, amelyikkel szombaton egy kínai mutatott be cirkuszi produkciót,. Az lett a vége, hogy kizárták... Zsuzsa jól, nyugodtan, megfontoltan kezdett, s már úgy tűnt, viszonylag jó eredménnyel fejezi be a pályát. Nem így történt... A 11-es akadály B-elemét nem akarta átugrani Bow River, háromszor is ellenszegült. Szaporodtak a büntetőpontok, szaladtak a másodpercek. Végül bőven a szintidőn kívül ért a célba, s így csak 830 pontot kapott. Ezzel a 15. helyre esett vissza, ami azt jelentette, hogy az élről rajtoló amerikai deRiel után csak 1 perc 21 másodperccel indulhatott.

S íme, Kulcsár jóslata csak bevált... Nem Vörös tehet ugyan erről, mert ez a négylábút ezen a délutánon nem lehetett kordában tartani.


5.

A háromezer méternek deRiel vághatott neki az élről. A verseny szorosságára jellemző, hogy az első három induló között mindössze kilenc másodpernyi volt a különbség. A brit Cook a nyolcadik helyen várhatta a rajtot, 49 másodperc hátránnyal. Kezdett gyanús lenni a dolog Németh Istvánnak, a brit hölgyek magyar kapitányának is, mert olyan ideges volt, mint egy elsőbálozó lány.

Néhány perc múlva kiderült, jó oka volt rá...

Az amerikai lány csak addig vezetett, ameddig azt Cook jónak látta. A harmadik kör elejéig, amikor kicsit felpörgette a lépteit - mint egy agár - és máris az élen volt, a helyét már nem is adta át másnak. A végén 51 másodperces előnnyel ért be a célba, s ölelkezett össze a harmadiknak befutó társával, Allenbyvel, hogy aztán trióvá bővüljenek, mert megünnepelte őket a magyar mester, Németh István is. A vezető deRiel végül harmadik lett, de rövid időn belül neki is lett társa, mert az "orosz feleség", Jagorasvili lett a negyedik.

Vörös Zuzsa, ha nem is Eb-szinten, ha nem is székesfehérvári hagulatban és kedvvel, de becsülettel lefutotta a "büntetőköröket", s megőrizte a 15. helyét. Simóka Nóra azonban, amint azt sejteni lehetett, nem állt rajthoz, mert agyrázkodás gyanújával kórházba szállították. Hogy is mondta az úszás előtt Kulcsár Antal?

"Ez nem Zsuzsa napja..."

Nem, s nem is a magyaroké...


"Januártól már Athén a célom"

Nem állítható, hogy vidám hangulatban volt a verseny után a tavalyi világbajnok, Vörös Zsuzsa. Tudta, hogy mindenki többet várt tőle.

- Ma semmi sem sikerült, nem ez lesz az a verseny, amelyikről szívesen fogok majd mesélni. Pedig jól ébredtem, azt hittem, sikerülni fog. Nem sikerült, s ezt - persze csak most, utólag mondom -Ęmár egy kicsit éreztem akkor, amikor gyengén lőttem. A vívás után, a mezőny és az ellenelek ismeretében, már biztos voltam, hogy nem nyerek még akkor sem, ha világcsúcsot úszom. A lovaglást, ha látták, láthatták azt is, hogy ezzel a lóval nem lehetett mit kezdeni. Önállósította magát, már attól tartottam, hogy nem tudok a hátán maradni. A futás ezek után nem lehetett több, mint egy kemény edzés. Szomorú vagyok, de nem okolom magam, mert aki ismeri a felkészülésemet, meg az utóbbi egy évben elvégzett edzésmunkámat, az tudhatja, hogy mindent megtettem. Igyekszem minél előbb elfelejteni ezt az olimpiát, megpróbálok előre tekinteni. Az biztos, hogy most néhány hétig kizárom az életemből a sportot, az öttusát. Pihenni fogok, s kikapcsolódni. Elutazom valahová, s ha majd visszajöttem, akkor kezdem el a könnyített edzéseket. Januártól már Athén lesz a célom, mert nem akarom olimpiai érem nélkül befejezni a sportolást. Túl sokat tettem már eddig az álmaimért ahhoz, hogy célom elérése nélkül feladjam.


Nők

EGYÉNI

Olimpiai bajnok: STEPHANIE COOK (Nagy-Britannia) 5318 (lövészet: 1072, vívás: 760, úszás: 1138, lovaglás: 1040, futás: 1308), 2. Emily Deriel (Egyesült Államok) 5310 (1156, 800, 1182, 1070, 1102), 3. Kate Allenby (Nagy-Britannia) 5273 (1036, 920, 1191, 1040, 1086), 4. M. B. Jagorasvili (Egyesült Államok) 5129, 5. P. Boenisz (Lengyelország) 5099, 6. Zs. Dolgacseva-Subenok (Fehéroroszország) 5086, 7. J. Szuvorova (Oroszország) 5076, 8. J. Rublevska (Lettország) 5051, .15. Vörös Zsuzsanna (Magyarország) 4866 (1012, 800, 1242, 830, 982), .23. Simóka Nóra (Magyarország) 3042 (1120, 800, 1122, 0, -)

Színes Sport 2000.10.02.

ÖTTUSA

KÉPEK

 
 
LINKEK