FONTOS


 

Baloghék érmekért tusáznak
A párbajhősök olimpiája lehet

A barcelonai olimpián rendezték az utolsó "klasszikus" lebonyolítású öttusaviadalt, amelyen a 66 férfi induló négy napig tusakodott az egyéni és csapat aranyéremért. Azóta az ötkarikás játékokon egyetlen nap alig tíz órája alatt dől el az érmek sorsa. Négy évvel később már csak 32-es tábla volt, csapatverseny nélkül. Mivel a 2000-es esztendőre már koedukálttá vált az öttusa, a hölgyek is olimpiai szereplők lettek, eredetileg tartani akarták ezt a létszámot, de 16 férfi, 16 nő felállásban. Még szerencse, hogy a margitszigeti világbajnokság elképesztő sikere eljutott a megfelelő döntéshozó testület elé (a magyar szakvezetőség gondoskodott róla, úgy is mondhatnánk, hogy megfelelően lobbizott), így sikerült azt elérni, hogy mindkét nem 24-24 versenyzőt indíthasson. Még így is világversenyen soha nem látott kis létszámú mezőnyök lesznek, ami akár meg is változtathatja az erőviszonyokat.

A pontrendszert úgy dolgozták ki, hogy mind az öt versenyszám fontos legyen, hogy a tusák nagyjából egyformán "fizessenek". Ebben az esetben viszont a vívás jelentősen felértékelődik. A sportolók ugyanis itt egymás ellen szerzik a pontokat, így a kevesebb csörte miatt több pontot kell adni egy győzelemért, mint korábban, hogy az egyensúly fel ne boruljon az "alsportágak" között. Így most az új táblázat szerint egy tus nem 30, hanem 40 pontot ér. Tehát aki az átlagnál jobban forgatja a párbajtőrt, nemcsak a maga eredményét növelheti a korábbiaknál többel, hanem az ellenfelektől is arányaiban több pontot rabolhat. Korábban a lovaglás volt a döntő tusa, mert ott lehetett a legnagyobbakat bukni, aki azt túlélte, nagy meglepetés már nem érhette.

Szombaton, a férfiak versenyén debütál az új pontszámítási rendszer az olimpián. Balogh Gáborért és SárfalviPéterért szoríthatunk, akiknek legnagyobb ellenfele az orosz világbajnokSzvatkovszkíj , az észt Európa-bajnok Imre Tiideman, a mexikóiDe la Vega, a francia Deleigne vagy a litván Zadnieprovskis lehet. A sportág szerelmesei éjszakázhatnak, mert Sárfalviék csatája magyar idő szerint pénteken 21.45 órakor kezdődik, s szombaton reggel nyolckor a futással fejeződik be.

Színes Sport 2000.09.29.

Vörös az esélyünk
Vasárnapi történelem

Pénteken délután megtartották az öttusázók technikai értekezletét, majd bemutatták a lovakat, így már semmi akadálya sincs annak, hogy szombaton a férfiak megküzdjenek az érmekért. Pécsi Gábor, a magyar szövetség technikai igazgatója elmondta, a lóbemutatón sok volt a verés a 120 centiméter magas akadályokkal nehezített pályán, várhatóan a versenyen is lesznek gondok a telivérekkel. Huszonkét lovat választottak ki, közülük a legjobb tizenkettő vesz részt a versenyben, a többi tartalék.


Vörös Zsuzsa belőtte magát a vasárnapi versenyre

Péntek estig egyetlen kvótát szerző versenyző sem jelezte, hogy visszalép, így várhatóan nem jutnak szerephez a tartalékok. Pécsi szerint rendhagyó, hogy az öttusázóktól nemcsak a nézőket, hanem edzőiket is távol tartják. Még vívás alatt sem lehet a pást közelébe ülni, kijelöltek egy elkerített rész, az edzőknek ott kell állniuk.

Vasárnap reggel történelmi viadal kezdődik, a női öttusázók először versenyezhetnek olimpiai érmekért. A 24 fős mezőnyben két magyar is indulhat, Vörös Zsuzsa és Simóka Bea. A jó szereplésre Vörösnek van nagyobb esélye, elvégre a tavalyi budapesti világbajnokságon aranyérmes lett, az idei Európa-bajnokságon pedig hazai közönség előtt nyert Székesfehérvárott.

Színes Sport 2000.09.30.

ÖTTUSA

KÉPEK

 
 
LINKEK