FONTOS


 

A siker közös, a felelősség az igazgatóé
Él a régi igazság - valamit valamiért


A menetrend változatlan az öttusázóknál, ahogy korábban, ezúttal is Tata következik a csúcsformáért. Egy hét múlva lát neki az utolsó etapnak Balogh Gábor, Sárfalvi Péter, Vörös Zsuzsa és Simóka Nóra, hogy aztán szeptember végén, október elején a tőlük telhető legtöbbet produkálják Sydneyben. Az sem újdonság, hogy az öttusához, hiába a legtöbb erőfeszítést követelő egyéni sportágak egyike, csapat kell. A fölkészüléshez mindenképpen, hiszen öt sportág, ötféle edzésmódszer. Mondják is állandóan az edzők, a versenyzők, hogy "egyedül nem megy", aligha véletlen, hogy Pécsi Gábor technikai igazgató csak a felelősséget vindikálja magának, azt már csak alig, hogy ő a főnök. A két lány a klubjában készül a játékokra, a fiúk munkáját pedig Sárfalvi Béla irányítja - ez alaphelyzet. Pécsi igazgató úr persze mindenről tud, mindenről tudnia kell, ez a legkevesebb, hamár övé a felelősség. Egyébként ez is hagyomány, még dr. Török Ferenc kapitányi alapigazsága volt, hogy "A siker közös, a felelősség az enyém". Pécsi Gábornak minden fontosról tudnia kell. Arról is, jó-e, avagy rossz, hogy a négy indulóból három - Vörös Zsuzsanna, Balogh Gábor és Sárfalvi Péter - már több, mint egy esztendeje tudja, indulhat az olimpián.

- Jó és rossz egyaránt, mint minden az életben - filozofál az igazgató. - Jó, mert nyugodtan készülhettek, nem kellett úgy nekivágniuk a versenyeknek, hogy minden áron bizonyítaniuk kell, s rossz, mert azért a kényszer nem csak bénít, ösztönöz is. Alapvetően persze a nyugalmat erősítette ez a különleges állapot. Például a sérüléseknél.

- Nem sürgettük a gyógyulást senkinél, kivártuk mindennek a maga idejét, mert kivárhattuk - érvel Pécsi. - Elkerülhettünk mindenfajta kockázatot, nem kellett versenyt futnunk az idővel. Aztán kiderült, hogy a biztonságnak is vannak határai, ezért jól jött az országos bajnokság, amire föl kellett pörögniük. Lett is eredménye, hiszen Sárfalvi és Vörös nyert, Balogh második lett. Valamennyi feszültség kell, a teljes nyugalom kényelmességhez vezethet. Simóka Nóra kakukktojás a csapatban. Két okból is. Az egyik, hogy neki mindent bele kellett adnia a szezonban, bele is adott, így lett övé az olimpiai kvóta. A másik, hogy tőle senkisem vár világraszóló eredményt Sydneyben.

- Juniorként ott lesz az olimpián, már ez nagy dolog - veszi le a válláról a felelősséget a technikai igazgató. - Hogy indulhat, váratlanul ért mindenkit, őt is. Ha becsülettel, tisztességgel túljut az öt számon, megtette a magáét, főként, hogy a térde nem az igazi, az olimpia után föltehetően meg kell műtetnie. Vörös, Balogh és Sárfalvi esete más. Tőlük a pazar hagyományok folytatását várja mindenki.

- A múlt kötelez - vállalja a terhet Pécsi Gábor -, világbajnokok, világklasszisok, akár kimondják, akár nem, ők maguk is a lehető legtöbbet akarják. Akarhatják is. Még akkor is, ha Sydneyben a lelkiektől rengeteg függ majd, sok múlik azon, hogy ki, mennyire tudja kikapcsolni a külvilágot. Mert a verseny egy hatalmas rohanás lesz, futás egyik számtól a másikig. Éppenhogy annyi idejük lesz a versenyzőknek, hogy átöltözzenek, s máris küzdeniük kell, hol ebben, hol abban a számban. Kis túlzással, mire fölfogják, hogy olimpia és verseny, már mondják is be, hogy ki az első, a második a harmadik. ;ppen ezért csak a legutolsó pillanatban, szeptember 19-én indulnak útnak az öttusázók. Érkezés, átállás, edzés - verseny. Ennyi. Szó sem lesz arról, hogy körülnézzenek, drukkoljanak másoknak. A szabad idő a pihenésé, a ráhangolásé. Valamit valamiért. Tradicionális igazság ez is az öt tusa környékén. Folyamatosan bizonyíttatva.

Malonyai Péter, A Színes Sport 2000.08.14

ÖTTUSA

KÉPEK

 
 
LINKEK