FONTOS


 

Teremben tusáznak
Martinek búcsúzik

Több mint egy évtizede, 1987-ben a sportág egyik újításaként, népszerűsítési céllal rendezték meg Magyarországon az első fedett pályás öttusa-váltóversenyt. A staféta azóta nagy karriert futott be: 1989-ben már szerepelt a világbajnokság műsorán, és azóta rendszeresen világ- és Európa-bajnokokat avatnak ebben a versenyformában.

A budapesti idénynyitó viadal is mind népszerűbb lett a kezdetek óta, és a műsora is bővült, mert a nők is bekapcsolódtak a vetélkedésbe. Bár a verseny elnevezése többször változott -- ezúttal a Steffl-kupa nevet viseli --, a színvonal állandó maradt. A csütörtökön a férfi és női váltóversennyel -- amely egyben országos váltóbajnokság -- kezdődő négynapos eseményen például a magyar élversenyzők, világbajnokok mellett olyan klasszisokat láthatnak a sportág hívei, mint a két évvel ezelőtti Európa-bajnok francia férficsapat, vagy a tavalyi margitszigeti világbajnokságon szenzációs győzelmet arató brit női váltó.

Bár egy-egy versenyen mindig a győztes a főszereplő, őt övezi a legnagyobb érdeklődés, az eredményhirdetés után őt faggatják az újságírók -- idén valószínűleg ez másképp alakul. A vasárnapi férfidöntőn búcsúztatja el ugyanis a pályafutását befejező Martinek Jánost a klubja, a Bp. Honvéd. (Az öttusaszövetség várhatóan a júliusi székesfehérvári Európa-bajnokságon köszön el ünnepélyes keretek között a kitűnő versenyzőtől). A 34 éves olimpiai és világbajnok öttusázó azzal a sajátos rekorddal büszkélkedhet, hogy 1987 óta egyetlenegy fedett pályás versenyről sem hiányzott. És búcsúja ellenére most sem fog.

-- Igaz, hogy nem öttusázóként, de ott leszek a viadalon. Méghozzá versenybíróként. Ez a szerep nem lesz szokatlan számomra, hiszen máskor is vezettem már asszókat. Azonban mégis más lesz ez a verseny, mert most már úgy állok majd egykori társaim mellett, hogy többet már nem versenyzünk együtt -- mondta Martinek.

*

A Magyar Öttusa-szakszövetség örökös vándordíjként az őszi ifjúsági verseny győztesének adja majd azt a kardot, amelyet Gérecz Attila költő, egykori öttusázó irodalmi tevékenysége elismeréseként posztumusz kapott meg.

A Balassi Bálint-emlékkardot a reneszánsz költő nevét viselő baráti kör döntése alapján Buda Ferenc vehette át. A kuratórium a 2000. év alkalmából posztumusz díjban részesítette Gérecz Attilát is. Mivel neki nincs törvényes leszármazottja, öttusázó múltjára való tekintettel a sportág hazai szövetsége rendelkezik a karddal, amelyet első alkalommal Várbíró Máté, az öttusabajnokról elnevezett ifjúsági verseny tavalyi győztese vehetett át megőrzésre.

Gérecz Attila 1929-ben született Dunakeszin. Németországi hadifogság után 1947-ben tért vissza Budapestre. 1950-ben hazaárulás vádjával 15 évi börtönre ítélték. 1954-ben megszökött a váci börtönből, de elfogták, és Márianosztrára hurcolták. 1956. október 31-én a forradalmárok szabadították ki. Fegyverrel harcolt a szovjet tankok ellen, csata közben esett el.

(füredi) , Nemzeti Sport 2000. február 16.

ÖTTUSA

  Budapesttől - Mexikóig
KÉPEK

 

 
LINKEK

   Martinek János