FONTOS


 

Az olimpiai bajnok tervei
A százados még versenyezni akar

Kezdjük egy találós kérdéssel!

Százados, a Magyar Honvédség kulturális és médiaigazgatóság központi sportkiképző bázisa igazgatóságának igazgató-helyettese. Bizonyára így kevesen találják el, hogy kiről van szó. ám ha azt mondjuk, hogy öttusázó, a szöuli olimpia kétszeres aranyérmese, az atlantai olimpia bronzérmese, akkor egyszerű a válasz: Martinek János. Igen, a Honvéd-Steffl 34 éves versenyzője éppen egy hete, szeptember elseje óta a bevezetőben említett titulussal büszkélkedhet.

+ A hivatalos elnevezése elég hosszú. Maradhatunk továbbra is annál, hogy öttusázó?

- Persze. Már csak azért is, mert bár kicsit megváltozott az életem, az öttusát továbbra is művelem. Két hete már elkezdtem az edzéseket, készülök az új idényre - felelte Martinek.

+ Az új hivatásával nem ütközik majd a sportolás?

- Az elmúlt heti eskütételemkor is azt mondták, hogy folytathatom az öttusázást. Szerencsére, az új munkahelyem ugyanaz a Dózsa György úti bázis, ahol korábban is készültem. Vagyis ha végzek a munkámmal, nem kell utazgatnom, itt a helyszínen készülhetek négy számban. A lovaglásban pedig öt éve már csak hetente egyszer tréningezek, az elég is, mert ezzel a számmal sohasem volt gondom.

+ Említette, hogy már elkezdte az edzéseket. Ezek szerint nekivág az újabb idénynek?

- Még csak a futást és a lövészetet kezdtem el, most az az elsődleges, hogy a kondíciómat visszaszerezzem. Mivel a májusi sérülésem óta nem versenyeztem, sokat kihagytam, néhány kiló is felszaladt rám. Szóval, ha meglesz a kondim, jöhet a többi szám is. Egyébként komolyan veszem majd a felkészülést, jövőre még mindenképpen versenyezni akarok. Az olimpiai helyek már foglaltak, de lesz világ- és Európa-bajnokság is. Az olimpiások bizonyára nem fognak minden világversenyen indulni, úgyhogy szerintem azokat a helyeket megpályázhatják a fiatalok, Fülep Sanyiék. és ugye, nem árt, ha a feltörekvő fiatalok mellett ott lesz egy rutinos versenyző is. Mint amilyen én vagyok...

(füredi)

Albert herceg aranyérmes

Albert monacói herceg, a Nemzetközi öttusaszövetség (UIPM) tiszteletbeli elnöke az 1987-ben világbajnoki címet nyert Joel Bouzou - aki jelenleg az UIPM főtitkára - oldalán megnyerte azt a Clevelandben rendezett meghívásos öttusaversenyt, amelyen egy hivatásos sportoló és egy "műkedvelő" híresség alkotott egy csapatot.

A formabontó viadalon 12 páros vett részt. A versenyzők lövészetben és vívásban egyénileg szerepeltek; úszásban, lovaglásban és futásban pedig egymást váltották.

Miniszteri vizit a Honvédnál

Szabó János honvédelmi miniszter - Kárász János vezérőrnagy, helyettes államtitkár társaságában - szerdán látogatást tett a Bp. Honvéd Dózsa György úti székházában.

A honvédelmi miniszter találkozott a sportklub vezetőivel, Kunszt Gábor ügyvezető elnökkel, Medvegy Iván elnökhelyettessel és a 11 szakosztály igazgatójával, majd köszöntötte az egyesület idei világversenyeken sikeresen szerepelt sportolóit - többek között a világbajnok öttusázó Balogh Gábort, Fehérvári Vince, Horváth Gábor, Hegedűs Róbert és Beé István kajakversenyzőket, valamint Sike József Európa-bajnok sportlövőt. A beszélgetés végén Szabó János megtekintette az egyesület létesítményeit, és a következőket nyilatkozta lapunknak:

- A látogatásnak két apropója volt: az egyik, hogy a Budapesti Honvéd novemberben ünnepli fenállásának ötvenedik évfordulóját, a másik pedig az, hogy elbeszélgessünk a versenyzőkkel az olimpiai felkészüléséről. úgy érzem, jól halad a felkészülés, a Honvéd versenyzői eredményesen szerepelnek majd Sydneyben.

(füredi), Nemzeti Sport 1999. szeptember 9.

ÖTTUSA

  Budapesttől - Mexikóig
KÉPEK

 

 
LINKEK

   Martinek János