FONTOS


 

Hanzély Ákos a Csepel új szakosztály-igazgatója
"Sárfalvi első lövésekor ér véget számomra az olimpia"

Amikor néhány napja kerestem Hanzély Ákost, csak annyit mondott a telefonjába a köszönés után, hogy külföldön vagyok. Ebből mindent értettem, és gyorsan megszakítottam a hívást, mert akkor neki is ăketyeg" a számla. Miután hírét vettem hazaérkezésének, ismét tárcsáztam, és ekkor már pontosítani tudtuk a beszélgetésünk körülményeit. Kiderült, hogy Horvátországban volt nyaralni, ahol nagyon jól érezte magát. Ugyan fürdött a tengerben, de ezt még csak véletlenül sem lehetett edzésnek nevezni, pedig elméletileg még az is előfordulhat, hogy mivel hivatalos tartalék, ott lesz az olimpiai öttusaverseny rajtján. Igaz, ehhez régi ăharcostársa", és barátja, Sárfalvi Péter betegségére, sérülésére vagy egyéb akadályoztatására lenne szükség. Ez az, amiből Ákos nyilván nem kérne, de ha mégis sor kerülne rá, volna honnan példát találnia.


Hanzély korábban az ellenfelekkel csatázott, ezután szponzorok után "futkoshat"

"Nem tehetnék egyebet, mint a dán futballisták az 1992-es Európa-bajnokságon. Ők akkor az utolsó pillanatban, szinte a strandról ugrottak be a jugoszlávok helyett, és mindenki legnagyobb meglepetésére győzni tudtak. Nem mondom, megszeppennék egy kicsit, ha sor kerülne erre, mert kissé sarkítva fogalmazva, Sárfalvi Peti első lövésekor ér véget számomra az olimpia és a sportpályafutásom."

Éppen ezért, ha éppen nem nyaral, szokott edzeni. Persze nem olyan szinten, mintha biztosan készülne egy világversenyre, de ebben a különleges esetben mégis szinten kell tartania magát. Ha esetleg mégis sor kerülne a bevetésére, mivel nem ma kezdte a szakmát, nem kellene féltenünk.

Az aktív versenyzéssel ugyan felhagy, de csatlakozik a régi sporttársakhoz, a Szirák SE-be, ahol Kálnoki Kis Attila vezetésével örömködnek a kiöregedett öttusázók. Emellett, ahogy illik, előrelép a ranglétrán is, mert nem szakad el klubjától, a Csepeltől sem, hiszen ezen túl ő lesz a piros-kékek szakosztály-igazgatója.

"Intézem a szakosztály ügyeit, jövök-megyek, tárgyalok a szerződésekről, mert nagy részük az olimpia után lejár. Remélem, azért marad versenyzőnk, nem szeretnék kényszerből én is beszállni."

A fő programpont hamarosan neki is az olimpia lesz. Az öttusaversenyre nem mer tippelni, mert legalább tízen esélyesek a végső győzelemre. Annyit mer csak megkockáztatni, hogy harminc százalék esélyt ad arra, hogy valamelyik magyar fiú nyeri meg a versenyt. Rajtuk kívül a vívóktól, a vízilabdázóktól, a bokszolóktól és a tornászoktól vár jó szereplést Sydneyben. Az aranyérmek tekintetében pesszimista.

"Szűk esztendő lesz az idei, öt elsőségnél többre nem szabad számítanunk, mert csalódás érhet minket. Manapság már sokkal kevesebb a fiatal versenyző, mint akár csak tíz éve volt. Reálisan kell az esélyeket latolgatni."

(gadácsi) A színes sport 2000.09.14.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

   Hanzély Ákos