FONTOS


 








1956 Az ausztrálok figyelmes, pártatlan vendéglátók voltak s ha jóindulatuk sokszor nem is pótolhatta a gyakorlatlanságból származó rendezési hibákat, a sportszerű küzdelem jegyében az olimpia a várakozáson felül sikerült.

Kilenc győzelem - rendkívüli körülmények között! A versenyekre készülő csapatot a hazai események (56-os forradalom) teljesen megbénították. A döntő pillanatban sokszor nem is tudtak kellően összpontosítani és ez az egész csapat szereplésére rányomta bélyegét.

Az első győzelemre a 8.napig kellett várni, Urányi János és Fábián László kajakpáros (jobbra) a hosszútávon lapátolta össze a már nagyon hiányzó aranyat. Aztán Papp László következett, aki immár triplázott, 1948 és 1952 után ismét a dobogó tetején állhatott. A magyar tornásznők szintén kitettek magukért: kajakKeleti Ágnes talajon, felemáskorláton és gerendán győzött. A kéziszercsapat látványos szalaggyakorlatát a nézők és a pontozók is kellően értékelték. Kardvívóink hagyományosan szerepeltek, azaz kitűnően. Az egyéni döntőben Kárpáti Rudolf, csapatban Magyarország az első. Az utolsó, 9.bajnokságot a vízilabdacsapat szerezte "véres" körülmények között, az egyik játékos ugyanis megsérült.

Az 1956-os és 1960-as olimpia hőse: Kárpáti Rudolf (1920.Budapest) Sokféle sportággal megpróbálkozott. Belecsöppent a vívásba is, és egy évi versenyzés után már első osztályú versenyző lett. 1948-61 között 67-szer volt tagja a magyar kardvívó válogatottnak. Elvégezte a Zeneakadémia hegedű tanszakát. A muzsika mellett végig kitartott. A nemzetközi vívóéletben gyakran igénybe veszik óriási szaktudását, kiváló és elismerten pártatlan versenybírói rátermettségét.

MONTREAL.1956

  Lovak helyett lóvá tett kalapácsvetők

 
KÉPEK

  

 
LINKEK