FONTOS


 








1948

A II.világháború miatt elmaradt a 12. és 13. olimpia, de sorszámukat megtartották.

A két elmaradt olimpia után 12 évvel 1948-ban találkozhatott újra egymással a világ sporttársadalma. A londoni olimpiára meghívták a II.világháborúban vesztes országokat, de a németek és japánok nemkívánatos személynek számítottak.

A háború utáni viszonyok az olimpián is érződtek; hiányzott az olimpiai falu, nehézséget okoztak a nagy távolságok, rendezési hiányosságok is adódtak s a bírákkal is több gond akadt. A főbb eseményeknek ennek ellenére nagy közönségük volt.

gerevich A háború után Magyarországon gyorsan feléledt a sport, s hamarosan már nemzetközi sikereket is elértek. Ekkoriban épült fel a híres tatai edzőtábor.

Az atléták végre -a sok kudarc után- kitettek magukért: Németh Imre kalapácsvetésben, Gyarmati Olga távolugrásban győzött. Birkózóink hírnevét Bóbis Gyula öregbítette. Lövészetben olimpiai csúccsal nyert bajnokságot Takács Károly, aki jobb kezét elvesztve bal kézzel tanult meg újra lőni! Elek Ilona 12 év után ismételt női tőrvívásban. A kardcsapat is legyőzhetetlen volt, ugyanúgy, mint Gerevich Aladár (jobbra), aki 12 éve ezüstérmes volt Berlinben. Az olimpia utolsó előtti napján sportolóink ragyogóan hajráztak. Férfi tornászunk, Pataki Ferenc müszabadgyakorlatban lett első. Ökölvívóinkat több téves bírói ítélet sújtotta, de Csík Tibor (harmatsúly) és papp Papp László (középsúly)(balra) ütései ellen még ők sem tudtak mit tenni. Férfi úszóink megvédték európai elsőségüket, s a 4X200m-es váltóban végég megszorították az amerikaiak váltóját s végül a régi világcsúcsnál jobb idővel lettek másodikak. Vízilabdacsapatunknak is meg kellett elégednie az ezüstéremmel.

Hazatérő olimpikonjainkat méltó ünneplésben részesítették.

Az 1948.olimpia hőse: Papp László (1926.március 25.Budapest) Rövid labdarúgómúlt után 1945-ben csatlakozott véglegesen az ökölvívók táborához. 3-szoros olimpiai bajnok, 1957-ben hivatásos ökölvívóként vonult vissza. Nemcsak óriási sikere, imponáló versenyzői modora, elképesztő ütőereje, hanem mindig sportszerű viselkedése, kézséges, segítő természete is közrejátszott abban, hogy Magyarország legnépszerübb bajnoka lett.

LONDON.1948

  Péntek 13-a is hozhat szerencsét

 
KÉPEK

  

 
LINKEK