FONTOS


 








1936 Hitler a náci propaganda céljaira használta fel a XI. nyári olimpiát. Ezért teljes állami támogatással, óriási költséggel épült fel az összes létesítmény és az olimpiai falu. 49 ország vonult fel a zsúfolásig megtelt nézőtér előtt. Sajnos a nacionalista hajlamon nem tudtak uralkodni, lenézték a külföldi, különösen a színesbőrű és nem árja származású sportolókat. A sors iróniája, hogy az olimpia legkiemelkedőbb és legnépszerűbb résztvevője egy néger atléta, a 4 aranyérmes Jesse Owens lett.

A németek szinte minden sportágban alaposan felkészültek az olimpiára. A siker érdekében néhány kiválóságuknak még a származását is "elnézték". Így sikerült a pontversenyben megelőzni az amerikaiakat.

Berlin közelsége miatt nagy létszámban képviselhette magát országunk. A kezdeti kudarcok után a szereplés minden várakozást felülmúlt. A 9. napon 3 bajnokságot (Csík-Csák-Lőrincz) nyertünk. Magyarország 1ö aranyérmével a 3. lett a "ranglistán".

csak A sort a szabadfogású birkózók nyitották meg, Zombori Ödön és Kárpáti Károly vehették át elsőként az aranyérmet. Kötöttfogásban Lőrincz Márton diadalmaskodott. A vívók folytatták a sorozatot. Női tőrvívásban Elek Ilona (jobbra), a férfi egyéni karddöntőben Kabos Endre győzött. Előtte azonban még a kardcsapat szerzett aranyérmet. Az egyik legnagyobb meglepetést a 100m-es gyorsúszásban Csík Ferenc okozta. Csák Ibolya (balra) személyében pedig végre újra atlétabajnokot ünnepelhettünk magasugrásban. Vízilabda-csapatunknak sikerült megvédenie korábbi győzelmét. A méltó befejezésről az ökölvívó Harangi Imre gondoskodott, s "véres" küzdelemben vívta ki a 10. aranyérmet.

elek Az 1936. évi olimpia hőse: Elek Ilona (1907. Budapest-1988. Budapest) Zongoraművésznek készült, de a vívás kedvéért feláldozta a művészi pályát, köztisztviselő lett. Versenyzői pályafutása mellett a vívósport népszerűsítésében, a víváskultúrában és fejlesztésében is hatásosan tevékenykedett, nagy nyelvtudásával rendkívüli szolgálatokat tett a sportágnak.

BERLIN.1936

  Grandiózus olimpiák

 
KÉPEK

  

 
LINKEK