FONTOS


 








1912

Alaposan előkészitették a londoninál is nagyobb méretű V. nyári olimpiát. A vendéglátók barátságosan fogadták a külföldieket, s nagy érdeklődés kísérte a versenyeket. Már 28 ország sportolói indultak, mind az öt világrészt képviseltette magát! A programba bekerült Coubertin támogatásával a - svédek által kidolgozott - modern öttusa és itt rendezték meg először a müvészeti (szellemi) versenyeket is.

A 120 fős, rekordnagyságú küldöttségünk kezdetben nem sok örömet okozott. Atlétáink sorra elvéreztek, de az úszók még ennél is szerényebb eredményekkel "büszkélkedhettek". A hangulaton kezdetben csak Prokopp Sándor lövészetben elért első helye javitott, majd folytatták a kardvívók, akik csapatban és egyéniben is elsők lettek. Dr. Fuchs Jenőnek sikerült megvédenie korábbi, egyéniben nyert olimpiai aranyérmét.

fuchs Az 1908. és 1912. olimpia hőse: Dr.Fuchs Jenő (1882.Budapest-1955.Budapest) Fényes, de rövid versenykarriert futott be, annak ellenére, hogy több mint 50 éven át vívott, főleg nagy mesterek termeiben asszózott. Elsősorban a Rákossy- és Santelli-termekben elárult félelmetes tudása, néhány bajnoki helyezése alapján került be az olimpiai csapatba, s lett négyszeres olimpiai bajnok.

STOCKHOLM.1912

  Zavaros idők, zűrzavaros
  olimpiák


 
KÉPEK

  

 
LINKEK