FONTOS


 

A Reebok szakított a sydneyi szervezőkkel

A Reebok International amerikai sportszergyártó cég felbontotta - egyes jelentések szerint 15 millió ausztrál dolláros - támogatói szerződését a sydneyi olimpia szervezőbizottságával, amely épp a mai napon szabadult meg a jegykrízis első számú felelősének tartott munkatársától.



Az amerikaiak állásfoglalása szerint a SOCOG azzal, hogy a Reebok versenytársaival is támogatói szerződést kötött, megszegte a két fél közötti megállapodást. A márka ugyanis azzal a feltétellel lépett a SOCOG támogatói közé, hogy egyedüli hivatalos sportszerszállítója lesz a szervezőknek, az Ausztrál Olimpiai Bizottságnak (AOC) és a paralimpia szervezőbizottságának. A cég a SOCOG-gal szemben pert indított, az AOC-t és a paralimpia szervezőit azonban továbbra is támogatja.

- Nem tudjuk elfogadni a szerződésszegést - mondta Keith Forbes, a Reebok Australia igazgatója. - Csalódottak vagyunk, hogy a hónapok óta tartó konfliktus megoldására vonatkozó erőfeszítéseink nem vezettek eredményre.

Karen Webb, a SOCOG szóvivője szerint viszont egyáltalán nincs szó szerződésszegésről. Mint mondta: igaz ugyan, hogy a szervezésben segédkezők időnként Bonds baseballsapkát és Canterbury rögbimezt viselnek, de a Reebok kizárólagos szállítói joga csak az olimpiai sportágakban szükséges cipőkre és ruházatra vonatkozott.

- Visszautasítjuk azt a vádat, amely szerint megszegtük a szerződést. Az pedig meglep minket, hogy a Reebok máris a kontraktus felbontásáról hozott döntést, amikor mi azt hittük: tovább tárgyalunk a megoldásról - fogalmazott Webb.

Minden teketória nélkül kirúgták a sydneyi olimpia szervezőbizottságából azt a Paul Readinget, akit az első számú felelősnek tartanak a jegyelosztással kapcsolatos krízisért. Reading a felmondás órájában el is hagyta a SOCOG székházát, és most várhatóak majd az alkudozások, hogy milyen anyagi kárpótlásra számíthat az eddig 300 ezer ausztrál dolláros fizetést élvező menedzser.

Az ausztrál sajtó reagálása szerint a SOCOG megoldása - érzékletes példával illusztrálva - olyan, mint amikor a férj rajtakapja házasságtörő feleségét, és azonnal kidobja - a díványt. Nem vitás, hogy Reading hibázott, állítják a kommentárok; de az sem kétséges, hogy nem ő volt az egyetlen.

Michael Knight olimpiai miniszter, SOCOG-elnök politikai ellenfelei azt hajtogatják: neki is mennie kellene. Azt azonban még a leghangosabb kritikusok is tudják: erről most szó sem lehet, mert ha ez történne, akkor alig több, mint 9 hónappal az olimpia előtt teljes lenne a káosz.

A 16 pályából álló teniszkomplexum előzetes felavatásával befejeződött az olimpiai építkezések hosszú sorozata. Yvonne Cawley-Goolagong, az ausztrál tenisz egykori csillaga és a feljövőben lévő fiatal tehetség, Jelena Dokic lépett először az új sydneyi stadion betonjára. A főpálya a legmodernebb, amit valaha is építettek az ötödik kontinensen, lelátója 10 ezer néző befogadására alkalmas. A teniszparadicsom hivatalos megnyitója a új-dél-walesi bajnokság, a melbourne-i Ausztrál Open előversenye lesz januárban.

[origo], 1999. december 8.

Dopping: 1.25 millió dollár EPO-kutatásra

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága 1.25 millió dollárt szavazott meg a manapság leggyakrabban használt szer, az eritropoietin (EPO) kimutatására irányuló kutatások finanszírozására.



A bizottság egymillió dollárral támogat egy ausztrál programot, 250 ezerrel pedig egy amerikai kutatócsoportot. Hétszázötvenezer dollárt további kutatásokra különített el.

A vb nem szavazta meg azt a kétmillió dollárt, amit a növekedési hormon kimutatásával kapcsolatos kutatásokra kért egy csoport.

- A javasolt programhoz kétmillió dollárra lett volna szükség, ezért nem támogattuk - mondta Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke. - Ha azonban később lesz egy szakmailag minden szempontból alátámasztható kezdeményezés, a nemzetközi doppingügynökség állja majd a költségeket.

[origo], 1999. december 9.



SYDNEY.2000

CIKKEK
KÉPEK

  

 
LINKEK

  SYDNEY 2000